Jump to content

Manualne butelkowanie w browarze restauracyjnym


Recommended Posts

Czołgiem, nurtuje mnie pytanie, czy można butelkować piwo prosto z tanka (mowa o browarze restauracyjnym), bez lini rozlewniczej, czy prostej "karuzeli". Czy któryś z browarów praktykował/praktykuje taki rozlew? Zdaje sobię sprawę z czasochłonności takiego procesu. Czy możliwy jest taki rozlew i ewentualnie w najmniejszym stopniu racjonalne, opłacalny? Czy może rozlew takiego tankofermentora trwałby zbyt długo? Jaka może być wydajność litrów/h przy zastosowania najprostrzego rozwiązania, czyli pewno rozlewu przez "świński ogon"?

 

Link to comment
Share on other sites

O tu już jakiś trop, dzięki, czyli co do czasu to już zależy od producenta, ciśnienia itp. Idem szukać "rozlewarka ciśnieniowa".

 

 

edycja:

 

Dla potomnych:

http://www.piwo.org/topic/4581-diy-przeciwcisnieniowa-rozlewarka-do-butelek/

https://www.youtube.com/watch?v=Tkfgid6BjIg

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

Nie mam 100% pewności, ale butelkowanie wprost z tanka robi/robił swego czasu Browar Reden w Chorzowie (ten restauracyjny). Dokładnie jak to było wykonywane to nie wiem. Spróbuje podpytać zorientowane osoby...

Link to comment
Share on other sites

Minibrowar Haust ma prostą nalewarkę, jak w sklepie czy multitapie (niektórych)

Robota uciążliwa i pracochłonna. Ręczne nalewanie, etykietowanie, kapslowanie... Rozlew w czasie wolnym przez kelnerów. Wydajność - średnio 2/3 kartony na godzinę.

Link to comment
Share on other sites

Ile butelek w karton wchodzi?

 

Na podstawie filmu w/w z takiego typu nalewarką zajmuje ok minuty jedna, 20 minut skrzynka, oczywiście to szacunek, dośwadczenie, inny sprzęt wszystko przyspieszy.


 2000 butelek zajmuje im to kilka dni.

 Czyli jeden tank, no to faktycznie pożeracz czasu. 

edycja - a i jeszcze warto dodać, zę to 2000 butelek pewnie 0,33, czyli to daje jakieś 6,5 hekto

 

 

Trzech Kumpli o butelkowaniu:

https://www.youtube.com/watch?v=ubUvsilUEWI#t=4m40s

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

Są specjalne "sprężyny" do nalewania piwa prosto z tanku, nie potrzeba nic tylko sprężyny, kapslownicy stołowej, odpowiedniego ciśnienia w tanku, i zwinne rączki, ogólnie zależy wszystko od tego czy piwo się pieni czy nie, jeżeli nie to w godzinę udawało mi sie nalać 60L jeżeli się mocno piwo pieni, to ok 20L, takie nalewanie obarczone jest ok 0,5L straty na 10L rozlanego piwa, jednak piwo jest piwem i sytuacja czasem może się diametralnie zmienić. Oczywiście piwo musi być tak nalane żeby wytworzyła sie piana żeby wypchnąć powietrze z szyjki.

Edited by MlodyP
Link to comment
Share on other sites

2 lata temu w browarze w Wojkówce widziałem jak dziewczyna meczy się nalewając piwo z kranu do butelki i kapsluje stołowa kapslownicą.Mówiła,że musi dziennie około 200butelek tak rozlać.Nie wiem jak jest dzisiaj.

Link to comment
Share on other sites

Nalewanie z kranu, czy przez "sprężynkę" (pewnie chodzi o tzw. "świński ogon", który wspomniałem w 1szym poście) mają rację bytu jeśli ma to być piwo "na wynos"- szybka konsumpcja, przy dystrybucji na hurtownie/sklepy dodatek tlenu skróci przydatność.

Link to comment
Share on other sites

Ja też swego czasu kupiłem piwo nalewane z kranu w jednym z browarów restauracyjnych, schowałem do samochodu i zapomniałem na tydzień, po tym czasie już był kwach, niby zakapslowane prawidłowo ale najwidoczniej nie jest to prawidłowa procedura. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

schowałem do samochodu i zapomniałem na tydzień, po tym czasie już był kwach

 

Uznajmy, że samochód to nie jest dobre miejsce na przechowywanie piwa, a szczególnie w okresie letnim ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Uznajmy, że samochód to nie jest dobre miejsce na przechowywanie piwa, a szczególnie w okresie letnim

Tak zgadzam się w 100% jednak moje stało w tej samej skrzynce i to dłużej i nic mu się nie stało.

Link to comment
Share on other sites

 

Nalewaczka ta to bardzo fajne rozwiązanie chociaż całkowicie kontaktu z tlenem nie eliminuje.

 

Dlaczego nie? 

 

 

 

Uznajmy, że samochód to nie jest dobre miejsce na przechowywanie piwa, a szczególnie w okresie letnim

Tak zgadzam się w 100% jednak moje stało w tej samej skrzynce i to dłużej i nic mu się nie stało.

 

 

 

Porównywanie piwa refermentowanego do nie, jest bezsensu. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Porównywanie piwa refermentowanego do nie, jest bezsensu.

 

Zgadzam się, ale to nie zmienia faktu że jedno i drugie nie powinno być przechowywane w samochodzie. Szczególnie w dni słoneczne...

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nalewaczka ta to bardzo fajne rozwiązanie chociaż całkowicie kontaktu z tlenem nie eliminuje.

 

Dlaczego nie? 

 

 

sprzęt ten nie przedmuchuje dwutlenkiem butelki przed nalaniem tylko nabija i nalewa(ciśnienie w butelce wyrównuje się z tym w zbiorniku), niby dwutlenek cięższy i poduszka co2 osłania tafle piwa ale ono leci strumieniem z dozownika po ściance, więc kontakt z tlenem jakiś jest czy pomijalny to nie wiem. Znam taką szwabską nalewaczkę (kosztującą też krocie) którą można przedmuchać butelkę ale trwa to tyle że szybciej z kranu nalać można.

a niemcy sobie swoje pilsiki przesyłają do leżaków powietrzem i się też niby nic nie dzieje (ale tam w ich piwie to się nie ma co utlenić :D )

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Widzę jedyny plus tego urządzenia-piwo wprowadzane od dołu ma mniej kontaktu z powietrzem, szybciej jak z kranu nie będzie, producent podaje max ciśnienie 1 bar

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.