Pieron Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Tak, Wesoły to debeściak. Bielok, zdobądź drugi i obrób oba, tylko co Ci czasu styknie. Sam ostatnio nie mam czasu bądź źle go porzytkuję :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Dzięks chłopaki :] Pewnie już podawałem tego linka kilka razy, ale zrobię jeszcze raz. Uważam że jest to najciekawsza konstrukcja browaru domowego jaką widziałem. W najbliższym czasie zaczynam przeróbki swojej instalacji na ten styl. Jest tylko mały problem. Kotły, które posiadam maja 200l pojemności, a tanki mam jedynie na 1hl... http://www.taunusbräu.de/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam Jestem w trakcie budowy RIMS-a ( zdjęcia z postępów w budowie w galerii ) Mam pytanie do praktyków. Jaki macie gradient temperatury pomiędzy wymiennikiem a kadzią zacierną? pozdrawiam zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) W projekcie mojego HERMSa (HLT+MLT+Boil, grzanie elektryczne) chcę zastosować pełną automatykę, sterowanie z PC W związku z tym pytania o konretne rozwiązania i propozycje do osób które coś takiego realizowały o doświadczenia: 1) Elektrozawory wody (będzie ich potrzebne ok 10) Na razie w sensownych cenach znalazłem dwa rozwiązania, jest to mój największy problem a. Zawór termostatyczny + siłownik (wadą jest czas otwierania ok 3 min) http://allegro.pl/item845111735_zawor_termostatyczny_prosty_1_2_hit.html http://www.allegro.pl/item785004173_glowica_silownik_termiczny_heimeier_230v_no.html (wersja NC) b. Zwykły zawór kulowy/standardowy + specjalny siłownik http://nestor19.webd.pl/sklep/product_info.php?products_id=153 (lub coś w tym stylu ciężko dostępne) 2) Pompa Nie znalazłem pompy spożywczej w sensownej cenie, niektórzy stosują pompy magnetyczne od pralki/zmywarki 3) Pomiar ilości cieczy w HLT Na razie wygrywa wersja czujnika ciśnienia: http://www.vandelogt.nl/htm/hardware_uk.htm#V_Sensor lub pomiar pojemnościowy - jeszcze nie rozeznałem tematu Edytowane 12 Grudnia 2009 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Te zawory to raczej słabe. Jak kumpel wróci z nart, to zobacze jakiej zawory on ma przy maszynie. Napewno na elektromagnes 230V. Już znalazłem http://www.elektrozawory-sklep.pl/pl/ Edytowane 12 Grudnia 2009 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Czy to będzie 230V czy 12V, napięcie nie ma tu znaczenia, ważna jest moc. A tak swoją drogą moim zdaniem zawory powinny być wykonane ze stali 301 lub 316, wszak nie tylko z wodą będą miały do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Co do pompy z pralki. Sam miałem zamiar użyć takiej do przetaczania wody do wysładzania. No i niestety, rozkręciłem, wymyłem, wychlorowałem, wyparzyłem i nadal czuć taki proszkowo-pralkowy zapach tego plastiku (który będzie stykał się z wodą.. Dlatego chyba jednak będą trzy poziomy w moim nowym browarze a nie dwa, na co miałem nadzieje.. może jakbym miał nową pompę do pralki to byłoby inaczej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Czy to będzie 230V czy 12V, napięcie nie ma tu znaczenia, Ma znaczenie, odnośnie do tego czym będziesz sterować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Czesć Czy to będzie 230V czy 12V' date=' napięcie nie ma tu znaczenia,[/quote']Ma znaczenie, odnośnie do tego czym będziesz sterować. Nie ma znaczenia, tranzystor czy optotriak .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 To już tak technika poszła do przodu? Jaki prąd teraz tranzystor może przełączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Cześc To już tak technika poszła do przodu? Jaki prąd teraz tranzystor może przełączyć? wystarczający żeby zadziałał przekaźnik nie jestem na bierząco i z elektronika i automatyką, ile może ciągnąć prądu elektrozawór na 12 V? kilka amper? klkanaście? mosfet i po temacie ............... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ja skończyłem zabawy z elektroniką jakieś 20 lat temu. Ale do takiego sprzętu to bym widział jakiś sterownik programowalny z wizualizacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Może ktoś spróbuje zastosować samochodowe siłowniki do centralnego zamka. Na Allegro są po 10 zł. Z zaworem kulowym powinny być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ja skończyłem zabawy z elektroniką jakieś 20 lat temu. Ale do takiego sprzętu to bym widział jakiś sterownik programowalny z wizualizacją Sterownik to nie problem, PC (np. podłączany do po USB laptop) jest rozwiązaniem najtańszym i najprostszym do zaprogramowania. Problem to elektrozawory, wersje "profesjonalne" maja nieakceptowalną cenę, a bez elektrozaworów cała automatyka bierze w łeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Cześć. Na elektrodzie z rok albo więcej czasu temu był schemat i zdjęcia albo instalacji solarnej, albo instalacji CO gdzie gościu sterował normalnym zaworem kulowym przez silniczek elektryczny i pręt gwintowany. Ale gdzie tego szukać po takim czasie jak nawet nie bardzo pamiętam jaka to była instalacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Współczesna elektronika daje takie możliwości, że w fazie projektowania staje się bez znaczenia, na jakie napięcie i na jaki rodzaj napięcia będziemy mieli element wykonawczy. Nawet dwadzieścia lat temu były dostępne tyrystory i triaki za pomocą których można było wysterować praktycznie każdy odbiornik. Ale ja nie zamierzam w pełni automatyzować swojego rimsa, według mnie automatyka pozbawiła by mnie całej przyjemności z warzenia i obdarła z nie powtarzalności moich warek. Dla mnie, właśnie to że każde moje piwo jest inne, jest wartością samą w sobie i nie zamierzam z niej rezygnować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Postanowiłem i ja troszkę ulepszyć mój warsztat. Założenia są następujące: 1. Większe wybicie. Dwukrotne zwiększenie warki przy praktycznie tym samym wysiłku i czasie. 2. Mobilność. Zamierzam warzyć na dworze, kuchni letniej i zimą w piwnicy. 3. Prostota. Podstawą będą (docelowo) dwa kegi 50L. wyposażone w zawór, termometr analogowy wkręcany w ściankę i filtrator z rurki CU. Lodówka turystyczna na wodę wysłodkową. Chłodnica zanurzeniowa z radiatorami. 4. Upgrade. Możliwość ulepszania z czasem lub przebudowy do RIMS/HERMS 5. Wielofunkcyjność. Keg po małym udoskonaleniu ma być również sokownikiem i garem do pasteryzacji i wyciągania moszczu z twardych owoców. 6. Koszty. Jak powszechnie wiadomo, Jejski nie wygrał w totolotka i musi kombinować Większość procesu będzie się odbywać grawitacyjnie. Lodówkę stawiam najwyżej, wlewam wodę i nie stresuję się że mi szybko ostygnie. Keg zacierny na palniku na blacie podczas zacierania do momentu spuszczenia prawie całej brzeczki przedniej do kega warzelnego. Tu jest jedyny moment kiedy dźwigam, ale nie pełne kegi! Zacierny zestawiam z palnika na blat, a warzelny z brzeczką przednią na palnik i od razu grzeję. Resztę wysładzam do wiaderka i przelewam do warzelnego . Po gotowaniu z szyszkami chłodzę i spuszczam do do dwóch fermentorów. Chmieliny odfiltrowują się na filtratorze. Opisuję może podstawowe rzeczy, ale bardziej pod kontem logistyki w browarze. Trzeba sobie poukładać cały proces żeby się nie zapracować Uprzedzę być może pytania o analogowy-wskazówkowy termometr w kegach. Pomimo tego że i tak będzie elektroniczny dobrze jest