Jump to content

Temperatura fermentacji

Recommended Posts

Witam :)

Zamierzam uwarzyć aipa na drożdżach us-05, problem w tym że nie mam za bardzo jak zapewnić im odpowiedniej temperatury, nie posiadam termometru pokojowego, lecz zmierzyłem temperaturę wody pozostawioną w pokoju na jeden dzień i odczytałem 21C. Biorąc pod uwagę że podczas fermentacji temperatura skoczy obawiam się że będzie zbyt wysoka,w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor?

Piwnica będzie ok . Drożdże sobie poradzą . Pod koniec fermentacji możesz przenieść do pokojowej - estry się już nie narobią a drożdże mogę dojeść dokładniej . Nie zdziw się opóźnionym startem .

w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor?

Ostatnio fermentowałem na US-05 z paczki American Amber Ale. Startowałem w garażu, w schłodzonej brzeczce - temperatura otoczenia 9-12C. Śmigały, aż miło - z 13Blg zeszły do 3-3,5Blg, a zacierane raczej na słodko (67/72). Po tygodniu burzliwej przeniosłem na kolejny tydzień do pomieszczenia 15C, żeby ewentualnie dojadły. Piwo zapowiada się bardzo w porządku, ale sprawdzę dopiero za kilka dni (jak się nagazuje).

Edited by ThoriN

Zdecydowanie piwnica . Przy pokojowej 21 stopni , podczas burzliwej piwo osiągnie temp. 24 - 25 stopni. Na sto procent w gotowym piwie będzie czuć nieprzyjemny alkohol, rozpuch.

U mnie przy FES 17 Blg w drugim dniu fermentacji temperatura na ścianie fermentora osiągnęła 19.4°C przy temp. w piwnicy... 16°C.

Także w pierwszych dniach lepiej fermentować w temp. otoczenia o 3-4°C niższej od docelowej a później podnieść.

• 2 weeks later...