Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Hej. Z ciekawosci zmierzylem blg coli i wyszlo mi ok 11... Zastanawiam sie czy jak by to dac drożdżą do skosztowania to co by z tego wyszlo???? Procentowa cola, czy drozdze by nie ruszyly tej chemii??? Co myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 A to aż taki wielki problem aby doda, choć by piekarniczych drożdży i zobaczyć, że aż temat wart zakładania tematu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 FFT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Taka czysta ciekawosc, nie sugeruje ci zebys przeprowadzal takie doswiadczenie tylko czysto teoretycznie co myslicie o tym.... Jak sie nie umiesz bawic to twoj problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Jak sie nie umiesz bawic to twoj problem no popatrz, a ja już myślałem, że to Ty masz jakiś problem yhhh... człowiek stary i nadal głupi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Jak sie nie umiesz bawic to twoj problem no popatrz, a ja już myślałem, że to Ty masz jakiś problem yhhh... człowiek stary i nadal głupi Ciekawosc to nie problem.... Wiec chyba faktycznie jestes stary i... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Coke Cola to jakaś podróba Coca Coli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Coca cola jest produkowana przez firme coke i tak sie ja okresla na przyklad w stanach... Coke... I co blysnąles jak chrząstka w salcesonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Wiec chyba faktycznie jestes stary i... tak, tak jest, ale nawet nie boję się o tym napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Ale rozumiem ze u Was w radomiu tylko zbyszko kola, no fakt mogles nie wiedziec:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Na ten napój mówi się albo Coca-Cola albo Coke, ale nie Coke Cola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Ja mowie coke cola.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 No może u was w Grodzisku Maz. się tak mówi... Syreniak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 A po za tym temat pol zartem pol serio wiec zupelnie nie rozumiem czemu macie kij w d... Jak sie nie podobalo to nie musisz sie odzywac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Kurde Wy na prawdę ciągniecie ten temat...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 W grodzisku maz. Chyba mowi sie normalnie... Ja pracuje w wawie i moze z tad te nalecialosci jezykowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Ja bym wrzucił drożdże do herbaty. Ktoś kiedys chciał herbaciane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 W grodzisku maz. Chyba mowi sie normalnie... Ja pracuje w wawie i moze z tad te nalecialosci jezykowe "Z tad" to ironia oczywiscie bo zaraz bedzie hejt ze nie po polsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) nie chciałbym przeszkadzać o słownictwie regionalnym, ale... skoro temat o coca coli - próbował ktoś dodawać coli do piwa? a może orzeszków coli? pamiętam jak kiedyś za szczeniaka rozcieńczałem piwo colą i w smaku było dobre więc jakiś stout z colą mógłby być ciekawym doświadczeniem ktoś coś? Edytowane 18 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Fortuna Czarna jest z dodatkiem orzeszków coli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Z ciekawosci zmierzylem blg coli i wyszlo mi ok 11... Zastanawiam sie czy jak by to dac drożdżą do skosztowania to co by z tego wyszlo Wyszłaby cola o smaku drożdży. Mierzyłeś coś poza cukrem? pH coli to 2,3. Nic tam nie ruszy. Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Dokładnie to samo miałem napisać. Ktoś na forum winiarzy robił taki eksperyment, poszukaj sobie http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=12990 Edytowane 18 Marca 2015 przez bart3q Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 smutno patrzeć kiedy fala hejtu, czepiania się nieistotnych szczegółów, pyskówek dotyka to forum. Muszę przyznać, że kiedy dołączałem do forum(a było to stosunkowo niedawno) odsetek merytorycznych odpowiedzi był znacznie większy. Dobrze, że kolega bart3q uratował temat. Wiem, że to kolejny post offtopicowy ale ciężko się nie wypowiedzieć. dzeju i kordas 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Coca cola jest produkowana przez firme coke i tak sie ja okresla na przyklad w stanach... Coke... I co blysnąles jak chrząstka w salcesonie No nie. Coca Cola Company produkuje Coca Cole Coke. Ty salcesonie Edytowane 18 Marca 2015 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) smutno patrzeć kiedy fala hejtu, czepiania się nieistotnych szczegółów, pyskówek dotyka to forum. Muszę przyznać, że kiedy dołączałem do forum(a było to stosunkowo niedawno) odsetek merytorycznych odpowiedzi był znacznie większy. Dobrze, że kolega bart3q uratował temat. Wiem, że to kolejny post offtopicowy ale ciężko się nie wypowiedzieć. A może to chodzi też o styl pisania nie których osób? Jest czasem odbierany bardzo negatywnie, ja zresztą też często olewam posty, które są nie zrozumiale napisane i ktoś używa ! ? !??? w dużych ilościach... Panowie wrzućcie na luz trochę się nie przyjemnie zrobiło tymi wyzwiskami, najazdami na miejscowości (co jest bardzo szczeniackie) oraz wycieczki osobiste. Co do eksperymentu z colą tu masz temat z forum winiarzy: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=12990 Natomiast druga sprawa poczytaj jakie cukry są w coli obecnie prawie połowa to są słodziki, (a druga połowa to karmel 150b ostatnio oskarżany o powodowanie bardzo nie przyjemnych nowotworów) które raczej nie są fermentowalne plus do tego odczyn Coli, tak jak pisał kantor 2,5 może szkodzić drożdżom, trzeba zadać potężną dawkę gęstwy albo matki drożdżowej wątpię żeby na piwowarskich się to udało, a na babuni szkoda czasu... Kolejna sprawa to kwas ortofosforowy, który jest jednym z głównych składników koli, może blokować rozwój ich, kolejne składniki benzoesan sodu - który hamuje rozwój bakterii i grzybów w tym drożdży może ubijać drożdże... Reszty składników nawet nie wymienię bo Cola to chemiczne gówno i moim zdaniem szkoda czasu na coś takiego... Bardziej może niż czasu to zdrowia, po odfermentowaniu cukrów jeżeli się uda (drożdżom będzie brakowało podstawowych składników do namnażania i życia - aminokwasów i tłuszczy pewnie można dodać pożywkę dla nich) to pozostają ci i tak chemiczne gówna, które wyjdą na wierzch. nie chciałbym przeszkadzać o słownictwie regionalnym, ale... skoro temat o coca coli - próbował ktoś dodawać coli do piwa? a może orzeszków coli? pamiętam jak kiedyś za szczeniaka rozcieńczałem piwo colą i w smaku było dobre więc jakiś stout z colą mógłby być ciekawym doświadczeniem ktoś coś? W Reichu popularne jest rozcieńczanie piwa spritem albo Tonikiem (shwepsem) powstaje wtedy lekki orzeźwiający napój coś ala radlerek... Kiedyś kolega z Wolsztyna na spływ kajakowy zrobił coś takiego rozwodnił piwko w kegu spritem 1:1 i było idealne jak słonko przygrzało Procenty nie wchodziły, a pragnienie zgaszone Edytowane 19 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi