Stibons Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Planuję zamówić z TB zestaw surowców do piwa Żytnie Wędzone 13blg. Zestaw jest bez drożdży. Co prawda na stronie produktu są polecane drożdże jakie należy dokupić, ja jednak chciał bym zrobić to piwo na drożdżach Mangrove Jack's. Czy drożdże BRITISH ALE M07 Mangrove Jack's nadzadzą się do tego piwa? Może polecicie jakieś inne, lepsze dla tego piwa? Korci mnie zmiana receptury, ale na razie mam za małe doświadczenie. Można je jakiś delikatnie ztuningować? Dziękuję za wszelkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Ja robiłem na US-05 i uważam, że są to najlepsze drożdże do wielu piw w tym takiego, które ma oddać bukiet takiego zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 US-05, Nottingham, szkoty. Piwo będzie mocno aromatyczne samo z siebie, więc mu nie zaszkodzi trochę estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi. Po 3 warkach (a właściwie 1 świadomej tego co robię ) trudno się w tym wszystkim połapać. Na razie nic nie kombinuje z przepisem. Po jeszcze kilku warkach z zestawów przyjdzie czas na eksperymenty. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez Stibons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Swoją drogą wybrałeś sobie trudne piwo. Ponad 30% zasypu to słód żytni. Filtracja będzie wyzwaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Wiem, że to niewłaściwe miejsce, ale jaka jest graniczna wartość? U mnie było ~14% a z pszenicznym to ~20% i na dwa razy filtrowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Swoją drogą wybrałeś sobie trudne piwo. Ponad 30% zasypu to słód żytni. Filtracja będzie wyzwaniem. Głupia sprawa, ale dopiero teraz poczytałem o filtracji zacieru z żytem. Powinienem był poczytać forum przed wybraniem zestawu... Powiem tak - nie zdecydował bym się teraz na taki zestaw, nie na 4 warkę, ale zamówienie już złożone, frycowe trzeba zapłacić. Chciałem dymione piwo, stąd wybór, jutro spróbuję zamienić ten zestaw na SMOKED STOUT, jak się nie da to powalczę z filtracją. Przeczytałem w jednym z tematów, że ratowano się sitkiem i pieluchą terową, jednak szczegółów procedury nie było. Możecie mi to w 2 zdaniach przybliżyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Chciałem dymione piwo Ach ten Kopyr Mason w swoim wędzonym, żytnim stoucie używał Danstar Nottinghamów i wyszło mu naprawdę fajnie. Co do zasypu żytniego. Nie ma się co stresować - poszukaj na forum info o przerwach przy zacieraniu żyta i przed warzeniem dołóż starań do usprawnienia sprzętu filtrującego. Będzie dobrze. Jak nie wyjdzie to najwyżej zrobisz wędzonego cienkusza jak Brodacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Walcz, nie poddawaj się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) U mnie filtracja utknęła w połowie, więc wyciągnąłem rurkę filtracyjną, przepłukałem ją zamieszałem młóto i od nowa filtrowałem, mętny odbiór zawracając. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Przerwa beta-glukanowa, mashout, łuska gryczana do filtracji, owinąć wiadro/gar kocem, co by nie traciło temperatury podczas układania się złoża, a do wysładzania dawać wodę o temperaturze około 80 stopni i zero problemu u mnie było z filtracją piwa, które miało 56% żyta (44 słód żytni, 12 otręby) i konsystencje oleju silnikowego. Wszystko na filtratorze rurkowym z PVC. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 jutro spróbuję zamienić ten zestaw na SMOKED STOUT, Nie rób tego. Żytnie jest świetnym piwem, Filtracja nie jest łatwa, ale jeśli utrzymasz wysoką temperaturę, to będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ach ten Kopyr Hehe trochę tak... Walcz, nie poddawaj się Jednak spękałem i zamieniłem ten zestaw. Piwo żytnie na pewno uwarzę, ale dam sobie jeszcze trochę czasu, kilka warek. Jak nabiorę większego doświadczenia to się za to wezmę. Chodzi głównie o czas filtrowania - zablokowanie kuchni na 12 godzin może spowodować niezadowolenie małżonki . Przy okazji pytanko mam - ostatnie piwo (PIPA) filtrowałem ok 1,5h. Czy to standardowy czas, normalny, zbyt długi, za krótki? Zasyp 6kg. Ile Wam się schodzi na filtrowaniu "standardowych" piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Sąsiad robił to piwo (żytnie) ponad rok temu, zaczął w niedzielę o 8:00 skończył o 21:00. Nie pamiętam na jakich drożdżach ale fermentował w dość wysokich temp. Piwo mi totalnie nie smakowało chociaż lubię żyto, wędzonkę średnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 [...] filtrowałem ok 1,5h. Czy to standardowy czas, normalny, zbyt długi, za krótki? No nie żeby zbyt długi, bo różnie to bywa, ale jednak zazwyczaj z taką ilością to trochę szybciej mi schodziło, tak z 15 min. po przelaniu odczekania na ułożenie złoża, no i tak do pół godziny na filtrację, czasami trochę szybciej. Przy tak długim czasie istnieje ryzyko, że zacier się wychłodzi, co wpływa negatywnie na wypłukiwanie cukrów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Przy okazji pytanko mam - ostatnie piwo (PIPA) filtrowałem ok 1,5h. Czy to standardowy czas, normalny, zbyt długi, za krótki? Zasyp 6kg. Ile Wam się schodzi na filtrowaniu "standardowych" piw? Moim zdaniem zbędnie długo. Filtracja w około 1l / 1min daje bardzo dobre wyniki wydajnościowe a czas całej filtracja zamyka siię w 30 min dla warek o wybiciu 20l. Odczekanie na ułożenie złoża także jest zbędne, a już na pewno nie trzeba czekać 15 min, właściwie to można filtrację zacząć natychmiast po ostatniej przerwie, podczas spuszczania vorlauf złoże samo się ułoży, trzeba pamiętać tylko aby nie spuścić go "raptownie" (zbyt szybko). Edytowane 28 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tak się spodziewałem, że troszkę za długo to filtrowałem. Poprzednie piwo Stout Owsiany filtrowałem znacznie krócej (sądzę, że ok 20 min) i piwo wyszło wodniste, mało treściwe. Pomyślałem, że za bardzo pośpieszyłem się z filtracją stąd takie tempo filtrowania PIPA(y)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Poprzednie piwo Stout Owsiany filtrowałem znacznie krócej (sądzę, że ok 20 min) i piwo wyszło wodniste, mało treściwe. Na to, że wyszło wodniste i mało treściwe wpływ mogło mieć kilkanaście innych czynników, akurat filtracja nie jest tu najważniejsza. Znacznie większe znaczenie ma np. zacieranie, dobór zasypu, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Wracając do głównego tematu w wątku, dwukrotnie zrobiłem żytnie wędzone. Za każdym razem zasyp wyglądał tak: 25% żytniego 25% wędzonego 50% pale ale Z filtracją nie miałem problemu, ani razu nie trwała dłużej niż godzinę. Filtruję przez kadź filtracyjną, ale zwiększyłem 2mm wiertłem liczbę otworów trzykrotnie. A co do drożdży to w obu przypadkach użyłem us-05 i efekt był bardzo przyjemny. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Pyjotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Przerwa beta-glukanowa, mashout, łuska gryczana do filtracji, owinąć wiadro/gar kocem, co by nie traciło temperatury podczas układania się złoża, a do wysładzania dawać wodę o temperaturze około 80 stopni i zero problemu u mnie było z filtracją piwa, które miało 56% żyta (44 słód żytni, 12 otręby) i konsystencje oleju silnikowego. Wszystko na filtratorze rurkowym z PVC. Wszystko ok, ale czy dodatek łuski gryczanej, w przypadku żyta, faktycznie pomaga? Pytam na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Słód żytni nie ma swojej łuski, więc gryczana ją zastępuje tworząc dodatkową warstwę filtracyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Ja robiłem na US-05 i uważam, że są to najlepsze drożdże do wielu piw w tym takiego, które ma oddać bukiet takiego zasypu. Robię żytnie na WB-06 i wychodzi świetne. A nawet, co mnie samego dziwi, lepsze wychodzi fermentowane w wyższych temperaturach, rzędu 22°. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Jacenty e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Jacenty, zatem tak spróbuję, choć takiej temperatury nie mam jak osiągnać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się