b.dawid Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Może nie za stary ten kotlet, w tym roku postanowiłem przyłożyć się do fermentacji, startery wielostopniowe, wyliczanie i namnażanie zgodnie z wielkością, rodzajem fermentacji i gęstością, kontrola temperatury fermentacji. Mam jednak niedosyt informacji odnośnie samego napowietrzania przy odpowiednim namnożeniu komórek poprzez starter. Czy przy odpowiedniej ilości komórek namnożonych przez starter, napowietrzanie ma jeszcze jakieś zadanie w procesie fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Oczywiście. Namnożenie drożdży w starterze owocuje poprawną ilością drożdży na start. One i tak się w brzeczce powinny namnożyć (gęstwy po fermentacji jest sporo więcej, niż startera, prawda?), a do tego potrzebują tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Wczoraj około 22 zadałem uwodnione drożdże do 20l brzeczki o temp. 16°C. Po rozsypaniu drożdży na powierzchni wody o temp. 27°C, większość opadła na dno miseczki w około 10 min, woda pozostała w miarę klarowna, a drożdże się zbryliły. Rozmieszałem i zadałem jak wyżej. Brzeczka napowietrzana mikserem przez +- 10 min. Miałem wcześniej laga około 12h na suchych, a te 24h zaczyna mnie martwić, tym bardziej, że tak zachowały się przy uwadnianiu. Na spodzie wiadra utworzył się osad ze 3 mm, jakby z drożdży. Szykować następna saszetkę, czy jeszcze czekać? Rano jadę na służbę i nie będzie mnie przez 24h.Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 32 minuty temu, smola napisał: Wczoraj około 22 zadałem uwodnione drożdże do 20l brzeczki o temp. 16°C. Po rozsypaniu drożdży na powierzchni wody o temp. 27°C, większość opadła na dno miseczki w około 10 min, woda pozostała w miarę klarowna, a drożdże się zbryliły. Rozmieszałem i zadałem jak wyżej. Brzeczka napowietrzana mikserem przez +- 10 min. Miałem wcześniej laga około 12h na suchych, a te 24h zaczyna mnie martwić, tym bardziej, że tak zachowały się przy uwadnianiu. Na spodzie wiadra utworzył się osad ze 3 mm, jakby z drożdży. Szykować następna saszetkę, czy jeszcze czekać? Rano jadę na służbę i nie będzie mnie przez 24h. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Czasem zdarza się dłuższy lag, ponoć niektórzy na US-05 nawet 72h mieli. Poczekałbym do rana, sprawdził i wtedy dodał kolejne, albo ewentualnie nawet po dyżurze. Temperatura brzeczki nie jest wysoka (przypuszczam, że to górna fermentacja), a to też ma wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Dokładnie to te drożdże. Czytałem wcześniej, że potrafią łapać długiego laga, ale wywnioskowałem, że to felerna partia była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 8 godzin temu, smola napisał: Dokładnie to te drożdże. Czytałem wcześniej, że potrafią łapać długiego laga, ale wywnioskowałem, że to felerna partia była. ja miałem laga ponad 2 dni, aż temperature podniosłem, tez na US-05. Ale jak tak się zachowały przy rehydratacji to dziwne. Mimo to raczej bym poczekał. Jaki ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 12 BLG, poczekam do jutra i zmierzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 5 minut temu, smola napisał: 12 BLG, poczekam do jutra i zmierzę. Sobie możesz co najwyżej temperaturę zmierzyć, a nie BLG... Korzystam praktycznie tylko z US-05 i szczerze powiedziawszy nie pamiętam kiedy ruszyły wcześniej niż po 24h, więc zostaw to piwo i nie wkładaj tam paluchów przez co najmniej tydzień. Co do rehydratacji to też zawsze miałem problem z tym że opada dolna warstwa a reszta zostaje sucha, więc teraz od razu je mieszam. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Sobie możesz co najwyżej temperaturę zmierzyć, a nie BLG... Ha ha Ok, zostawię jak zawsze i po 10 dniach sprawdzę. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Ruszyło, żona mówi, że piana na 5cm ? Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się