Maryush Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) Oki, w temacie zaworów już mam jakieś rozeznanie. Teraz sprawa grzania wody do wysładzania. Będzie to zaizolowany fermentor z grzałką 2000W i kranikiem. Czy lepiej wmontować grzałkę na stałe przy dnie (uzyskując taki wielki czajnik elektryczny), czy stosować grzałkę zanurzaną od góry? Do izolacji planuję użyć albo gąbki ze starego materaca, albo izolacji, którą montuje się za kaloryferami.. Edytowane 7 Listopada 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan64 Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) Oki, w temacie zaworów już mam jakieś rozeznanie. Teraz spawa grzania wody do wysładzania. Będzie to zaizolowany fermentor z grzałką 2000W i kranikiem. Czy lepiej wmontować grzałkę na stałe przy dnie (uzyskując taki wielki czajnik elektryczny), czy stosować grzałkę zanurzaną od góry? Do izolacji planuję użyć albo gąbki ze starego materaca, albo izolacji, którą montuje się za kaloryferami.. Witam. Do swojego nowego browaru zastosowałem do wysładzania lodówkę turystyczną 25 l. z grzałką 1100W i sterownikiem temperatury.Właśnie teraz testuję jak to działa.Grzałkę zamontowałem przy dnie a czujnik temperatury przy zaworze.Wzrost temperatury o 1 stopień to czas 2 minut. Edytowane 7 Listopada 2009 przez Bogdan64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Oki' date=' w temacie zaworów już mam jakieś rozeznanie. Teraz spawa grzania wody do wysładzania. Będzie to zaizolowany fermentor z grzałką 2000W i kranikiem. Czy lepiej wmontować grzałkę na stałe przy dnie (uzyskując taki wielki czajnik elektryczny), czy stosować grzałkę zanurzaną od góry? Do izolacji planuję użyć albo gąbki ze starego materaca, albo izolacji, którą montuje się za kaloryferami..[/quote'] Witam. Do swojego nowego browaru zastosowałem do wysładzania lodówkę turystyczną 25 l. z grzałką 1100W i sterownikiem temperatury.Właśnie teraz testuję jak to działa.Grzałkę zamontowałem przy dnie a czujnik temperatury przy zaworze.Wzrost temperatury o 1 stopień to czas 2 minut. Cześć, Zastanawiam się, czy stawiając warkę raz na tydzień i podgrzewając wodę taką grzałką można to odczuć na rachunku za prąd? Właśnie się zastanawiam czy sobie takiej grzałki od bojlera nie kupić i wspomagać zagotowanie brzeczki, mój taboret ma 7,5 Kw standardowo, ale chodzi mi o czas. Poza tym myślę o 50 l warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 U mnie koszt 1KWh to około 0,62zł. Oczywiście to są bardzo przybliżone obliczenia, bo u mnie faktury za energię elektryczną są dość skomplikowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojosik Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Planuję zastosować fermentor z grzałką do grzania wody do wysładzania. Czy jedna grzałka 2kW wystacz do podgrzania ok. 20-25l wody do temp 75-80°C ? Ile czasu może trwać grzanie? Używam podobnej konstrukcji: fermentor izolowany karimatą z wbudowana grzałką 2,5kW. Mocy wystarcza do praktycznie zagotowania ok. 25l wody przy przyroście temperatury dobrze poniżej 1st/min (wydaje mi się ze jest to 1st/40-45sek). Z tego by wynikało ze w swojej konfiguracji powinieneś osiągnąć ok 1st/min. Jak potrzebujesz dokładniejszych danych to postaram się zmierzyć przyrost temperatury podczas warzenia w następny weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Znalazłem niedaleko mnie speca od spawania nierdzewki, więc chyba pójdę za waszymi radami i wspawam króciec. Jako, że mam zamiar używać filtratora z oplotu, to króciec będzie musiał mieć zewnętrzny gwint wewnątrz KEGa i wewnętrzny gwint na zewnątrz KEGa (do zaworu kulowego czerpalnego).. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Kolejne pytanie z dziedziny projektowania browaru - czy warto montować w kegu zaciernym taki termometr jak na zdjęciu? Na allegro 12-18zł + przesyłka. jest on dokładny? Czy lepiej zainwestować w coś elektronicznego? Jeśli tak to co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 (edytowane) lepiej elektroniczny dla-czego go ponieważ te termometry działają na zadzie krótko mówiąc trmo-mechanicznej(nie chce mi się tłumaczyć) czyli wystarczy że woda się dostanie do termometru i odczyt morze być zakłamany Edytowane 13 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 raczej nie termometr bimeteliczny ma tolerancję min. +/-2°C ja mam wmontowane takie w 3 fermentatory w jednym przypadku różnica wynosi nawet 5°C poza tym kapilara jeśli bedzie za długa będzie przeszkadzać mieszadłu a jesli krótka to w szczeliny powłazi słód i pomiar bedzie jeszcze bardziej przekłamany lepiej skorzystać np. z prostego regulatora http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/podstawowe-1/es10.html lub termometru http://thermoplus.pl/katalog/termometry/elektroniczne-1/tpm-400.html# jest dokładniejszy przypadku regulatora zapewnia prosta kontrolę zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Termometr OK, Regulator się nie sprawdzi, bo będę grzał gazem. Czy czujnik tego termometru można zanurzyć w brzeczce? Chodzi mi o kabel - czy nie zaszkodzi mu wysoka temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 raczej tak bo zakres temperatur dla termometrów z sondą na sznurku to od -50 do 250 więc przewód da rade co mnie przeraża to te termometry są lepiej testowane (od liczników prądu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Termometr OK, Regulator się nie sprawdzi, bo będę grzał gazem. Czy czujnik tego termometru można zanurzyć w brzeczce? Chodzi mi o kabel - czy nie zaszkodzi mu wysoka temperatura? można ja dodatkowo puszczam przez rurke i wystaje tylko końcówka z czujnikem ma to tę zaletę że kabel nie plącze się i nie wkręca w mieszadło. jest osadzony w odpowiednim miejscu na wyznaczonej głębokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 ja dodatkowo puszczam przez rurke i wystaje tylko końcówka z czujnikemma to tę zaletę że kabel nie plącze się i nie wkręca w mieszadło. jest osadzony w odpowiednim miejscu na wyznaczonej głębokości. Dobre! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 ja dodatkowo puszczam przez rurke i wystaje tylko końcówka z czujnikem Rurka miedziana, stalowa, z tworzywa? Rozumiem, że na stałe mocowana w konstrukcję browaru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 (edytowane) ja dodatkowo puszczam przez rurke i wystaje tylko końcówka z czujnikem Rurka miedziana' date=' stalowa, z tworzywa? Rozumiem, że na stałe mocowana w konstrukcję browaru ?[/quote'] plastik musiałby być odporny na temperaturę po zwykła rurka w temp. powyżej 70 wygięłaby się. wykorzystałem rurkę uszkodzonej grzałki i zamocowana jest w mieszadle ale da sie wyciągnąć. Edytowane 14 Listopada 2009 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 A może termometr na DS18B20 ? Jeden kosztuje <10zł, można używać kilkaset na raz. Ładnie rysuje wykresy w komputerze? Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Od lat używam DS18B20. Sprawdza się idealnie. Termometry bimetaliczne są do bani... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) dla uzyskania stabilnej równomiernej temperatury fermentacji pokusiłem się o "zaizolowanie" mojej skrzyni materiały wykorzystane do izolacji płyta styropianowa 10mm wełna mineralna 10mm ekran zagrzejnikowy oraz regulator chłodniczy przewód grzewczy wentylator komputerowy działanie regulatora ma na celu stabilizację temperatury kiedy będzie niższa od zadanego przedziału załączy się przewód grzewczy kiedy wyższa wentylator będzie zasysał zimne powietrze /to wsezonie zimowym/ a... zmieszczą się trzy fermentatory-kegi 50l Edytowane 18 Listopada 2009 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Cześć. Josefik podziwiam zapał, czas i koszta jakie wkładasz w rozwój swojego domowego browaru! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 dla uzyskania stabilnej równomiernej temperatury fermentacji pokusiłem się o "zaizolowanie" mojej skrzyni materiały wykorzystane do izolacji płyta styropianowa 10mm wełna mineralna 10mm ekran zagrzejnikowy oraz regulator chłodniczy przewód grzewczy wentylator komputerowy działanie regulatora ma na celu stabilizację temperatury kiedy będzie niższa od zadanego przedziału załączy się przewód grzewczy kiedy wyższa wentylator będzie zasysał zimne powietrze /to wsezonie zimowym/ a... zmieszczą się trzy fermentatory-kegi 50l To jest chyba najlepsza inwestycja. Uważaj, zeby przewód grzewczy nie dotykał styropianu, może go przetopić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Spoko Przewód nie nagrzewa się do takich temperatur. Wykorzystałem taki z terrarystyki, a nie do ogrzewania podłogowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Spoko Przewód nie nagrzewa się do takich temperatur. Wykorzystałem taki z terrarystyki, a nie do ogrzewania podłogowego Właśnie taki terrarystyczny 80W wypalił mi ładne kółko z dna pudła styropianowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 mój 20W i wełne mineralną w miejscach gdzie mozliwy kontakt /podłoże/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) Miałem kiedyś w identyczny sposób zbudowaną zamrażarkę. Dołożyłbym (zostawił miejsce na) parownik i wentylatory (już masz) i byłaby możliwość chłodzenia latem. Bart I jeszcze drobiazg. Całość izolacji zapakowałbym szczelnie w zbrojoną aluminiową folię paroizolacyjną (google) do obróbki poddaszy (1.7 zł/m2) łączenia bym wykleił. Wełna nie jest obojętna jeżeli chodzi o kontakt z człowiekiem i ewentualne rozlania byłyby do doczyszczenia. Edytowane 19 Listopada 2009 przez bart07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Dołożyłbym (zostawił miejsce na) parownik i wentylatory (już masz) i byłaby możliwość chłodzenia latem. Możesz rozwinąć ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się