Patryk Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Witam, tak jak w temacie, to mój pierwszy RIS, a przy okazji pierwsze piwo z samodzielnie dobranych składników więc bez karteczek pomocniczych . Jednak potrzebuję trochę pomocy: 1. Myślę o tym aby zacierać po prostu w jednej temperaturze - 68 stopniach. Może jednak warto uwzględnić jeszcze jakieś przerwy? 2. Wstępnym założeniem jest aby wysładzać do ok. 26-27 litrów, a następnie gotować przez 2 godziny (chmielenie dopiero w drugiej). Chciałbym się upewnić, że jest to rozwiązanie poprawne i nie ma w nim jakiegoś błędu logicznego. 3. Chmiele to 50g Challenger i 50g East Kent Goldings. Początkowo zakładałem, że wrzucę mniej więcej po połowie z każdego na goryczkę i aromat. Jednak wyczytałem gdzieś, że aromaty chmielowe po pewnym czasie uciekają, a jeśli wszystko się uda to spożycie zaplanowane jest na listopad/grudzień. Wrzucić więc wszystko w powiedzmy 65 minucie gotowania, czy postąpić według pierwotnego planu. Jak wy byście to nachmielili, może macie jeszcze jakieś lepsze pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) 1. Ja bym zacierał w niższej ale można 2. Ok 3. Ja bym dał połowę na 60', a połowę na 15', policz sobie też IBU w jakimś kalkulatorze Edytowane 28 Lutego 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Tak jak kantor napisał zacieraj niżej. 62 będzie wg mnie odpowiednie. Przy wysokim BLG i tak dużo cukrów resztkowych zostaje wiec lepiej zacierać na wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris Piero Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Jak możesz to rozpisz jeszcze zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Pale ale, Strzegom, 6kg Monachijski ciemny, Steinbach, 2kg Płatki owsiane, 400g Jęczmień palony, Weyermann, 400g Karmelowy ciemny 200-400, Strzegom, 200g Karmelowy ciemny 400-800, Strzegom, 200g Pszeniczny karmelowy, Steinbach, 200g Czekoladowy jasny, Strzegom, 200g Czekoladowy ciemny, Strzegom 200g Abbey Castle, 200g Aroma Castle , 200g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris Piero Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Ja bym ten chmiel podzielił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Zacieraj na wytrawnie. Ile blg planujesz? Do Risa użyj przedniej brzeczki, z wyslodzin zrób stouta. Wladzajac do 27 l nawet po 2h gotowaniu bedziesz mial niski jak na Risa ekst!rakt. Chmiel daj na 60 i 30 minut przed końcem. Ja bym podbił ilość palonych. Uzyj dużo drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Może po prostu załóż odparowanie do 20l, wtedy ekstrakt powinien być solidny. Ja do 28°Blg użyłem 100g Marynki na goryczkę, po wstępnych próbkach uważam że to był dobry pomysł, ale piwo jeszcze długo będzie leżało.Przede wszystkim zadbaj o solidną gęstwę i dobrze napowietrz brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Może po prostu załóż odparowanie do 20l No właśnie zakładam odparowanie, stąd wydłużony czas gotowania. Ile blg planujesz? Na pewno nie mniej niż 25. Wladzajac do 27 l nawet po 2h gotowaniu bedziesz mial niski jak na Risa ekst!rakt. Dlaczego miałbym mieć niski ekstrakt? Do Risa użyj przedniej brzeczki, z wyslodzin zrób stouta. Nie będzie wysłodzinowego stouta bo nie ma do tego ani chęci ani warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Piwo zostało uwarzone, ale potrzebuję dalszej pomocy. Filtracja przebiegała bardzo powoli, w tempie ok. 1l na 10 minut więc wszystko zostało na noc i do gotowania poszło jakieś 30,5 litra. Po gotowaniu zostało łącznie z 20l. Po zmierzeniu balingomierz wyszedł jednak poza skalę i wskazywał z 34Blg (był również pomiar na wodzie). Przede wszystkim, czy taka wartość jest w ogóle realna z takiej ilości słodów? I czy coś z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Na Twoim miejscu zadałbym dobrą zdrową gęstwę drożdżową i dokładnie wszystko zapisał w notatniku. Na analizę przyjdzie czas, teraz to nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo86 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 coś naknocone masz wrzuciłem zasyp do Beersmith 2 pokazało że max z tego co zasypałeś wyszłoby 32,8 Blg przy wydajności 100% (liczone wzorem Jankesów), mam nadzieję że na takiego mocarza nie poskąpiłeś drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 czyli przy wydajności 80% i odparowaniu 33% wody masz blisko 35blg. przecież cukier nie wyparował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 A ile Blg było przed gotowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) 18,5 Blg. Jeśli dłużej nad tym myślę, to jest to wartość realna (okazuje się, że wiadro zmierzone ręcznie ma już 35 litrów...), ale muszę przyznać, że nawet się nie spodziewałem takiego obrotu spraw. No ale zawsze to jakieś nowe doświadczenie, zwłaszcza, że nie miałem jeszcze okazji do kontaktu z takim mocarzem . Ciekawe co z tego wyniknie. Edytowane 10 Marca 2015 przez Patryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się