Pieron Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 brakuje mi na taką ilość piwa jakiś 4 fermentorów. A kto to wszystko wypije? Jak to kto? Josefik i przyjaciele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 brakuje mi na taką ilość piwa jakiś 4 fermentorów. A kto to wszystko wypije? Wiktorze piwo typowe na letnie miesiące, /ciężką artylerię trzeba będzie odstawić do jesieni , a po drodze kilka kluczowych imprez gdzie będą mi kegi opróżniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 to tak Ty masz co zalewać, ja teraz 3 warkami mam wszystkie kegi zalane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) warka 161 rozlana do kegów, blg coś w granicach 1 st. piwo na drożdżach wlp 400 oznaczone kapslem niebieskim piwo na wyeast belgian wheat - kapsle złote witbier z warki 159 na drożdżach wyeast 3463 forbiden fruit został wymerdany /jak to Przemo zwykł określać / z warką 161 na drożdżach belgian wheat i został zakapslowany na pomarańczowo. Mam nadzieję że się odnajdę w tych kapslach po mi się wodoodporny cienkopis skończył . Edytowane 9 Maja 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Długopiskiem Panie napisz na karteczce jakie piwo którym kapslem zakapslowane i wtedy skleroza niestraszna P.S. Jestem zaskoczony niskim odfermentowywaniem Twoich piw w tym sezonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Wystarczy ten zapis powyżej. Co do odfermentowania to : Komora fermentacyjna, ze stała stabilna temperaturą, fermentacja belgów w 24C , W sumie sezon z z dwoma przegazowanymi warkami /w zasadzie to po jednym fermenatorze z każdej/ , miałem nieskalibrowany regulator, pokazywał temp. o 3 stopnie wyższą w fermentatorze więc belgi miały za zimno . To też może być jakieś przekłamanie na refraktometrze, ale jak mi się chce to sprawdzę czasem bagnetem i niby się zgadza mniej więcej. Mimo wszystko miałem kilka warek nisko odfermentowanych - pamiętna warka AIPA z inauguracji zaszła chyba do 4blg, ostatnie dsa tylko do 8blg z 22 Edytowane 8 Maja 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) blg początkowe 13,4 rozlałem na 3 fermentatory rozcieńczając woda do ok 12 blgwlp-300 temp. brzeczki 16°C wyeast 3086 temp. brzeczki 18°C wb-06 - 14°C weizen 163 zabutelkowany i zakegowany po zapachu i testowaniu organoleptycznym ustaliłem że na razie WLP300 dały najlepszy rezultat. Ciekawe jak to się rozwinie w butelkach. blg końcowe ok 2,5 Edytowane 19 Maja 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 NZIPA 162 też już w kegach i butelkach, zeszło z 14,5 do ok. 2blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) Do kegów i butelek poszła ostatnia warka witbier 164 . blg początkowe 11,1 blg zeszło do 1 Moce produkcyjne wykorzystane na 105% , zabrakło 3 kegów i kilkunastu butelek, ale dobrze mieć zaprzyjaźniony browar prawie za płotem. Dzięki Grzesiu W tym sezonie pierwszy raz w historii obeszło się bez kwasa, o aptekę po zmianie instalacji też ciężko. Weszło za to kilka innych ciekawych infekcji / zanim opanowałem sztukę obciążenia woreczków do chmielenia na zimno/ no i jedno ala brackie - metaliczne / z powodów nie do końca dobrze wytrawionych spawów/ . Więc teraz pozostaje już tylko . Edytowane 19 Maja 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 No to potowarzyszę Ci w tych ciężkich chwilach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 No to potowarzyszę Ci w tych ciężkich chwilach No tak, jak mi doniesiono, to skończyliście w czwartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udało mi się wreszcie skręcić niewielką rzecz, a jak ułatwiającą życie Korpus wykonała firma Wiktora, mi pozostało przykręcić tylko zaworki. Ogólnie to wykonanie bardzo profesjonalne, Wiktor lub kto tam spawał szybko opanował władanie TIGiem Więc gdyby ktoś potrzebował to polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 (edytowane) Cicho tu od czerwca ale jak to mówią licho nie śpi. W browarze podczas przerwy wakacyjnej zaszły zmiany które teraz nabierają tempa. Pierwsza - browar otrzymał nową szatę graficzną Edytowane 12 Września 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Poza tym zacząłem kombinować żeby mieć jeszcze większą kontrole nad procesem fermentacji. Dobudowałem jeszcze jedna komorę fermentacyjną przerobiłem starą, dodałem sterowniki oraz termometry cyfrowe, przygotowałem to pod kątem nowych fermentatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Tutaj nowe sterowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 (edytowane) Z racji tego że fermentatorów teraz już nie udźwignę /tak zwany SKS /, trzeba było zając się transferem świeżego piwa miedzy fermentatorami. Wydaje mi się że odpowiednią pompę znalazłem jednak jeszcze nie miała testów, czekam na zbiorniki fermentacyjne. Pompa jest pneumatyczna, można napędzać ją jakimś gazem obojętnym azotem, co2 przez reduktor. Edytowane 12 Września 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Pierwsza - browar otrzymał nową szatę graficzną A już się bałem, że nie ujawnisz Jadwigi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Logo zacne A co to za sterownik i pompa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Sterownik mam PIDa na jednej komorze a na drugiej sprawdzony regulator temperatury bez zbędnych wydziwów. Dzisiaj dołożyłem do tego te 4kanałowe termometry dla dodatkowej kontroli będzie mi mierzyć temperaturę w dwóch miejscach na każdy fermentator. Pompa FLOJET widziałem to coś w Krajcarze w Żywcu dlatego się skusiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 A już się bałem, że nie ujawnisz Jadwigi! Jadwiga jest ogólnodostępna trzeba tylko wiedzieć gdzie i kiedy się koło niej zakręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Coś szybko zapasy się skończyły. Wszystko paruje a alkohol najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 (edytowane) U mnie nie jest tak źle, zostało jeszcze jakieś 10 kegów /same belgijskie mocne jak znalazł na jesień i zimę/. Ale coś mnie już nosi i usiedzieć nie mogę. Edytowane 26 Września 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Coś szybko zapasy się skończyły. Wszystko paruje a alkohol najbardziej Czymś musi popić te "belgi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saltver Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Pozdrawiamy Jozefika i Jadwige i całą ekipe za super towarzystwo w Cieszynie.Urszula stała się piwoszem dzięki pszeniczniakowi!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się