brewness Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 8 minut temu, smaky78 napisał: To dobrze by było o tym wspomnieć przy wykresie, bo już od pięciu warek z tym tańczę przy amerykańskich chmielach i teraz podzieliłem wskazania przez dwa, żeby ktoś chciał dopić moje piwa. Szczerze mówiąc nie rozumiem co by to zmieniło jakbyśmy podawali z jakiej metody korzystamy, ale w zasadzie to możemy to napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) 43 minuty temu, koval_blazej napisał: To po co ci kalkulatory jak już na oko wiesz? Ja tak nie umiem, to wrzuciłem w jeden (inny niż brewness) i wyszło z tego 22IBU. Jest wiele czynników które mogą dać większą goryczkę niż wyliczenia - pływające chmieliny, taniny ze słodu. Jeśli chłodzisz powoli, to mogłeś uzyskać znacznie więcej IBU z tych 70g na koniec gotowania. Pewnie jeszcze chmieliłeś na zimno? Przecież Brewness nie wymyśla koła na nowo, tylko używa jednej z 2 powszechnych metod (Rager albo Tinseth) tak jak wszystkie inne, więc nie znajdziesz kalkulatora, który dla tego samego chmielenia da ci nagle 80IBU Pływające chmieliny - nie zauważyłem, filtruję przez podwójną pończochę taniny ze słodu - warzę z zestawów gdzie ilość wody do wysładzania jest wyliczona i nie robię 30 litrów z zestawu na 20L Chłodzę wydajną chłodnicą z tego forum w 20 minut Chmielę na zimno, ale chmielenie na zimno nie da goryczki, poza tym wszyscy chmielą na zimno Edytowane 13 Listopada 2018 przez smaky78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 2 minuty temu, brewness napisał: Szczerze mówiąc nie rozumiem co by to zmieniło jakbyśmy podawali z jakiej metody korzystamy, ale w zasadzie to możemy to napisać No teraz to już za późno, ale możecie dopisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 5 minut temu, smaky78 napisał: No teraz to już za późno, ale możecie dopisać. Chodziło mi o to co by to zmieniło w ogóle, bo wydawało mi się oczywistym, że podajemy przybliżone wyniki i trzeba je taktować właśnie jako estymację a nie jako coś co faktycznie wyjdzie w garze. Trzeba by do labu oddać, żeby wiedzieć dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Ja to bym dał żółty trójkącik i ostrzeżenie, że to tylko poglądowe wyniki mogące się różnić nawet do 50% i gitara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Kto mi powie jak to jest z obliczeniami IBU ? Jeden chłodzi na balkonie, drugi wymiennikiem. Chmiel w brzeczce długo lub krótko. A liczy się tak samo. Hm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 Teraz, smaky78 napisał: Ja to bym dał żółty trójkącik i ostrzeżenie, że to tylko poglądowe wyniki mogące się różnić nawet do 50% i gitara. Ale skąd wziąłeś te 50%? Cały sens takich programów jak BREWNESS to podawanie przybliżonych teoretycznych wyliczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Gdybym ja to wcześniej wiedział ? Edytowane 13 Listopada 2018 przez smaky78 brewness i Ryland 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 @brewness planujecie jakieś ulepszenia w funkcjonalności o których pisali użytkownicy powyżej oprócz pakietów komercyjnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 31 minut temu, Mibor napisał: @brewness planujecie jakieś ulepszenia w funkcjonalności o których pisali użytkownicy powyżej oprócz pakietów komercyjnych? Jak najbardziej, aplikacja jest cały czas rozwijana, mieliśmy kilku miesięczną przerwę bo urodziło mi się dziecko, ale już jesteśmy na dobrej drodze, żeby nowe funkcjonalności pojawiały się regularnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Chmielę na zimno, ale chmielenie na zimno nie da goryczki, poza tym wszyscy chmielą na zimno Jesteś w dużym błędzie kolego.Dasz wiarę, ze można zrobić całkiem gorzkie piwo nie sypiąc chmielu na goryczkę ?Co do postu, ze nikt Cię nie poinformował, ze wyliczenia Brewness są teoretyczne to zabawne całkiem Nie przypominam sobie żeby ktoś z Brewness przyjeżdżał pobrać próbkę mojego piwa do laboratoryjnego oznaczania IBU więc domyśliłem się, ze to jakaś wartość teoretyczna.Co