Vami Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Na ściankach fermentora pozostały granulki nadwęglanu sodu, czego nie zauważyłem, i zlałem do tego wiadra piwo na cichą. Oczywiście na górze zrobiła się biała piana pod wpływem reakcji Na2CO3 i piwa. Pytanie- czy przez nieuwagę zmarnowałem całą warkę i czy jest to szkodliwe dla zdrowia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Chyba nie powinno się nic stać, chyba, że było go na tyle dużo żeby ubić drożdże nie wiem czy to w ogóle możliwe... Niech ktoś bardziej obeznany się wypowie. Pod tym linkiem znajdziesz dyskusję, która może trochę pomoże. http://www.piwo.org/topic/10343-nadweglan-sodu-na2co3•15h2o2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Trochę Ci się piwo natleni;) Imo nieszkodliwe pod warunkiem że tego nadweglanu nie bylo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Trochę Ci się piwo natleni;) Raczej utleni. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Oczywiście. Autokorekta w telefonie zadzialala, dzięki za poprawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 pierw natleni później utleni całe wiadro byś musiał mieć obklejone że by zaszkodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosiak Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Ja się kiedyś zatrułem nadwęglanem sodu, a dokładnie OXI, ale to chyba to samo. Wylądowałem na tydzień w szpitalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 A co konkretnie zrobiłeś że się nim zatrułeś? Zjadłeś go trochę, oparami sie przytrułeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Przecież to nie ma oparów. Zjadł suchy albo wypił roztwór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 No z tego co wiem to wolny tlen się wydziela, a on też jest szkodliwy. Chociaż bardziej to napisałem po to, zeby było wiadomo o co mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prosiak Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 A co konkretnie zrobiłeś że się nim zatrułeś? Zjadłeś go trochę, oparami sie przytrułeś? Miałem go w stężonym roztworze w butelce od mineralnej i pomyliły mi się butelki i wlałem ją do czajnika, bo akurat była awaria wodociągu i nie było wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 No z tego co wiem to wolny tlen się wydziela, a on też jest szkodliwy. Chociaż bardziej to napisałem po to, zeby było wiadomo o co mi chodzi Tlen atomowy ISN nie wydziela się w formie gazowej. Było uważać na chemii, było w 7 klasie w 2 półroczu. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Pod warunkiem, ze ktoś miał 7 klasę a nie gimbusiarnię. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Pod warunkiem, ze ktoś miał 7 klasę a nie gimbusiarnię. A co to każdy kto chodził do gimnazjum to już pod człowiek? Chodziłem do gimnazjum różnicy w kształceniu pomiędzy mną, a starszymi siostrami nie zauważyłem! Więc daruj sobie takie teksty! To, że młodzież teraz ma brak respektu do nauczyciela i ma w dupie naukę to jest inna sprawa, ale ten kto chce i ma trochę oleju w głowie nauczy się to co jest potrzebne. kordas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi