anteks Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 W jakim celu ten ryż? Coś niska wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Fakt, piwo zrobione trochę niekonsekwentnie. Na początku chciałem spróbować zrobić coś na kształt amerykańskiego pilsa, więc stąd ryż ( a znowu płątki ryżowe były z promocji to trzeba było wykorzystać). Potem stwierdziłem, że wolałbym coś nieco ciemniejszego lager i sypnąłem trochę karmelowego. Wydajność niska pewnie z tego powodu, że nie kleikowałem płatków ryżowym. Ale ja coś ogólnie słabo wypadam z wydajnością, sam już nie wiem dlaczego. Może mam zchrzaniony refraktometr Edytowane 24 Lutego 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Warka 83 Pszeniczne 2,5kg słód pszeniczny 1,7kg słód pale ale 0,27kg słód wiedeński 0,5kg słód Crystal (50EBC) 10g Marynka [9,2 %] (60 min) 20g Williamette [5,5 %] (60 min) 20g Williamette [5,5 %] (20 min) 10g Williamette [5,5 %] (10 min) drożdże Wyeast American Ale Zacieranie 60min 66°C 10min 76°C 27l, 10,5°Blg Ciąg dalszy słabej wydajności, jutro skalibruje refraktometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Warka 79 Cream Ale została zakegowana z 70g cukru + 5l do butelek z cukierkami mistrza Sladka, 1°Blg Warka 81 "California ueber alles", 23l, 3°Blg, 140g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Warka 84 Bitter 4,6kg słód pale ale 0,4kg słód Crystal (50EBC) 0,05kg Carafa I 35g Williamette [5,5 %] (60 min) 30g Williamette [5,5 %] (20 min) 25g Williamette [5,5 %] (10 min) drożdże Wyeast West Yorkshire II Zacieranie 90min 67°C 10min 76°C 28l, 10,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Warka 85 Pils 4,0kg słód jasny klepiskowy 83,33 % 0,5kg Karamel Pils Steinbach 8,33 % 0,5kg słód monachijski 8,33 % 20g Magnum [12,3%] (60 min) 30g Hallertau Tradition [5,4%] (15 min) Wyeast Pilsen Lager 2007 Zacieranie 15min 52°C dekokcja-> 40min 64°C dekokcja-> 20min 72°C 10min 76°C 28l, 12°Blg Edytowane 4 Marca 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Warka 81 "California ueber alles", 23l, 3°Blg, 140g cukru. Czy nazwa tego piwa ma związek z : [media]http://www.youtube.com/watch?v=UW8UlY8eXCk[/media] , bo tak się nam skojarzyło. Edytowane 5 Marca 2012 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Czy nazwa tego piwa ma związek z : http://www.youtube.com/watch?v=UW8UlY8eXCk, bo tak się nam skojarzyło. Oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Warka 76 Porter Bałtycki została zabutelkowana. 30l + 2l syropu cukrowego (140gcukru). Ostatecznie piwo ma takie parametry: OG: 20Blg, FG: 6Blg Muszę przyznać, że zapowiada się naprawdę wyśmienicie, aczkolwiek jak na aktualne trendy trochę za słodkie, za słabo odfermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 (edytowane) Warka 86 AIPA "Gordon Shumway" 10,0kg słód pale ale 0,75kg słód wiedeński 0,75kg słód pszeniczny 0,2kg Crystal (200EBC) 50g Centennial [7,50 %] (podczas zacierania) 50g Warrior [15,90 %] (60 min) 50g Chinook [10,50 %] (15 min) 30g Citra[12%] (10 min) 50g Cascade [8,60 %] (0 min) Wyeast American Ale 1056 Fermentis US-05 Zacieranie 60min 65°C 15min 76°C 39l, 17°Blg Edytowane 8 Maja 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Ta ma związek z planetą Malmag lub coś w tym guście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Planeta Melmac mieściła się sześć lat świetlnych za Hydra Centauris i posiadała zielone niebo oraz niebieską trawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Warka 87 Witbier 3,4kg słód pilzneński 3,2kg płatki pszenne 0,15kg otręby pszenne 0,5kg płatki owsiane słodowane 0,5kg otręby owsiane 0,30 kg słód monachijski 50g Saaz [4,30 %] (60 min) 3g rumianek (5min) 20g curaqao (5min) 20g skórka pomarańczy(5min) drożdże Wyeast Belgian Wheat 3942 Zacieranie 15min 50°C 60min 64°C 15min 72°C 15min 76°C 40l, 12°Blg No i zapomniałem o kolendrze Chyba wrzucę na cichą, zobaczymy. Edytowane 8 Maja 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Warka 84 Bitter zabutelkowana, 3Blg Warka 82 10,5 Też zabutelkowana 2Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 (edytowane) Warka 89 2,9kg słód pilzneński 1,2kg słód pszeniczny 0,4kg słód pale ale 0,5kg słód carapils 1,0kg płatki kukurydziane 50g Spalt Select [4 %] (60 min) 20g Perle [6 %] (60 min) 50g Lubelski [4 %] (0 min) Zacieranie 60min 64°C 10min 72°C 10min 76°C 39l, 11°Blg Połowa została zadana US-05 a połowa Nottinhgamami. Dziś też była premiera mojego nowego systemu warzelnego. Ogólnie wszystko wyszło ok, choć jest jeszcze kilka rzeczy do dopracowania. Edytowane 8 Września 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Fajny zestaw! Sziszi jak możesz zdób fotkę kręgu miedzi w wymienniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Fajny zestaw! Sziszi jak możesz zdób fotkę kręgu miedzi w wymienniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Ma pytanko do używających lub znających teorię systemów recyrkulacyjnych. Jaka temperatura powinna być na powrocie brzeczki? U mnie przy przepływie nieco ponad 1l/min temperatura na wypływie jest w zasadzie taka jak w wymienniku. Czyli podniesienie temperatury z 64C do 76C zajęło mi troche więcej niż 10minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 (edytowane) Warka 90 Stout Owsiany 4,0kg pale ale 0,5kg płatki owsiane słodowane 0,5kg płatki owsiane słodowane 0,3kg Crystal 145 EBC 0,3kg słód melanoidowy 70 EBC 0,2kg słód karmelowy ciemny Strzegom 700 EBC 0,2kg jęczmień palony 1300 EBC 40g Pilgrim [10,00 %] (60 min) Danstar Nottinhgam Zacieranie 69°C - 70min 76°C -10min 13Blg, 26l Edytowane 8 Września 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Warka 91 IPA 7,0kg pale ale 0,2kg słód pszeniczny 0,1kg Crystal 200 EBC 0,1kg Crystal 400 EBC 50g Chinook [12,00 %] (60 min) 50g EKG [4,6%] (15min) 100g Fuggles [4,6%] (0 min) drozdze Danstar Nottinhgam Zacieranie 67°C - 70min 76°C -10min 16,5Blg, 26l Edytowane 13 Października 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Cześć 100g Fuggles [4,6%] (0 min) Będzie kręciło w nosie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Cześć 100g Fuggles [4,6%] (0 min) Będzie kręciło w nosie ! i o to chodzi ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) Warka 92 Dziki dzik 6,0kg pils 80,00 % 0,37kg Crystal 145EBC 4,93 % 0,13kg Crystal 200EBC 1,73 % 1,0kg cukier 13,33 % 40g Pilgrim [10%] (60 min) 30g Styrian Goldings [5,2%] (15 min) Drożdże WLP670 American Farmhouse Blend Zacieranie 64°C - 60min 76°C -10min 14,5°Blg, 33l Edytowane 13 Października 2012 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Warka 93 Polskie Pale Ale "Marynka" 4,0kg pils 3,4kg monachijski 0,2kg Crystal 145EBC 1,73 % 30g Marynka (60 min) 50g Marynka (15 min) 50g Marynka (0 min) Drożdże WLP099 Super High Gravity Ale Zacieranie 55°C ->68°C 15min 68°C - 45min 76°C -10min 13°Blg, 33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się