Warcisław Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Witam Zamierzam uwarzyć aipa na drożdżach us-05, problem w tym że nie mam za bardzo jak zapewnić im odpowiedniej temperatury, nie posiadam termometru pokojowego, lecz zmierzyłem temperaturę wody pozostawioną w pokoju na jeden dzień i odczytałem 21C. Biorąc pod uwagę że podczas fermentacji temperatura skoczy obawiam się że będzie zbyt wysoka,w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 W piwnicy. Drożdże powinny dać radę, wolniej, ale powinny pracować. Ktoś ostatnio pisał, że ładnie pracowały nawet w 10 stopniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greenboy Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 (edited) Zrób sobie skrzynie ze styropianu do niej wsadzisz butelki z zamarznietą wodą i spokojnie ościągniesz odpowiednią temperaturę. Jak zrobić taką skrzynie znajdziesz na forum. Edited February 12, 2015 by Greenboy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Piwnica będzie ok . Drożdże sobie poradzą . Pod koniec fermentacji możesz przenieść do pokojowej - estry się już nie narobią a drożdże mogę dojeść dokładniej . Nie zdziw się opóźnionym startem . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 (edited) w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor? Ostatnio fermentowałem na US-05 z paczki American Amber Ale. Startowałem w garażu, w schłodzonej brzeczce - temperatura otoczenia 9-12C. Śmigały, aż miło - z 13Blg zeszły do 3-3,5Blg, a zacierane raczej na słodko (67/72). Po tygodniu burzliwej przeniosłem na kolejny tydzień do pomieszczenia 15C, żeby ewentualnie dojadły. Piwo zapowiada się bardzo w porządku, ale sprawdzę dopiero za kilka dni (jak się nagazuje). Edited February 12, 2015 by ThoriN Link to comment Share on other sites More sharing options...
beu Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Krótko: piwnica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Zdecydowanie piwnica . Przy pokojowej 21 stopni , podczas burzliwej piwo osiągnie temp. 24 - 25 stopni. Na sto procent w gotowym piwie będzie czuć nieprzyjemny alkohol, rozpuch. Link to comment Share on other sites More sharing options...
micd84 Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 U mnie przy FES 17 Blg w drugim dniu fermentacji temperatura na ścianie fermentora osiągnęła 19.4°C przy temp. w piwnicy... 16°C. Także w pierwszych dniach lepiej fermentować w temp. otoczenia o 3-4°C niższej od docelowej a później podnieść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Warcisław Posted February 14, 2015 Author Share Posted February 14, 2015 Mam wobec tego jeszcze jedno pytanie. Czy przed zadaniem drożdży mam schłodzić brzeczkę do tych 13C? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi1926 Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Tak i dżordżaki też Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabbr Posted February 14, 2015 Share Posted February 14, 2015 Może być 2-3* więcej, szybciej ruszy, mniejsze prawdopodobieństwo infekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Warcisław Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 Czekając na nowy garnek ze sklepu (przysłali mi obity) zacząłem się zastanawiać czy 1 paczka zrehydratyzowanych drożdży wystarczy na warkę 20-22l? Celuję w około 15°Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Wielu już to dzisiaj pisało, to powtórzę, TAK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now