do za gorzkiego piwa, to możesz zblendowac sobie z kustoszem z biedronki.Sorry za ton, ale wydaje mi się, że popłynąłeś trochę z pretensjami do chłopaków z Brewness, którzy robią dobrą robotę. Żadna aplikacja nie zwalnia z myśleniaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wannabuydrugs, sihox, Mibor i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Nie mówię, że mam do nich pretensje, nie wiedziałem że stosują obcą metodę, myślałem, że są to ich autorskie wyliczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 I tym "autorskim wyliczeniom" ufał byś bardziej niź jednej z dwóch metod obliczeniowych uznanych na świecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 No jak na razie te naukowe obliczenia u mnie się nie sprawdzają, więc szukam jakiegoś logicznego rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Dziwnym trafem te naukowe wyliczenia sprawdzają się u 99% piwowarów, więc może trzeba poszukać na własnym podwórku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 @smaky78 to chyba tylko takie rozwiązanie Ci zostaje https://ekolabos.pl/pl/badanie-piwa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 5 godzin temu, punix napisał: Dziwnym trafem te naukowe wyliczenia sprawdzają się u 99% piwowarów, więc może trzeba poszukać na własnym podwórku No raczej nic innego tu nie wymyślę skoro robię zgodnie z Brewnessem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Chciałem dziś dodać nową recepturę. Aplikacja mi nie pozwala, bo wykorzystałem darmowy limit. Klikam na Przejdź na Standard, ale przycisk nie działa. Przeglądarki: Firefox na Linux, Brave na Linux, Brave na Android, Chrome na Android. O co tu chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 4 godziny temu, vmario napisał: Chciałem dziś dodać nową recepturę. Aplikacja mi nie pozwala, bo wykorzystałem darmowy limit. Klikam na Przejdź na Standard, ale przycisk nie działa. Przeglądarki: Firefox na Linux, Brave na Linux, Brave na Android, Chrome na Android. O co tu chodzi? Jaka nazwa konta? sprawę to za moment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) OK, już ogarnąłem. Po kliknięciu Przejdź na standard trzeba sobie przewinąć stronę do dołu, wybrać abonament i kliknąć Uzyskaj dostęp. Niezbyt to intuicyjne dla takich nieogarów jak ja. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez vmario brewness 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 @brewness Czy jest możliwość rozdzielenia w programie warki na dwie wersje fermentacji cichej np. stout 50% klasyczny, 50% z przyprawą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 W dniu 18.12.2018 o 16:01, Grim napisał: @brewness Czy jest możliwość rozdzielenia w programie warki na dwie wersje fermentacji cichej np. stout 50% klasyczny, 50% z przyprawą? Cześć, niestety nie ma takiej opcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Chmiel podczas gotowania dodaje się wg odliczania czasu do końca gotowania, a chmiel na zimno liczy się dniami od rozpoczęcia fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Na zimno dodajesz na ostatnie kilka dni fermentacji (4-5), także liczy się też do końca fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Tak, ale w przypadku Brewnessa opieram się na tym że wyświetla mi w sekcji "moje warki" liczbę dni od warzenia, stąd jeśli wpiszę sobie przy chmieleniu na zimno liczbę dni to od razu wiem w którym dniu mam to zrobić. Co innego gdyby mi odliczało tak jak w przypadku gdy warzę, ale wtedy musiałyby mi przychodzić powiadomienia np. na maila. No i jeszcze jeden warunek, czas fermentacji różni się w zależności od stylu i podanie czasu od końca będzie wprowadzać w błąd w przypadku gdy mam nastawione kilka warek z różnymi okresami fermentacji. BTW, może dałoby się wprowadzić jakiś znacznik np koniec burzliwej, warka podświetla się na czerwono, koniec cichej warka podświetla się na żólto po wcześniejszym ustawieniu czasów fermentacji. Edytowane 29 Stycznia 2019 przez smaky78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się