pepek84 Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Wiem o co chodzi. Dzięki. Ten zapach gorącego soku z owoców zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem Bo mam plan na jeżyny z mojego ogródka.. i nie wiem jak je użyć , a sokownik to już niestety wspomnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Stary na alegro nawet ameliniowy dostaniesz. ale są też takie "nowoczesne" ze stal nierdzewnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Tez mam taki nrdowski :-D i tez amelinium. Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Jak jeżyny, to zasyp cukrem, zalej odrobiną wody, po 3 dniach odsącz, powtórz, po 2 dniach odsącz. Sok zadaj drożdżami. Po skończonej fermentacji dokonaj termoulepszenia i ciesz się smakiem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Pooglądałem Krzysiowy instument... . Wprawdzie leciwy już, ale na życzenie można z niego spijać ambrozję o różnych smakach i kolorach. Krzyś - niech instrument służy Ci jeszcze wiele, wiele lat! :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Miło było wasze mordki zobaczyć, do rychłego zobaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) aaa... (wprawdzie było priv, ale warto zasługi i oficjalnie zapodać). Dzięki za rozprawiczenie Twoim instrumentem Mariusza. O dalsze podtrzymanie ekscytacji będę dbał sam, niestety tylko butelką - chyba wystarczy. Edytowane 25 Lipca 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) Taka sytuacja... pils, Jadwiga mówi że browar schodzi na psy. warka 212 Ostrowskie z ostropestem skład pilzneński - 15kg monachijski - 2kg carapils - 1.2kg zacieranie Zasyp 56°C 53°C - 15 min. 63°C - 40 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki magnat - 40g - 70 min. sybilla - 40g - 70 min. motueka- 40g - 70 min. motueka - 40g - 20 min. ostropest - 0,9kg 10min. drożdże Wyeast 2001 urquel lager Edytowane 26 Lipca 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Prawdę mówi. Gdzie ten ostropest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Prawdę mówi. Gdzie ten ostropest? dopiero zmieliłem i wrzuciłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) warka 213 baza na kwasy skład pilzneński - 12kg monachijski - 4kg karmelowy 350ebc - 2kg płatki jęczmienne 2kg zacieranie Zasyp 54°C 53°C - 15 min. 63°C - 40 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki motueka- 110g - 90 min. . drożdże Danstar Belle Saison/brettanomyces clauseni, Fermentis Abbaye, brettanomyces bruxellensis trois CIDER M02 Mangrove Jack's/ brettanomyces Fermentis s-33/wlp655 Edytowane 3 Września 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Fantastyczna pogoda na robienie belgów wszelkiej maści, systematycznie uzupełniam zapasy, nadrabiam zaległości. Kolejne dzikusy w planach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) warka 214 funky saisson skład pale ale - 16kg pszeniczny - 1kg monachijski - 1kg cara ruby - 0,6kg karmelowy 350ebc - 0,2kg płatki pszeniczne 0,2kg zacieranie Zasyp 54°C 53°C - 15 min. 64°C - 20 min. 72°C - 20 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki motueka- 50g - 70 min. kazbek - 50g - 70 min. saaz - 50g -70min. motueka 50g 20min. motueka 30g -0min. skórka pomarańczy - 30g - 10min. . drożdże Wlp Farmhouse blend ardennes + wlp645 Wyeast belgian ardennes Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 warka 215 Porter 22 skład pale ale - 23kg monachijski - 5kg cara jasny strzegom - 1kg cara ciemny litovel 350ebc - 2,5kg palony pszeniczny 1,3kg zacieranie Zasyp 54°C 51°C - 40 min. 64°C - 40min. 72°C - 20 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki motueka- 140g - 70 min. motueka - 50g - 10min. . drożdże Wyeast 2001 urquel lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) warka 216 oud bruin skład pilzneński - 15,6kg monachijski - 1,4kg special b 350ebc - 0,7kg karmelowy jasny 150ebc - 0,7kg cara ruby 50ebc - 0,3kg płatki owsiane 0,4kg płatki pszeniczne - 0,4kg zacieranie Zasyp 53°C 53°C - 15 min. 63°C - 30 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki motueka- 110g - 90 min. drożdże private blend Edytowane 16 Września 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Nie wiem jak u Was, u mnie straszna plaga owocówek, w tym roku mocno wypasione. Przy tym piwie jakoś nie specjalnie sie tym przejmuję Przy takiej pogodzie pewnie do końca października polecę z kwasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 U mnie to samo. Nie wiem skąd to ustrojstwo się bierze w takich ilościach w tym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 U mnie stoją 4 wiadra. Wszystkie pozamykane na głucho bo w koło kilkadziesiąt muszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Bo sezon warzelniczy rozpoczyna się po ogłoszeniu kategorii w Żywcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Ale to dla tych wybranych co startują... Ciepło się zrobiło, w zeszłym roku albo 2 temu tez tak walczyłem, wtedy ciepło było prawie do połowy listopada. czyli w sumie norma, tylko te muszki to juz prawie muchy, coraz większe kurna ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Na kwasach się wyhodowały to są duże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Oj tam, entomolog ze mnie żaden na początku myślałem ze to matki z dziećmi ale potem zacząłem wnikliwiej obserwować, w każdym razie ze trzy gatunki spotkałem u siebie, jedno jest pewne czy kwas czy nie - dwutlenek węgla wyczuwają natychmiast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 To definitywnie rozwiązuje problem muszek. bart3q, BeerGrill, korzen16 i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 To twoje rajstopki czy Jadwigi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 W każdym razie na pewno nie Pani Josefikowej. Nie ten sajz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się