sziszi Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Warka 103 Może to będzie alt? 4,00 kg słód pilzneński klepiskowy Bruntal 2,50 kg słód monachijski Weyermann 0,50 kg słód bursztynowy Strzegom 0,30 kg słód karmelowy jasny Strzegom 0,07 kg Carafa II Special 15g Magnum [12,9%](60 min) 25g Marynka[7,8%)(60min) 10g Perle (9,4%)(60min) 30g Perle (9,4%)(15min) Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale Zacieranie 53°C - 15min 64°C - 50min -> dekokcja 70°C - 20min 76°C - 10min 13°Blg, 40l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Dopiero teraz zauważyłem: Warka 100 BRAGGOT 33°Blg, 20l Gratulacje setnej warki! No tak... pisałem o 2-3°Blg więcej, ale nie ma bata: 33°Blg to rzeczywiście jest coś specjalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Dopiero teraz zauważyłem: Warka 100 BRAGGOT 33°Blg, 20l Gratulacje setnej warki! No tak... pisałem o 2-3°Blg więcej, ale nie ma bata: 33°Blg to rzeczywiście jest coś specjalnego. Dzięki! Jak na razie Braggot jest na cichej, straszna siekiera, coś dla prawidziwych twardzieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Warka 104 Koźlak 4,0kg słód pilzneński 3,5kg słód monachijski 0,5kg słód bursztynowy Strzegom 0,2kg Crystal (400EBC) 0,15kg Crystal (200EBC) 40g Marynka [7,9%] (60 min) 30g Lubelski [3,2%] (20min) Drożdże Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend Zacieranie 64°C - 40min 70°C - 30min 17°Blg, 36l Edytowane 2 Lutego 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Warka 105 Porter Wędzony 3,00 kg słód pale ale 1,50 kg słód wędzony 0,50 kg Crystal 145EBC 0,67 kg słód Brown 0,20 kg Carafa III 0,16 kg Carafa II Special 40g Challenger[7,5%] (60min) 30g Williamette[5,5%] (15min) 40g Williamette[5,5%] (0min) Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale Zacieranie 68°C - 60min 76°C - 10min 13°Blg, 27l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Warka 106 Robust Porter 5,00 kg słód pale ale 0,75 kg słód monachijski 0,50 kg Crystal 145EBC 0,16 kg Black Malt 0,17 kg Carafa II Special 0,06 kg Carafa III 40g Challenger[7,5%] (60min) 40g Williamette[5,5%] (15min) 40g Williamette[5,5%] (0min) Drożdże Wyeast 1275 Thames Valley Ale Zacieranie 68°C - 80min 76°C - 10min 14°Blg, 30l Edytowane 13 Lutego 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) Warka 107 Dziesiątka 4,50 kg słód pilzneński 2,00 kg słód monachijski 0,50 kg słód karmelowy Srzegom 30 50g Sladek[5,0%] (60min) 30g Perle[5,5%] (60min) 50g Lubelski[3,2%] (15min) 50g Żatecki[3,6%] (0min) Drożdże Wyeast 2001 Pilsner Urquell Zacieranie 68°C - 80min 76°C - 10min 10°Blg, 45l Edytowane 26 Lutego 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Warka 108 Porter bałtycki 6,0 kg słód monachijski 3,0 kg słód pilzneński 0,25kg Crystal (400EBC) 0,25kg Crystal (200EBC) 0,25kg słód karmelowy jasny Strzegom 150 0,5kg Carafa II Special 1,0kg cukier 40g Marynka[7,9%] (60min) 40g Lubelski[3,2%] (15min) Drożdże Wyeast 2001 Pilsner Urquell Zacieranie 68°C - 80min 76°C - 10min 21°Blg, 35l Edytowane 16 Marca 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Sziszi, nie przejmujesz się potocznym poglądem, że do porteru cukru się nie dodaje? Jakie