camilos Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Czołgiem, nurtuje mnie pytanie, czy można butelkować piwo prosto z tanka (mowa o browarze restauracyjnym), bez lini rozlewniczej, czy prostej "karuzeli". Czy któryś z browarów praktykował/praktykuje taki rozlew? Zdaje sobię sprawę z czasochłonności takiego procesu. Czy możliwy jest taki rozlew i ewentualnie w najmniejszym stopniu racjonalne, opłacalny? Czy może rozlew takiego tankofermentora trwałby zbyt długo? Jaka może być wydajność litrów/h przy zastosowania najprostrzego rozwiązania, czyli pewno rozlewu przez "świński ogon"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Przez świński ogon nie da rady. Musi być rozlewarka ciśnieniowa. camilos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 23, 2015 Author Share Posted March 23, 2015 (edited) O tu już jakiś trop, dzięki, czyli co do czasu to już zależy od producenta, ciśnienia itp. Idem szukać "rozlewarka ciśnieniowa". edycja: Dla potomnych: http://www.piwo.org/topic/4581-diy-przeciwcisnieniowa-rozlewarka-do-butelek/ https://www.youtube.com/watch?v=Tkfgid6BjIg Edited March 23, 2015 by camilos Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Ten filmik dobrze pokazuje jak bardzo jest to nieopłacalne Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Nie mam 100% pewności, ale butelkowanie wprost z tanka robi/robił swego czasu Browar Reden w Chorzowie (ten restauracyjny). Dokładnie jak to było wykonywane to nie wiem. Spróbuje podpytać zorientowane osoby... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Minibrowar Haust ma prostą nalewarkę, jak w sklepie czy multitapie (niektórych) Robota uciążliwa i pracochłonna. Ręczne nalewanie, etykietowanie, kapslowanie... Rozlew w czasie wolnym przez kelnerów. Wydajność - średnio 2/3 kartony na godzinę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 (edited) Ostatnio widziałem wywiad docenta z piwowarem trzech kumpli i mówił, że butelkują ulepszoną grifo hd i 2000 butelek zajmuje im kilka dni. Edited March 23, 2015 by Patrickll Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 23, 2015 Author Share Posted March 23, 2015 (edited) Ile butelek w karton wchodzi? Na podstawie filmu w/w z takiego typu nalewarką zajmuje ok minuty jedna, 20 minut skrzynka, oczywiście to szacunek, dośwadczenie, inny sprzęt wszystko przyspieszy. 2000 butelek zajmuje im to kilka dni. Czyli jeden tank, no to faktycznie pożeracz czasu. edycja - a i jeszcze warto dodać, zę to 2000 butelek pewnie 0,33, czyli to daje jakieś 6,5 hekto Trzech Kumpli o butelkowaniu: https://www.youtube.com/watch?v=ubUvsilUEWI#t=4m40s Edited March 23, 2015 by camilos Link to comment Share on other sites More sharing options...
