BartoszSz Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, chciałbym uzyskać 25 litrów Foreign Extra Stoutu, własna kompozycja na bazie danych znalezionych w internecie o BLG rzędu 17', bo pewnie i tak uzyskam ostatecznie około 14: Słody: 5kg słodu pilzneńskiego ( Może być taki, tani? ) 1kg słodu monachijskiego ( monachijski typ I weyermann) 500g słodu karmelowego ciemnego Caraaroma 250g jęczmienia palonego 500g słodu pszenicznego czekoladowego 250g Carafa typ III (pozbawiona łuski) 500g płatek owsianych (nie mam pojęcia jak skleikować/jakie wybrać, aby były bezpośrednio do użycia) Chmiele: East Kent Goldings 50g Styrian Goldings 30g Drożdże: Mauribrew Ale 514, lub Gozdawa BFSAY Zacieranie: Na lenia w 20 litrach, w temperaturze 68'C przez 60 minut, po czym 10 minutowy wygrzew w 76'C. Wysładzanie: Do uzyskania 30 litrów, bądź mniejszej ilości o Blg równym 13'. Gotowanie: Przez 85 minut, East Kent Goldings 50g na 60 minut Styrian Goldings 30g na 15 minut W otwartym garnku poczekam aż temperatura opadnie do 80'C, przeleję do wysterylizowanego fermentora zamknę pokrywą bez otworu i na noc zostawię na balkonie. Rano wniosę do mieszkania i zadam drożdże( nie wiem które?) rehydratyzowane przez godzinę do brzeczki o temperaturze w przedziale 16-19'C. Proszę o uwagi, skomponowałem to na podstawie komentarzy na forum i receptur na BYO. Pozdrawiam. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez BartoszSz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 te drożdże gozdawy to drożdże do piw pszenicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszSz Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 A jakaś inna propozycja? Nie mam pojęcia jakich drożdży użyć, a te płynne są niesamowicie drogie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 S04. Ale na taką warkę potrzebujesz dwie saszetki albo gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Słód z Bruntala jest okej, płatki owsiane weź błyskawiczne - nie trzeba kleikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszSz Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 S04. Ale na taką warkę potrzebujesz dwie saszetki albo gęstwę. Obie rehydratyzowane? Czy 30litrowy fermentor będzie wystarczająco duży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 a i sprostowanie, te gozdawy to do piw belgijskich, pomyliłomi się z fruit blanche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 25L może uciekać z fermentora 30L przy takim ekstrakcie. Użyj S04 2 saszetki obie uwodnione, lub gęstwa, pamiętaj aby dobrze schłodzić brzeczkę tak do 17-18 st.C. Proponuje również obniżyć temp. zacierania tak do 63-64 st.C potem ewentualnie chwila w 72. W 68 st.C będzie za słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 25 litrów pójdzie rurką. Celuj w 22-23 albo i mniej. Postaraj się skrócić czas między wyłączeniem palnika a zadaniem drożdży. Jeśli nie masz chłodnicy to przetrasferuj wrzątek do wiadra i schłodź w wannie zimnej wody. W 2 godziny się odbędzie, góra 2 i pół. Wtedy mocno napowietrz bujając zamkniętym fermentorem (na przykład opartym na piłce!) i zadaj drożdże uwodnione na wodzie a nie na brzeczce. Też polecam S04 . Co do zasypu i chmielenia posłuż się brewtargetem, zakładając wydajność 65%. Proporcja i użyte słody wydają się sensowne. Płatki weź błyskawiczne, nie trzeba kleikować. amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszSz Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Ten fermentor jednak w sklepie stoi jako 33 litrowy, a ostatnia "widoczna" podziałka to 31, która się niemalże chowa pod wystającym uchwytem do łapania wiadra. TOTO-klik W jakiej temperaturze fermentować i przez jaki czas? Zlewa się na cichą? Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez BartoszSz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Conajmniej 10 dni burzliwej, po 10 dniach zbadaj bailing i trzy dni potem znowu. Zlewanie na cichą nie jest obowiązkowe, ja akurat mocniejsze piwa przeważnie zlewam. Postaraj się, żeby temperatura otoczenia nie przekraczała 18C, w czasie cichej najlepiej kilka stopni niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszSz Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Czy w związku z tym, że fermentor ma większą pojemność zmieści się owe 25l? Czy możecie mi polecić jakiś internetowy kalkulator, który mi przeliczy blg? Te nieprzetłumaczone kalkulatory z amerykańskimi jednostkami miary są straszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Ja najczęściej korzystam z tego prostego arkusza: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszSz Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jeśli skorzystam z tego zasypu co w pierwszym poście przy wydajności 65% otrzymam równe 14'Blg. Teraz pytanie czy zmieści się to 25 litrów w moim fermentorze, link i zdjęcie powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zmieści się. Ja standardowo robię warki 25-30l w takim. Tylko przy 30l trza na pianę uważać:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Chciałem się podpiąć pod temat z nieco inną sprawą. Jaką wersję Stout'a uwarzyć? Powiem szczerze, że ilość ciemnych piw, które spróbowałem można liczyć na palcach jednej ręki. Część z nich dosłownie wymęczyłem, a może jedno wypiłem normalnie jednak bez specjalnego zachwytu. Chciałbym zmienić podejście, może własny Stout mi zasmakuje. Dobrze żeby było to coś zupełnie odmiennego niż Guinness, który wiem, że mi nie smakuje. Także coś raczej słodkiego, jak najmniej kawowo-palone. Może być czekoladowy, mleczny itd. Co sądzicie o Oatmeal Stout lub właśnie Foreign Extra Stout? Jak skonfigurować recepturę żeby uzyskać takiego lajtowego w smaku stouta? Mam nadzieję, że mnie rozumiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Musisz wypić kilka stoutów żeby znaleźć cos dla siebie. Jedni lubią oatmeal, inni sweet stouta. Ja osobiście po wrażeniu jakie na mnie zrobił 6 Joseph Street planuje w najbliższym czasie stouta żytniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Poszukaj bardziej w kierunku porterów i wee heavy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszSz Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Wracając do pierwotnego założenia, czy przez godzinkę na lenia w 63'C da odpowiedni balans między wytrawnością, a lekką słodyczą, a potem do tego 10 minut mashout w 76'C? 2 paczki S04 na burzliwą, ale w jakiej temperaturze, 17'C będzie OK? Do ilu trzymać na burzliwej, do 4-5 Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) czy przez godzinkę na lenia w 63'C da odpowiedni balans między wytrawnością, a lekką słodyczą Nie da, piwo będzie wytrawne 17'C będzie OK? Tak, jeśli pytasz się o temperaturę fermentacji Do ilu trzymać na burzliwej, do 4-5 Blg? Do zakończenia fermentacji, tj. do braku spadku Blg w odstępie 3 dni Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 63 będzie ok. To jest mocniejsze piwo i zacieranie na słodko może dać słodki ulepek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się