on ma tu zastosowanie? Żeby bardziej wytrawić piwo? Zwiększyć odfermentowanie? Pytam, bo też wczoraj warzyłem i coś mi wydajność słaba wyszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Nie, nie przejmuję się Chyba w każdym moim porterze bałtyckim cukru trochę było. Tym razem nie planowałem, ale zrobiłem to dlatego że: 1. zacierałem dość słodko jak na ten zasyp, 2. trochę wyszła mi niska wydajność (pewnie dlatego, że tak zacierałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 109 Milk Stout 5,00 kg słód pale ale 0,80 kg płatki owsiane 0,40 kg płatki jęczmienne 0,30 kg jęczmień palony 0,25 kg Carafa II 0,50 kg Laktoza 35g Marynka[7,9%] (60min) 15g Challenger[7,5%] (15min) 10g Perle[5,5%] (15min) Drożdże SafAle S-04 Zacieranie 68°C - 70min 76°C - 20min 13,5°Blg, 33l Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 110 Dunkelweizen 5,40 kg słód pszeniczny 3,70 kg słód monachijski 0,80 kg płatki orkiszowe 0,80 kg płatki pszeniczne 0,50 kg słód karmelowy pszeniczny 0,30 kg Crystal 400EBC 0,20 kg Crystal 125EBC 0,08 kg Carafa II Special 18g Perle[5,5%] (60min) Zacieranie 68°C - 70min 76°C - 20min Drożdże SafAle WB-06 13,5°Blg, 34l a dodatkowo z reszty + 1kg esktraktu słodowego nachmielonego 20g Saaz (15min) 20g Cascade (0min) Drożdże SafAle US-05 20l, 12°Blg Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Dziś ostatnio piwo sezonu, resztkowe. Warka 111 Jasne Ale 3,00 kg słód monachijski 2,60 kg słód pilzneński 4,40 kg słód pale ale 1,00 kg słód pszeniczny 1,00 kg słód pszeniczny ciemny 60g Perle[5,5%] (60min) 30g Chinook [10,5%] (30min) 30g Williamette[5,5%] (15min) 30g Cascade (0min) 100g Kazbek [5,65%] (na zimno) Zacieranie na lenia 4h 70°C - 66°C Drożdże SafAle US-05 13°Blg, 63l Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Warka 112 India Pale Ale 5,50 kg słód pilzneński 2,00 kg słód pszeniczny 1,50 kg słód monachijski 0,50 kg słód karmelowy 30EBC 50g Waimea [17%] (60min) 50g Motueka[8,2%] (15min) 50g Rakau [11,2%] (10min) 50g Rakau [11,2%] (0min) Zacieranie 66°C 70min 76°C 20min Drożdże SafAle US-05 16°Blg, 32l Na zimno będę chmielił Nelson Sauvin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Czyli sezon w pełni Jak tam lambiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Ja dopiero zaczynam sezon Lambik malinowy został zabutelkowany w czerwcu, właśnie go popijam , porzeczkowy pójdzie w tym tygodniu do butelek. Lambik porzeczkowy (zamieszczałem juz to zdjęcie w wątku o piwach kwaśnych) vettis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Warka 113 Imperial Stout 5,0kg słód pale ale 4,0kg słód monachijski 0,5kg płatki jęczmienne 0,5kg płatki owsiane 0,5kg słód żytni 0,4kg Crystal 200EBC 0,4kg Crystal 400EBC 0,2kg słód karmelowy 30EBC 0,2kg słód karmelowy jasny Strzegom 150EBC 0,5kg słód palony Black of Black 1500EBC 0,3kg słód Carafa II 1,0kg cukier brązowy 50g Admiral [16,40 %] (60 min) 50g Pilgrim [11,00 %] (15 min) Zacieranie 64°C 40min 70°C 20min 76°C 20min Drożdże SafAle US-05 25°Blg, 28l Edytowane 16 Października 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Warka 114 Flanders Red Ale (w mojej interpretacji) 5,0kg słód wiedeński 2,0kg słód