Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie głupie pytanie, ale chyba są dwie szkoły:

tylko zapiekanie pokrojonej i wygotowywanie do prawie dżemu i wtedy zapiekanie

 

Co lepsze? ;)

 

W sumie tak rzadko to robię że nie jestem fachowcem od korboli. Natomiast subiektywne odczucia pozwalają mi napisać że trzecia szkoła mi najbardziej pasuje, czyli wygotowany prawie dżemik dodany do zacieru. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

warka 221

Trappist ale v.2

 

skład

pilzneński- 16,5kg

cara ruby - 1kg

płatki jaglane - 0,4kg

 

zacieranie

Zasyp 56°C

53°C - 15 min.

67°C - 35 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

motueka - 130g - 90min.

motueka - 220g - whirpool

 

 

drożdże

WLP 099

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

53°C - 15 min.

 

67°C - 35 min.

 

72°C - 10 min.

 

zacierasz krócej jak godzinie

skiśnie na bank! :)

 

a na poważnie - zmów jakiś abstrakcyjny dodatek - płatki jaglane - czy spodziewasz się że ich taka ilość coś wniesie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a na poważnie - zmów jakiś abstrakcyjny dodatek - płatki jaglane - czy spodziewasz się że ich taka ilość coś wniesie ?

 

Dodaje żeby piwo nie skisło, bo zbyt krótko zacieram. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 222

Hexadrupel

 

skład

pilzneński- 20kg

pszeniczny wędzony - 1kg

carapils - 2kg

special b- 0,5kg

caraaroma - 0,2kg

 

zacieranie

Zasyp 52°C

67°C - 35 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

syrop karmelizowany ciemny 2,5kg

cukier biały kryształ 2,5kg

 

 

drożdże

WLP 099

 

warka70l

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 222

Hexadrupel

 

skład

pilzneński- 20kg

pszeniczny wędzony - 1kg

carapils - 2kg

special b- 0,5kg

caraaroma - 0,2kg

 

zacieranie

Zasyp 52°C

67°C - 35 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

syrop karmelizowany ciemny 2,5kg

cukier biały kryształ 2,5kg

 

 

drożdże

WLP 099

 

warka70l

 

To jest to co bylo w kegu na halloween? ;)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hexadrupel

czego to josefik nie wymyśli... :D

Muszę drożdże rozruszać na tym cienkuszu, zakładam że dojdę do Octa ;)

Taa, tyle że takiego wynalazku nie da się zabutelkować. Proponukę po schłodzeniu pokroić w kostkę i zawinąć w pazłotka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest to co bylo w kegu na halloween? ;)

Nie tamto to był pięćdrupel.

 

 

Hexadrupel

czego to josefik nie wymyśli... :D

Muszę drożdże rozruszać na tym cienkuszu, zakładam że dojdę do Octa ;)

Taa, tyle że takiego wynalazku nie da się zabutelkować. Proponukę po schłodzeniu pokroić w kostkę i zawinąć w pazłotka.

Dlaczego ma się nie dać zabutelkować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka 224

witbier 1/2015

 

skład

pilzneński- 7kg

pszeniczny wędzony - 0,5kg

owsiany - 0,3kg

płatki owsiane - 0,8kg

płatki jęczmienne - 2,8kg

płatki pszeniczne -3,2kg

płatki ryżowe - 2kg

 

zacieranie

Zasyp 52°C

67°C - 55 min.

72°C - 20 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

 

drożdże

gozdawa witbier

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.