Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 103 Może to będzie alt?

 

4,00 kg słód pilzneński klepiskowy Bruntal

2,50 kg słód monachijski Weyermann

0,50 kg słód bursztynowy Strzegom

0,30 kg słód karmelowy jasny Strzegom

0,07 kg Carafa II Special

15g Magnum [12,9%](60 min)

25g Marynka[7,8%)(60min)

10g Perle (9,4%)(60min)

30g Perle (9,4%)(15min)

 

Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale

 

Zacieranie

53°C - 15min

64°C - 50min -> dekokcja

70°C - 20min

76°C - 10min

 

13°Blg, 40l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiero teraz zauważyłem:

Warka 100 BRAGGOT

 

33°Blg, 20l

Gratulacje setnej warki! :beer::tort:

No tak... pisałem o 2-3°Blg więcej, ale nie ma bata: 33°Blg to rzeczywiście jest coś specjalnego. :okey:

 

 

Dzięki!

 

Jak na razie Braggot jest na cichej, straszna siekiera, coś dla prawidziwych twardzieli :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 104 Koźlak

 

4,0kg słód pilzneński

3,5kg słód monachijski

0,5kg słód bursztynowy Strzegom

0,2kg Crystal (400EBC)

0,15kg Crystal (200EBC)

40g Marynka [7,9%] (60 min)

30g Lubelski [3,2%] (20min)

 

Drożdże Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend

 

Zacieranie

 

64°C - 40min

70°C - 30min

 

17°Blg, 36l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 105 Porter Wędzony

 

3,00 kg słód pale ale

1,50 kg słód wędzony

0,50 kg Crystal 145EBC

0,67 kg słód Brown

0,20 kg Carafa III

0,16 kg Carafa II Special

40g Challenger[7,5%] (60min)

30g Williamette[5,5%] (15min)

40g Williamette[5,5%] (0min)

 

Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale

 

Zacieranie

68°C - 60min

76°C - 10min

 

13°Blg, 27l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 106 Robust Porter

 

5,00 kg słód pale ale

0,75 kg słód monachijski

0,50 kg Crystal 145EBC

0,16 kg Black Malt

0,17 kg Carafa II Special

0,06 kg Carafa III

40g Challenger[7,5%] (60min)

40g Williamette[5,5%] (15min)

40g Williamette[5,5%] (0min)

 

Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale

 

Zacieranie

68°C - 80min

76°C - 10min

 

14°Blg, 30l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 107 Dziesiątka

 

4,50 kg słód pilzneński

2,00 kg słód monachijski

0,50 kg słód karmelowy Srzegom 30

50g Sladek[5,0%] (60min)

30g Perle[5,5%] (60min)

50g Lubelski[3,2%] (15min)

50g Żatecki[3,6%] (0min)

 

Drożdże Wyeast 2001 Pilsner Urquell

 

Zacieranie

68°C - 80min

76°C - 10min

 

10°Blg, 45l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 108 Porter bałtycki

 

6,0 kg słód monachijski

3,0 kg słód pilzneński

0,25kg Crystal (400EBC)

0,25kg Crystal (200EBC)

0,25kg słód karmelowy jasny Strzegom 150

0,5kg Carafa II Special

1,0kg cukier

40g Marynka[7,9%] (60min)

40g Lubelski[3,2%] (15min)

 

Drożdże Wyeast 2001 Pilsner Urquell

 

Zacieranie

68°C - 80min

76°C - 10min

 

21°Blg, 35l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sziszi, nie przejmujesz się potocznym poglądem, że do porteru cukru się nie dodaje? Jakie on ma tu zastosowanie? Żeby bardziej wytrawić piwo? Zwiększyć odfermentowanie? Pytam, bo też wczoraj warzyłem i coś mi wydajność słaba wyszła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie przejmuję się :)

 

Chyba w każdym moim porterze bałtyckim cukru trochę było.

 

Tym razem nie planowałem, ale zrobiłem to dlatego że:

1. zacierałem dość słodko jak na ten zasyp,

2. trochę wyszła mi niska wydajność (pewnie dlatego, że tak zacierałem:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 109 Milk Stout

 

5,00 kg słód pale ale

0,80 kg płatki owsiane

0,40 kg płatki jęczmienne

0,30 kg jęczmień palony

0,25 kg Carafa II

0,50 kg Laktoza

35g Marynka[7,9%] (60min)

15g Challenger[7,5%] (15min)

10g Perle[5,5%] (15min)

 

Drożdże SafAle S-04

 

Zacieranie

68°C - 70min

76°C - 20min

 

13,5°Blg, 33l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 110 Dunkelweizen

 

5,40 kg słód pszeniczny

3,70 kg słód monachijski

0,80 kg płatki orkiszowe

0,80 kg płatki pszeniczne

0,50 kg słód karmelowy pszeniczny

0,30 kg Crystal 400EBC

0,20 kg Crystal 125EBC

0,08 kg Carafa II Special

18g Perle[5,5%] (60min)

 

Zacieranie

68°C - 70min

76°C - 20min

 

Drożdże SafAle WB-06

13,5°Blg, 34l

 

 

 

a dodatkowo z reszty + 1kg esktraktu słodowego nachmielonego

20g Saaz (15min)

20g Cascade (0min)

Drożdże SafAle US-05

20l, 12°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś ostatnio piwo sezonu, resztkowe.