MlodyP Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 (edited) Są specjalne "sprężyny" do nalewania piwa prosto z tanku, nie potrzeba nic tylko sprężyny, kapslownicy stołowej, odpowiedniego ciśnienia w tanku, i zwinne rączki, ogólnie zależy wszystko od tego czy piwo się pieni czy nie, jeżeli nie to w godzinę udawało mi sie nalać 60L jeżeli się mocno piwo pieni, to ok 20L, takie nalewanie obarczone jest ok 0,5L straty na 10L rozlanego piwa, jednak piwo jest piwem i sytuacja czasem może się diametralnie zmienić. Oczywiście piwo musi być tak nalane żeby wytworzyła sie piana żeby wypchnąć powietrze z szyjki. Edited March 23, 2015 by MlodyP Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 2 lata temu w browarze w Wojkówce widziałem jak dziewczyna meczy się nalewając piwo z kranu do butelki i kapsluje stołowa kapslownicą.Mówiła,że musi dziennie około 200butelek tak rozlać.Nie wiem jak jest dzisiaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 23, 2015 Author Share Posted March 23, 2015 Nalewanie z kranu, czy przez "sprężynkę" (pewnie chodzi o tzw. "świński ogon", który wspomniałem w 1szym poście) mają rację bytu jeśli ma to być piwo "na wynos"- szybka konsumpcja, przy dystrybucji na hurtownie/sklepy dodatek tlenu skróci przydatność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Są specjalne nalewaczki, Widawa ma taką i jeszcze inne browary. Cena dość spora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 23, 2015 Author Share Posted March 23, 2015 (edited) Fragment Widawskiej nalewaczki: Edited March 23, 2015 by camilos Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Nalewaczka ta to bardzo fajne rozwiązanie chociaż całkowicie kontaktu z tlenem nie eliminuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tdzip Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Ja też swego czasu kupiłem piwo nalewane z kranu w jednym z browarów restauracyjnych, schowałem do samochodu i zapomniałem na tydzień, po tym czasie już był kwach, niby zakapslowane prawidłowo ale najwidoczniej nie jest to prawidłowa procedura. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 schowałem do samochodu i zapomniałem na tydzień, po tym czasie już był kwach Uznajmy, że samochód to nie jest dobre miejsce na przechowywanie piwa, a szczególnie w okresie letnim Link to comment Share on other sites More sharing options...
tdzip Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Uznajmy, że samochód to nie jest dobre miejsce na przechowywanie piwa, a szczególnie w okresie letnim Tak zgadzam się w 100% jednak moje stało w tej samej skrzynce i to dłużej i nic mu się nie stało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Nalewaczka ta to bardzo fajne rozwiązanie chociaż całkowicie kontaktu z tlenem nie eliminuje. Dlaczego nie? Uznajmy, że samochód to nie jest dobre miejsce na przechowywanie piwa, a szczególnie w okresie letnim Tak zgadzam się w 100% jednak moje stało w tej samej skrzynce i to dłużej i nic mu się nie stało. Porównywanie piwa refermentowanego do nie, jest bezsensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Porównywanie piwa refermentowanego do nie, jest bezsensu. Zgadzam się, ale to nie zmienia faktu że jedno i drugie nie powinno być przechowywane w samochodzie. Szczególnie w dni słoneczne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Nalewaczka ta to bardzo fajne rozwiązanie chociaż całkowicie kontaktu z tlenem nie eliminuje. Dlaczego nie? sprzęt ten nie przedmuchuje dwutlenkiem butelki przed nalaniem tylko nabija i nalewa(ciśnienie w butelce wyrównuje się z tym w zbiorniku), niby dwutlenek cięższy i poduszka co2 osłania tafle piwa ale ono leci strumieniem z dozownika po ściance, więc kontakt z tlenem jakiś jest czy pomijalny to nie wiem. Znam taką szwabską nalewaczkę (kosztującą też krocie) którą można przedmuchać butelkę ale trwa to tyle że szybciej z kranu nalać można. a niemcy sobie swoje pilsiki przesyłają do leżaków powietrzem i się też niby nic nie dzieje (ale tam w ich piwie to się nie ma co utlenić ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Ładna rzecz. http://beerinnovations.com/beerequipment/beer-dispensers-for-glass-bottles/craftap-beer-dispensers Link to comment Share on other sites More sharing options...
Świdnicki Browar Domowy Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 a czy ktoś miał doświadczenie z BeerGunem? http://www.homebrewing.org/Blichmann-Beer-Gun_p_778.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 Widzę jedyny plus tego urządzenia-piwo wprowadzane od dołu ma mniej kontaktu z powietrzem, szybciej jak z kranu nie będzie, producent podaje max ciśnienie 1 bar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieslav Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 a czy ktoś miał doświadczenie z BeerGunem? http://www.homebrewi...-Gun_p_778.html Browar Bednary używa czegoś takiego. Najpierw wpuszczasz CO2, później piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Lepsza nalewarka przeciwciśnieniowa, przy beer gun'e moze się pienić piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now