Lhunbleidd Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Witam serdecznie. Przygotowuje się do 11 warki i tym razem uparłem się na dokonanie wędzonego stouta, w wersji mocniejszej. Proszę o ocenę receptury: Zasyp: Pale ale Strzegom 3,5 kg Whisky (Lekki Castle) 1,5 kg Płatki owsiane (błysk.) 0,8 kg Caraaroma (WM) 0,4 kg Carafa I 800-1000 (WM) 0,2 kg Jęczmień palony (WM) 0,2 kg Zacieranie w 18l: 64 st. 60 min 72 st. 30 min 78 st. wygrzew Filtracja i wysładzanie: Do 23 l Gotowanie 60 min: Magnum 30 g 60 min Magnum 20 g 5 min Drożdze - Safale S-04 Bużliwa - 7 dni Cicha - 14 dni (lub 30 dni jeśli sypnę płatki whisky 50g ale nie wiem czy warto?) Butelkowanie z glukozą 130g Oczekiwania: Warka: 19 l plato: ok 17 Alc: ok 7% Gorzki (+palony), pełny, z wyczuwalną, ale nie masakrującą wędzonką stout. Ma to ręce i nogi? Czy tylko dupę i jaja? Edytowane 11 Lutego 2015 przez Lhunbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Ja to tam niewiele wiem , ale : - chmieleniem na 5 minut chcesz uzyskać aromat ? Nie lepiej dać czegoś bardziej aromatycznego niż magnum które głównie jest chmielem goryczkowym ? - płatki jak najbardziej , do tego się nadadzą , może ktoś doświadczony podpowie ilość . Nie zapomnij ich dobrze sparzyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 W zasadzie z tym magnum na 5 min. to racja, bo nie wymagam w nim wielkich chmielowych akcentów. Dałem raczej z przyzwyczjenia. Co do płatków to w American Chocolate Stout dałem 800g i było ok, więc pewnie tu też pewnie styknie. Jakby ktoś miał jeszcze uwagi, to proszę się nie krępować, bo w sobotę jadę z koksem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Jak dla mnie to za mało carafy i jęczmienia palonego jak na stouta. Dałbym 2x tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Są szkoły które mówią, że na aromat to się chmieli 1-3 minut. A "tradycyjne" 15 minutowe chmielenie, to właśnie jest raczej na smak. Ja robiłem stouta owsianego 19tkę, miało to ręce i nogi. Natomiast jaja to były z filtracją. Zasyp płatków był około 17%. Wychodzi pyszna oleista ciecz:) Zasyp robiłem bardzo podobny, ale oprócz karafy dawałem jeszcze 200-300 g czekoladowego 1200 ze strzegomia, palonego jęczmienia tez chyba 400.. Bez Whiskey, uważam że smak owsiankowo czegoladowo kawowy jest super bez pozostałych dodatków. Z tego względu też chmieliłem tylko na goryczkę bez aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Dobra, zatem więcej palonego i carafa. Bez chmielenia na aromat. Dorzucić do tych 30g, tak by razem dać 50 g na 60 minut? A co z tymi wiórami whisky? Da to coś jakbym przedłużył cicha do 30 dni z tymi płatkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 To magnum albo całość 60 albo 15 - 20 minut tą drugą dawkę bym dał .( sprawdź w brewtargecie IBU i wybierz co Ci bardziej pasuje ) Płatków wg mnie ogromna ilość to 800 g . Wydaje mi się , że przy długiej cichej mogą dać trudny do przewidzenia aromat . Ale skoro już tyle używałeś i było ok to już coś wiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Coś Ci się Quentin pokiełbasiło... 800g płatków owsianych do zacierania. 50g płatków whisky na cichą... Sam niestety nie pomogę, taki stout dopiero przede mną, także śledzę z ciekawością. Edytowane 12 Lutego 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Oczywiście 800 g to do zacierania płatki owsiane Ostatecznie będzie wyglądało to tak: Pale ale Strzegom 3,5 kg Whisky (Lekki Castle) 1,5 kg Płatki owsiane (błysk.) 0,8 kg Caraaroma (WM) 0,4 kg Carafa I 800-1000 (WM) 0,4 kg Jęczmień palony (WM) 0,4 kg Zacieranie w 18l: 64 st. 60 min 72 st. 30 min 78 st. wygrzew Filtracja i wysładzanie: Do 23 l Gotowanie 60 min: Magnum 50 g 60 min Drożdze - Safale S-04 Ale niestety dopiero za tydzień, bo niespodziewany wyjazd mnie spotkał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 I jak wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Nie wiem czy nie zamało tego słodu whisky. Ja robiąc swojego dawałem 1kg ale mocnego whisky i zapach i posmaki były na odpowidm poziomie. Jak abarwa Ci wychodzi przy obliczeniach? Drożdże FM irlandzkie ciemności dobrze sie sprawdziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Witam, zapomniałem o tym temacie. Piwo wyszło. Kolor ciemnobrunatny czyli taki jak miał być. Niestety jak dla mnie torfik przykrył inne walory piwa. Nachalnie wręcz. Dużo bardziej niż w Smokey Joe AB... Zostawiłem kilka sztuk na leżakowanie, obaczymy co się stanie. Ogólnie to niby nie jest złe, ale umówmy się - oprócz mnie i szwagra z którym warzę (no i w sumie też mojego ojca) nikt tego piwa nie dopił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się