 

Warka 111 Jasne Ale

 

3,00 kg słód monachijski

2,60 kg słód pilzneński

4,40 kg słód pale ale

1,00 kg słód pszeniczny

1,00 kg słód pszeniczny ciemny

60g Perle[5,5%] (60min)

30g Chinook [10,5%] (30min)

30g Williamette[5,5%] (15min)

30g Cascade (0min)

100g Kazbek [5,65%] (na zimno)

 

Zacieranie

na lenia 4h 70°C - 66°C

 

Drożdże SafAle US-05

13°Blg, 63l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka 112 India Pale Ale

 

5,50 kg słód pilzneński

2,00 kg słód pszeniczny

1,50 kg słód monachijski

0,50 kg słód karmelowy 30EBC

50g Waimea [17%] (60min)

50g Motueka[8,2%] (15min)

50g Rakau [11,2%] (10min)

 

50g Rakau [11,2%] (0min)

 

Zacieranie

66°C 70min

76°C 20min

 

Drożdże SafAle US-05

16°Blg, 32l

 

Na zimno będę chmielił Nelson Sauvin

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dopiero zaczynam sezon :)

 

Lambik malinowy został zabutelkowany w czerwcu, właśnie go popijam :beer: , porzeczkowy pójdzie w tym tygodniu do butelek.

 

Lambik porzeczkowy (zamieszczałem juz to zdjęcie w wątku o piwach kwaśnych)

lambic porzeczkowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 113 Imperial Stout

 

5,0kg słód pale ale

4,0kg słód monachijski

0,5kg płatki jęczmienne

0,5kg płatki owsiane

0,5kg słód żytni

0,4kg Crystal 200EBC

0,4kg Crystal 400EBC

0,2kg słód karmelowy 30EBC

0,2kg słód karmelowy jasny Strzegom 150EBC

0,5kg słód palony Black of Black 1500EBC

0,3kg słód Carafa II

1,0kg cukier brązowy

50g Admiral [16,40 %] (60 min)

50g Pilgrim [11,00 %] (15 min)

 

Zacieranie

64°C 40min

70°C 20min

76°C 20min

 

Drożdże SafAle US-05

25°Blg, 28l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 114 Flanders Red Ale (w mojej interpretacji)

 

5,0kg słód wiedeński

2,0kg słód pilzneński

0,5kg płatki jęczmienne

0,8kg płatki żytni

0,5kg słód żytni

0,7kg Crystal 200EBC

0,3kg słód palony żytni

50g Hellertau Mittelfrueh (60 min)

 

Zacieranie

68°C 60min

76°C 20min

 

Drożdże Wyeast 3763PC Roeselare Ale Blend

16°Blg, 37l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 115 Amerykański dzikus

 

7,0kg słód pilzneński

0,5kg Caraamber

0,5kg słód karmelowy 30EBC

0,4g cukier

80g Carafa

25g Nelson Sauvin (60 min)

25g Nelson Sauvin (20 min)

25g Nelson Sauvin (5 min)

 

Zacieranie

62°C 60min

76°C 10min

 

Drożdże Wyeast 3864 PC Canadian/Belgian Ale

16°Blg, 33l

 

Na cichą fermentacje dodam Saccharolicious W001 Brett I, będę też chmielił na zimno Amarillo i Citrą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 116 Dubbel

 

5,5kg słód pilzneński

1,0kg słód pszeniczny

0,3kg słód bursztynowy

0,3kg słód monachijski

0,3kg słód karmelowy 30EBC

0,3kg Caraamber

0,3kg Special B

0,5kg cukier kandyzowany brązowy

250ml cukier kandyzowany płynny Brewferm

40ml ekstrakt barwiący Clarimalt

40g Sybilla [6,5%] (60min)

15g Sybilla [6,5%] (15min)

 

Zacieranie

58°C->62°C

62°C 60min

76°C 10min

 

Drożdże Wyeast 3864 PC Canadian/Belgian Ale

17°Blg, 34l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To miało być piwo wzorowane na Belgijskim Jantarze uwarzonym przez Kuliego, ale ostatecznie wyszło co innego. :)

 

 

Warka 117 Dziki Belgijski Jantar

4,0kg słód pilzneński

2,0kg słód monachijski

0,8kg słód pszeniczny

0,5kg płatki jęczmienne

0,2kg Crystal 200EBC

0,2kg słód czekoladowy 900EBC

0,1kg Carafa II

0,1kg Special B

1,0g cukier

40g Marynka (60 min)

25g Lublin (20 min)

25g Lublin (5 min)

 

Zacieranie -

68°C -> 58°C 10h - zasypałem słody późnym wieczorem i miałem wstać wcześnie rano, ale ostatecznie mi się nie chciało :)

76°C 30min

 

Drożdże Wyeast 3864 PC Canadian/Belgian Ale

Drożdże Saccharolicious W001 Brett I

 

19°Blg, 33l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

68°C 10h

Nie spadła temperatura przez tak długi czas?

Ciekawy jestem odfermentowania po takim zacieraniu. :)

 

źle zapisałem, spadła o 10°C, już poprawiłem

odfermentowanie będzie na pewno wysokie, ale także z powodu dużej ilości cukru i dzikich drożdży

trzeba by to sprawdzić na jakimś innym piwie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

68°C 10h

Nie spadła temperatura przez tak długi czas?

Ciekawy jestem odfermentowania po takim zacieraniu. :)

 

U mnie wychodziło tylko niewiele podwyższone, albo nawet w ogóle bez różnic względem 90 minut.

 

Jakby tak zącząć w 70-72 stopniach, to beta-amylaza w teorii nie powinna już działać.

Wtedy nawet jakby trochę bardziej odfermentowało niż przy standartowym zacieraniu w takiej temperaturze,

to byłoby ok. A nawet byłoby to wskazane.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.