amap Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Materiał,z którego zbudowane są nasze zbiorniki fermentacyjne czy leżakowe (wiaderka) stanowi istotny czynnik podczas końcowego etapu warzenia piwa. Domowi piwowarzy wiele razy dyskutowali na temat wyższości stalowych i szklanych zbiorników oraz problemów z wiadrami z tworzywa sztucznego. Jedną z najczęstszych wad poruszanych podczas takich dyskusji jest przepuszczalność tlenu przez ścianki plastikowego wiaderka. W systuacji kiedy tworzywo sztuczne jest w stanie przepuścić tlen, tlen z atmosfery jest w stanie przeniknąć przez ścianki fermentora do fermentującego, leżakującego bądź gotowego piwa. W takim przypadku tlen jest wrogiem piwa - większość negatywnych zmian smaku i aromatu, które rozwijają się w piwie jest wynikiem właśnie utleniania piwa. Cząsteczki różnych związków smakowych i alkoholi w piwie podlegają różnym reakcjom tworząc z tlenem smaki i aromaty odpowiedzialne za wrażenie nieświeżego piwa. Związki takie jak fuzle, aldehyd octowy czy trans-2-nonenal (związke aldehydowy wytwarzany przez utlenianie kwasu linolowego) są cząsteczkami odpowiedzialnymi właśnie za większość niepożądanych smaków w piwie (utlenienie). Utlenienie wpływa na smak i aromat piwa w sposób zależny od wielu detali, które są specyficzne dla poszczególnych rodzajów piwa. Jeśli na przykład trans-2-nonenal wykształci sie w piwie lżejszym, takie piwo może charakteryzować smak damskiej szminki (?) lub papieru (kartonu). Trans-2-nonenal posiada próg wyczuwalności na poziomie 0,1 ppb co powoduje, że nawet małe ilości tego związku w piwie będą wyczuwalne. Stopień w którym tlen z atmosfery przenika do naczynia z tworzywa sztucznego jest bezpośrednio związany ze współczynnikiem szybkości przenikania tlenu (OTR - Oxygen Transmission Rate) przez dane tworzywo, z którego jest zbudowane (wykres poniżej). Przetrzymywanie piwa w naczyniu wykonanym z polietylenu o wysokiej gęstości (HDPE) lub innych materiałów przepuszczalnych dla tlenu powinno być ograniczone do 60 dni lub nie powinno się ich wogóle używać. Ponadto bardzo ważnym jest unikanie otwierania szczelnie zamknietego piwa podczas procesu fermentacji lub leżakowania. Chociaż prawdą jest, że istnieje wiele przykładów (profesjonalnych i domowych piwowarów), które pokazują, że wykorzystanie otwartych kadzi fermentacyjnych skutkuje równie dobrym piwem to faktem jest, że otwierając zamknięte fermentory pozwalamy na skuteczne mieszanie się gazów w górnej przestrzeni nad cieczą w naczyniu (gdzie następuje wymieszanie wydzielanego CO2 i O2). Jak powiedziałem wcześniej, tlen jest wrogiem piwa - należy być sumiennym i zrobić wszystko, co można w domowym warzeniu aby zapobiec kontaktowi tlenu z gotowym piwem, a nagrodą będzie wspaniałe piwo (przy założeniu, że inne rzeczy też będziemy poprawnie wykonywać ) Chris Bible - BYO 05-06 2013, tłumaczone ze słuchu przez amap alechanted, sabbr i Sławek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 A na forum mnóstowo porad, "zostaw w wiadrze na 5 tyg. i nie zaglądaj." Burzliwa jak najsprawniejsza a potem szkło. Wtedy piwo dużo dłużej przetrwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Przetrzymywanie piwa w naczyniu wykonanym z polietylenu o wysokiej gęstości (HDPE) lub innych materiałów przepuszczalnych dla tlenu powinno być ograniczone do 60 dni A na forum mnóstowo porad, "zostaw w wiadrze na 5 tyg. i nie zaglądaj." 5 tyg to więcej niż 60 dni? czytamy ze zrozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 czytamy ze zrozumieniem Tak tak, szczególnie to: "lub czasopisma" które pominąłeś. lub nie powinno się ich wogóle używać. Dla mnie trzymanie na cichej w wiadrze to już problemy z ultenieniem. I większości na takie piwa od innych trafiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zgoda Opublikowano 18 Lutego 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Wiedziałem, że wszystko robię źle. Jejski, Biniu, beu i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Wiedziałem, że wszystko robię źle. Haha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Używam od dłuższego czasu szkła i nie widzę różnicy, ale to pewnie kwestia tego, że nie miałem od dłuższego czasu nic, co musiałbym przetrzymać jakoś dłużej. Szarpnę się na eksperyment jak będę miał wolne miejsca w pudle. Piwo na cichą zlane do dwóch pojemników - do szkła i plastiku i zostawię je na 3 miesiące. Jestem ciekaw, czy w praktyce różnica będzie wyczuwalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Wiedziałem, że wszystko robię źle. po przeczytaniu kilku tematów na forum tez dochodze do tego wniosku, mimo że piwo wychodzi mi jakimś szczęśliwym trafem dobre... niedługo zaczną drążyć temat czy drożdże wlewać prawą czy lewą ręką do wiadra.P.S przepraszam, nie do wiadra tylko do szklanego gąsiora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marex Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Tyle, że drewniane beczki, w której leżakuje się lambiki, mają jeszcze większą przepuszczalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Tyle, że piwa z Brettami utleniają się zupełnie inaczej Edytowane 18 Lutego 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Tyle, że wszystko zależy od grubości ścianek - tak myślę. Butelki PET są baaaardzo cienkie, nasze wiadra kilkakrotnie grubsze. W artykule nie podano, jakich to materiałów dotyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) W artykule nie podano, jakich to materiałów dotyczy. polietylenu o wysokiej gęstości (HDPE) edit: tu jest tabelka z danymi dla różnych polimerów: http://www.evergreen-packaging.com/en/shownews.asp?id=70 Edytowane 18 Lutego 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Używam szkła prawie od samego początku mojej przygody z piwowarstwem , oprócz nie chcianego natleniania argumentem za szkłem było mniejsza szansa na zarazki ( moim zdaniem ) . W sprawie przenikania tlenu , istnieją folii barierowe , npr. do pakowarek próżniowych , możliwe że fermentory stworzone z takiego materiału w mniejszym stopniu mieli by problem z przenikaniem tlenu , ale tak patrząc na ceny woreczków PA/PE to pewnie taniej wyjdzie kupić fermentor z KO . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się