pilzneński 0,5kg płatki jęczmienne 0,8kg płatki żytni 0,5kg słód żytni 0,7kg Crystal 200EBC 0,3kg słód palony żytni 50g Hellertau Mittelfrueh (60 min) Zacieranie 68°C 60min 76°C 20min Drożdże Wyeast 3763PC Roeselare Ale Blend 16°Blg, 37l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Warka 115 Amerykański dzikus 7,0kg słód pilzneński 0,5kg Caraamber 0,5kg słód karmelowy 30EBC 0,4g cukier 80g Carafa 25g Nelson Sauvin (60 min) 25g Nelson Sauvin (20 min) 25g Nelson Sauvin (5 min) Zacieranie 62°C 60min 76°C 10min Drożdże Wyeast 3864 PC Canadian/Belgian Ale 16°Blg, 33l Na cichą fermentacje dodam Saccharolicious W001 Brett I, będę też chmielił na zimno Amarillo i Citrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Warka 116 Dubbel 5,5kg słód pilzneński 1,0kg słód pszeniczny 0,3kg słód bursztynowy 0,3kg słód monachijski 0,3kg słód karmelowy 30EBC 0,3kg Caraamber 0,3kg Special B 0,5kg cukier kandyzowany brązowy 250ml cukier kandyzowany płynny Brewferm 40ml ekstrakt barwiący Clarimalt 40g Sybilla [6,5%] (60min) 15g Sybilla [6,5%] (15min) Zacieranie 58°C->62°C 62°C 60min 76°C 10min Drożdże Wyeast 3864 PC Canadian/Belgian Ale 17°Blg, 34l Edytowane 30 Listopada 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) To miało być piwo wzorowane na Belgijskim Jantarze uwarzonym przez Kuliego, ale ostatecznie wyszło co innego. Warka 117 Dziki Belgijski Jantar 4,0kg słód pilzneński 2,0kg słód monachijski 0,8kg słód pszeniczny 0,5kg płatki jęczmienne 0,2kg Crystal 200EBC 0,2kg słód czekoladowy 900EBC 0,1kg Carafa II 0,1kg Special B 1,0g cukier 40g Marynka (60 min) 25g Lublin (20 min) 25g Lublin (5 min) Zacieranie - 68°C -> 58°C 10h - zasypałem słody późnym wieczorem i miałem wstać wcześnie rano, ale ostatecznie mi się nie chciało 76°C 30min Drożdże Wyeast 3864 PC Canadian/Belgian Ale Drożdże Saccharolicious W001 Brett I 19°Blg, 33l Edytowane 15 Grudnia 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 68°C 10h Nie spadła temperatura przez tak długi czas? Ciekawy jestem odfermentowania po takim zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 68°C 10h Nie spadła temperatura przez tak długi czas? Ciekawy jestem odfermentowania po takim zacieraniu. źle zapisałem, spadła o 10°C, już poprawiłem odfermentowanie będzie na pewno wysokie, ale także z powodu dużej ilości cukru i dzikich drożdży trzeba by to sprawdzić na jakimś innym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 68°C 10h Nie spadła temperatura przez tak długi czas? Ciekawy jestem odfermentowania po takim zacieraniu. U mnie wychodziło tylko niewiele podwyższone, albo nawet w ogóle bez różnic względem 90 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) 68°C 10h Nie spadła temperatura przez tak długi czas? Ciekawy jestem odfermentowania po takim zacieraniu. U mnie wychodziło tylko niewiele podwyższone, albo nawet w ogóle bez różnic względem 90 minut. Jakby tak zącząć w 70-72 stopniach, to beta-amylaza w teorii nie powinna już działać. Wtedy nawet jakby trochę bardziej odfermentowało niż przy standartowym zacieraniu w takiej temperaturze, to byłoby ok. A nawet byłoby to wskazane. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się