Warcisław Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Witam Zamierzam uwarzyć aipa na drożdżach us-05, problem w tym że nie mam za bardzo jak zapewnić im odpowiedniej temperatury, nie posiadam termometru pokojowego, lecz zmierzyłem temperaturę wody pozostawioną w pokoju na jeden dzień i odczytałem 21C. Biorąc pod uwagę że podczas fermentacji temperatura skoczy obawiam się że będzie zbyt wysoka,w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 W piwnicy. Drożdże powinny dać radę, wolniej, ale powinny pracować. Ktoś ostatnio pisał, że ładnie pracowały nawet w 10 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Zrób sobie skrzynie ze styropianu do niej wsadzisz butelki z zamarznietą wodą i spokojnie ościągniesz odpowiednią temperaturę. Jak zrobić taką skrzynie znajdziesz na forum. Edytowane 12 Lutego 2015 przez Greenboy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Piwnica będzie ok . Drożdże sobie poradzą . Pod koniec fermentacji możesz przenieść do pokojowej - estry się już nie narobią a drożdże mogę dojeść dokładniej . Nie zdziw się opóźnionym startem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) w piwnicy mam zaś odwrotny problem bo tam temperatura wody spadła do 13C. Co o tym sądzicie? Gdzie lepiej będzie postawić fermentor? Ostatnio fermentowałem na US-05 z paczki American Amber Ale. Startowałem w garażu, w schłodzonej brzeczce - temperatura otoczenia 9-12C. Śmigały, aż miło - z 13Blg zeszły do 3-3,5Blg, a zacierane raczej na słodko (67/72). Po tygodniu burzliwej przeniosłem na kolejny tydzień do pomieszczenia 15C, żeby ewentualnie dojadły. Piwo zapowiada się bardzo w porządku, ale sprawdzę dopiero za kilka dni (jak się nagazuje). Edytowane 12 Lutego 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Krótko: piwnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Zdecydowanie piwnica . Przy pokojowej 21 stopni , podczas burzliwej piwo osiągnie temp. 24 - 25 stopni. Na sto procent w gotowym piwie będzie czuć nieprzyjemny alkohol, rozpuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 U mnie przy FES 17 Blg w drugim dniu fermentacji temperatura na ścianie fermentora osiągnęła 19.4°C przy temp. w piwnicy... 16°C. Także w pierwszych dniach lepiej fermentować w temp. otoczenia o 3-4°C niższej od docelowej a później podnieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warcisław Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Mam wobec tego jeszcze jedno pytanie. Czy przed zadaniem drożdży mam schłodzić brzeczkę do tych 13C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Tak i dżordżaki też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Może być 2-3* więcej, szybciej ruszy, mniejsze prawdopodobieństwo infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warcisław Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Czekając na nowy garnek ze sklepu (przysłali mi obity) zacząłem się zastanawiać czy 1 paczka zrehydratyzowanych drożdży wystarczy na warkę 20-22l? Celuję w około 15°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Wielu już to dzisiaj pisało, to powtórzę, TAK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się