kopyr Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Miałem też sytuację gdy Saisona 14°Blg zabutelkowałem przy 4°Blg no i musiałem upuszczać gazu' date=' bo raz, że bałem się granatów, a dwa, że nie dało się nalać piwa.[/quote']Pwenie robiłeś na Wyeast 3724, one są zdradliwe, pod koniec fermentacji bardzo zwalniają i trzeba podnosić temperaturę na koniec nawet do 24 st. Następny z numerkami. Tak jak myślałem Saison. No to pudło, to były THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Chyba wykorzystam moduł cenzorowania słów w postach i zamiast wulgarnych, niech tłumaczy Wyesty I to nie jest żart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altoro Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Jeszcze raz wtrącę się do tematu pilsa.Mam pilsa od 4 grudnia w butelkach, fermentacja w 10-12°C(2tyg.) cicha w podobnej(2tyg.), rozlewane także w tej temp.Piwko idealnie klarowne, po 2 dygodniach temp. w piwniczce spadła do 3°C więc przeniosłem butelki w temp. 12°C na kilka dni w celu szybszego nagazowania.Wczoraj piwko wylądowało z piwniczce ponownie.Dziś widzę że nie jest już tak idealnie klarowne jak było do tej pory:( Moje pytanie do seniorów warzenia: czy to normalne że po miesiącu od zabutelkowania i przebywaniu piwka w tych temp. wystąpiło dopiero zmętnienie na zimno?Czy jest to skutek tego że przeniosłem je na 4 dni w temp 12-13°C i czy już takie mętne zostanie.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Ale się napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 jak smakuje to pij i nie wydziwiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altoro Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Piwo ma miesiąc więc jak na pilsa to trochę za szybko na picie.Pytam bo jestem początkujący i chciałbym wiedzieć w czym problem a nie wydziwiam.Chcę wiedzieć czy popełniłem gdzieś błąd , ale z odpowiedzi powyżej nic ciekawego się nie dowiedziałem, ale dziękuję za zainteresowanie i wyczerpującą odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Cześc. Mój lager w 8°C był klarowny a w 3°C mętniał. Mnie to nie przeszkadzało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Piwo ma miesiąc więc jak na pilsa to trochę za szybko na picie.Pytam bo jestem początkujący i chciałbym wiedzieć w czym problem a nie wydziwiam.Chcę wiedzieć czy popełniłem gdzieś błąd , ale z odpowiedzi powyżej nic ciekawego się nie dowiedziałem, ale dziękuję za zainteresowanie i wyczerpującą odpowiedź to nie porter żeby czekać pół roku , jak jest nagazowane to spożywaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zmętnienie na zimno jest akceptowalne w piwie domowym. Można go uniknąć,ale jest to trudne, tak, że nie przejmuj się. I pij już tego pilsa, po 5 miesiącach będzie do niczego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altoro Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Mnie również nie przeszkadza Ciekawi mnie tylko dlaczego zmętniał po miesiącu.Trzy tygodnie stał w 3°C i był idealny ,zmętniał po 4 dniowym pobycie w temp.12°C i po powrocie do 3°C .Skoro to normalne to OK, to tylko chciałem wiedzieć.Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Nie chcę być złym prorokiem ale takie zmętnienie oznacza często rozwój infekcji. Tym bardziej spijaj go, póki dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 po 5 miesiącach będzie do niczego! Dwa tygodnie temu wypiłem ostatniego Pilsa z poprzedniej zimy. Nadal był pyszny i niczego mu nie brakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Nawet aromatu chmielowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altoro Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 W takim razie idę do piwnicy , zdrówko forumowiczów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Nawet aromatu chmielowego? Nawet, akurat ta warka miała wyjątkowy aromat. Nawet Czes chwalił w Grodzisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Nawet aromatu chmielowego? Nawet' date=' akurat ta warka miała wyjątkowy aromat. Nawet Czes chwalił w Grodzisku [/quote'] To dobra wiadomość, teroretycznie pilsy nie są piwami do dojrzewania. A jak je przechowywałeś, w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 A jak je przechowywałeś, w lodówce? W piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Panowie kontynuacja wątku. Jestem zielony w dolnej fermentacji.Porter 24Blg po 3 tyg. zszedł do 7Blg. Zlałem na cichą. Kiedy i przy jakim Blg butelkowac? Dodac glukozę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Panem, nie jestem ale odpowiem (chyba powinnam sobie to w podpisie umieścić ). 7°Blg przy tak dużym ekstrakcie początkowym to nienajgorsze odfermentowanie. Ja potrzymałabym tego portera ze 3 tygodnie na cichej, a później do butelek oczywiście z glukozą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Średnie odfermentowanie, ale zależne też od zacierania i kondycji drożdży. Spokojnie dawaj na cichą, a do refermentacji daj mniej niż przy dolniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Panem, nie jestem ale odpowiem (chyba powinnam sobie to w podpisie umieścić ).7°Blg przy tak dużym ekstrakcie początkowym to nienajgorsze odfermentowanie. Ja potrzymałabym tego portera ze 3 tygodnie na cichej, a później do butelek oczywiście z glukozą. Ups... Dori przepraszam. Dziękuję za odpowiedź. 3 tygodnie na cichej trochę glukozy i w butelki.Czy po cichej Blg ma spaść do jakiejś wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Czy po cichej Blg ma spaść do jakiejś wartości? Na to pytanie nikt precyzyjnie Ci nie odpowie. Tak jak napisał Pieron odfermentowanie zależy m.in. od zacierania. Jeśli potrzymasz to piwo wystarczająco długo na cichej to powinno Ci odfermentować do końca. Może zatrzymać się na tych 7°Blg , a może zejść do 5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Panowie kontynuacja wątku. Jestem zielony w dolnej fermentacji.Porter 24Blg po 3 tyg. zszedł do 7Blg. Zlałem na cichą. Kiedy i przy jakim Blg butelkowac? Dodac glukozę? Przy jakim °Blg butelkować tego Ci nie powiem tak jak moi poprzednicy, ale ze względu na °Blg początkowy to na cichej potrzymałbym co najmniej miesiąc w 9-10 °C . Do refermentacji dałbym maks. 6 g glukozy na 1 L piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 to na cichej potrzymałbym co najmniej miesiąc w 9-10 °C . Bez przesady z ta cichą, dwa tygodnie wystarczą. I nie w 9-10°C tylko 2-3°C. Wtedy to ma sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 to na cichej potrzymałbym co najmniej miesiąc w 9-10 °C . Bez przesady z ta cichą' date=' dwa tygodnie wystarczą. I nie w 9-10°C tylko 2-3°C. Wtedy to ma sens.[/quote'] A czytałeś o jakim piwie mowa? To nie jest 12tka, tylko porter 24°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 A czytałeś o jakim piwie mowa? To nie jest 12tka, tylko porter 24°Blg. Pils 24°Blg ? Bałagan się zrobił, temat jest o Pilsie. Nie czytam zawsze wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się