mieć powielone wskazanie temp. ze względu na chociażby awarię jednego i przy samym gotowaniu nie umknie moment w którym może wykipieć. Widziałem taki w Castoramie, niestety nie pamiętam w jakiej cenie. Macie jakieś sugestie nie generujące sporych kosztów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) Jejski, moglbys zrobic browar 3-poziomowy, z 3 kegami (albo garkami) i 3 palnikami. W ten sposob nie musisz zadnego wrzatku nosic w wiadrach na gore, po prostu wlewasz wode z weza ogrodowego do nawyzszego kega i ja podgrzewasz do temp wysladzania. Woda wysladzania wtedy przeplywa przez kadz zacierna (wysladzanie ciagle) i splywa do kadzi do gotowania na samym dole. Tak jak tutaj: http://www.xb-70.com/beer/3_tier/3tier_v4.gif Edytowane 17 Grudnia 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Oczywiście masz rację można tak zrobić i myślałem o tym, ale. Potrzeba trzech kegów, trzech palników i cztery razy więcej pieniędzy :o . Podkreślałem że system projektuję z myślą o rozbudowie. Wszystko w swoim czasie i kasie. Najpierw muszę wdrożyć to co zaplanowałem na dzień dobry, a potem się nie zatrzymam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Masz racje, to by troche kosztowalo. W moim wypadku jezeli zdecyduje sie na rozbudowe mojego browaru, to ja chba dodam pome do mojego systemu zeby z tego zrobic HERMS. Jeden kociol z kega, jedna lodowka turystyczna, jedna pompa, jedna chlodziarka zanurzeniowa. To wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 dla uzyskania stabilnej równomiernej temperatury fermentacji pokusiłem się o "zaizolowanie" mojej skrzyni materiały wykorzystane do izolacji płyta styropianowa 10mm wełna mineralna 10mm ekran zagrzejnikowy oraz regulator chłodniczy przewód grzewczy wentylator komputerowy działanie regulatora ma na celu stabilizację temperatury kiedy będzie niższa od zadanego przedziału załączy się przewód grzewczy kiedy wyższa wentylator będzie zasysał zimne powietrze /to wsezonie zimowym/ a... zmieszczą się trzy fermentatory-kegi 50l wracając do tematu o mój sarkofag po crash testach spisał się na 110% temperatura zewnętrzna -15°C temperatura w garażu -5°C a w skrzyni +10°C tak jak ustawiłem do fermentacji i leżakowania portera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Jeszcze co do kegów. Dyskutowaliśmy o tym kiedyś, aby keg w dolnej krawędzi posiadał otwory. Niektóre okazuje się nie mają.. Warto sprawdzić. http://picasaweb.google.com/wskellenger/BigBrew2007# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Wydaje mi się, że większość kegów dostępnych w Polsce posiada takie otwory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Ja się zastanawiam nad takim projektem: chcę przerobić mój system w bardzo prosty HERMS. Mam na myśli używanie chłodziarki zanurzeniowej nie tylko do chłodzenia ale także jako element wymiany ciepła podczas zacierania. Zacieranie: warka przepływa przez chłodziarkę zanurzeniową. Wysładzanie ciągłe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Ja się zastanawiam nad takim projektem: chcę przerobić mój system w bardzo prosty HERMS. Mam na myśli używanie chłodziarki zanurzeniowej nie tylko do chłodzenia ale także jako element wymiany ciepła podczas zacierania. Też zaczynam rozmyślać nad jakimś prostym HERMSem. Jednak ja wolałbym podczas wysładzania dolewać wody za pomocą grawitacji a ściągać brzeczkę pompą (wkońcu już będzie tam podłączona, wystarczy koniec węża, który był podpięty do wymiennika/chłodnicy włożyć do kadzi warzelnej) Chyba masz błąd na drugim rysunku. Po wysładzaniu brzeczka powinna płynąć do warzenia a nie do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się