hills Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Ostatnio podczas robienia porządków w kuchni trafiła mi do ręki przykrywka zrobiona z sita http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/ Postanowiłem wypróbować jak się spisze w roli fałszywego dna. Ma ona odrobinę większą średnicę niż dno standardowego wiadra używanego do fermentacji. Po dociśnięciu z dwóch stron ładnie wygina się w ósemkę i przylega do ścianek zostawiając trochę przestrzeni nad dnem na filtrat. Warto podeprzeć od spodu jakąś rurką albo wężykiem, jak w tym przypadku. W porównaniu z samym wężykiem filtracja to bajka. Trzeba więcej brzeczki zawrócić zanim złoże się dobrze ułoży i brzeczka będzie klarowna, ale po tym można filtrować w zasadzie w dowolnym tempie. Dno dało radę nawet zasypowi z 20% żyta i 45% pszenicy. (Przypominało to filtrowanie kisielu przez mąkę ) Różnicy w wydajności nie zauważyłem. Czyszczenie znacznie łatwiejsze. Jest nawet uchwyt dzięki któremu można łatwo wyciągnąć dno. Cena bardzo konkurencyjna, więc nic tylko szturmować półki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Ciekawy patent. Jaka orientacyjna cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 na stronie ikei niecałe 13zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Kiedyś testowałem, siatka jest nierdzewna ale obręcz i drut w środku zaczęły rdzewieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ostatnio podczas robienia porządków w kuchni trafiła mi do ręki przykrywka zrobiona z sita http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/ Postanowiłem wypróbować jak się spisze w roli fałszywego dna. Ma ona odrobinę większą średnicę niż dno standardowego wiadra używanego do fermentacji. Po dociśnięciu z dwóch stron ładnie wygina się w ósemkę i przylega do ścianek zostawiając trochę przestrzeni nad dnem na filtrat. Warto podeprzeć od spodu jakąś rurką albo wężykiem, jak w tym przypadku. W porównaniu z samym wężykiem filtracja to bajka. Trzeba więcej brzeczki zawrócić zanim złoże się dobrze ułoży i brzeczka będzie klarowna, ale po tym można filtrować w zasadzie w dowolnym tempie. Dno dało radę nawet zasypowi z 20% żyta i 45% pszenicy. (Przypominało to filtrowanie kisielu przez mąkę ) Różnicy w wydajności nie zauważyłem. Czyszczenie znacznie łatwiejsze. Jest nawet uchwyt dzięki któremu można łatwo wyciągnąć dno. Cena bardzo konkurencyjna, więc nic tylko szturmować półki. Dzialam w ten sposob od 5 warek. Sraczwezyk mozna usunąć ;-) choć na poczatku tez dawalem. Ja robię na początek podbicie jak w falszywym dnie z wody do wysladzania. Nastepnie ją cofam wraz z pierwszą brzeczka. Pozniej jest klarowna ze ho ho. No i póki co ani razu nie umknęło mi filtrowanie. Nie wiem jak z poprzednimi sitami ale poki co nie zauwazylem sladu korozji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Myślicie, że sprawdzi się przy odfiltrowywaniu chmielin? Jeśli za grube oczko zawsze mógłbym dodatkowo obciągnąć firanką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Kupiłem to sitko i po włożeniu do fermentora wychodzi mi, że podbicie musiałoby wynosić 10L. LIPA, i co teraz? Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Kupiłem to sitko i po włożeniu do fermentora wychodzi mi, że podbicie musiałoby wynosić 10L. LIPA, i co teraz? Mi po odpowiednim wygięciu (tak jak zrobił to picl) w fermentorze od BA wystarcza 3-4L podbicia. Wyginałeś? Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Jeszcze nie. Powyginam i zobaczę jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)? Robiłem już 2x ok. 9 kg spokojnie daje radę. Plus do tego "sraczwężyk". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 a jak myślicie, czy to sitko wspomoże sraczwężyk przy filtracji 100% pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)? Robiłem już 2x ok. 9 kg spokojnie daje radę. Plus do tego "sraczwężyk". Bardziej się zastanawiałem, czy samo utrzyma taki ciężar. No nic położę coś pod spód... a jak myślicie, czy to sitko wspomoże sraczwężyk przy filtracji 100% pszenicy? Filtruje złoże filtracyjne, ale odrobinę powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 chodziło mi czy zastąpi np łuskę używaną do filtracji pszenicy tak żeby nie zapchać sraczwężyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Przypominało to filtrowanie kisielu przez mąkę Myślę że tak to będzie wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Hej, ktoś z użytkowników takiego FD sprawdzał na dużym zasypie (od 7 kg w górę)?Robiłem już 2x ok. 9 kg spokojnie daje radę. Plus do tego "sraczwężyk". Bardziej się zastanawiałem, czy samo utrzyma taki ciężar. No nic położę coś pod spód... U mnie utrzymywało, siatka nie leżała przy dnie tylko jej średnica jest trochę większa niż fermentor 33L więc jest wybrzuszona i ok 9kg zasypu jej nie docisnęło. a jak myślicie, czy to sitko wspomoże sraczwężyk przy filtracji 100% pszenicy? Filtruje złoże filtracyjne, ale odrobinę powinno pomóc. Filtrowałem 100% pszenicy (grodziskie), bez problemowo żadnego przytkania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 U mnie utrzymywało, siatka nie leżała przy dnie tylko jej średnica jest trochę większa niż fermentor 33L więc jest wybrzuszona i ok 9kg zasypu jej nie docisnęło. Dobrze wiedzieć Jak będę robił coś z takim zasypem, to się podzielę wrażeniami. Filtrowałem 100% pszenicy (grodziskie), bez problemowo żadnego przytkania. To sito, to jakiś terminator? Cieszę się, że mam takowe, wygląda na to, że nie do zajechania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) U mnie utrzymywało, siatka nie leżała przy dnie tylko jej średnica jest trochę większa niż fermentor 33L więc jest wybrzuszona i ok 9kg zasypu jej nie docisnęło. Dobrze wiedzieć Jak będę robił coś z takim zasypem, to się podzielę wrażeniami. Filtrowałem 100% pszenicy (grodziskie), bez problemowo żadnego przytkania. To sito, to jakiś terminator? Cieszę się, że mam takowe, wygląda na to, że nie do zajechania... No tu akurat był mały zasyp 3-3,5kg. Edytowane 10 Października 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Ja filtrowałem grodziskie 100% pszenicy na zwykłym sraczwężu i też nic się nie przytykało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Uzywalem tego patentu przez kilka warek, ale do szewskiej pasji doprowadzalo mnie ukladanie tego filtra w fermentorach tak, zeby przylegal do scianek. Jak juz sie ustawilo to dzialal bardzo dobrze, nawet pszenice filtrowal jak burza, wydajnosc OK. Wrocilem do sraczwezyka, bo w moim browarze wiecej zamieszania jest z podbiciem i wkurzalo mnie ukladanie tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Odkopuję - czy dalej to jest dostępne w Ikea? Jak ten produkt się nazywa, bo szukam i nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Jest. https://www.ikea.com/pl/pl/p/klockren-przykrywka-sito-40449168/?gclid=CjwKCAjwyY6pBhA9EiwAMzmfwYpXWRBxdBtLh8qyN4C1SJJjnKkLFKVn92wrwsQBgp6LCj7VRF-SPxoCSGIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 To chyba nie to, bo ma uchwyt boczny. Aczkolwiek też spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 (edytowane) 31 minut temu, Rheged napisał(a): To chyba nie to, bo ma uchwyt boczny. Aczkolwiek też spoko. W internetach jest tego trochę: https://bit.ly/46LaglD Edytowane 9 Października 2023 przez monodem Zbyt długi link Rheged 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 2 godziny temu, monodem napisał(a): Jest. https://www.ikea.com/pl/pl/p/klockren-przykrywka-sito-40449168/?gclid=CjwKCAjwyY6pBhA9EiwAMzmfwYpXWRBxdBtLh8qyN4C1SJJjnKkLFKVn92wrwsQBgp6LCj7VRF-SPxoCSGIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Kiedyś pomyślałem, że mógłbym kupić właśnie to sito z rączką z boku i wyciąć ją szlifierką, ale obawiam się, że nie uda się później wyszlifować krawędzi na tyle, żeby nie rysowała ścianek fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi