Westvleteren Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Hej, dwa pytanka do bardziej doświadczonych: Piwo APA, fermentuje już 8 dzień. 13 BLG. 1. Brzeczka odfermentowała z 13 BLG do 5 i od 2 dni ani drgnie w dół (choć bulkanie jeszcze jest). Teoria nakazuje zlać. Czy mam zlewać? No i skąd takie niskie odfermentowanie? A może nie jest takie niskie wcale? 2. Próbka do zbadania BLG jest bardzo aromatyczna, tak, jak chciałem, ale miało być 90 IBU, a goryczka prawie niewyczuwalna. Czy goryczka jeszcze "ukształtuje się" na cichej i w butelkach? CZy po prostu nie wyszło? Z góry dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 90 IBU przy 13 blg? To CI powinno jęzor na druga stronę wywijać! Zostaw jeszcze z tydzień w spokoju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Na pewno dobrze policzyłeś IBU? Jak używałeś jakiegoś kalkulatora w excelu to chwila nieuwagi i można jakiegoś babola zrobić, wpisać 60min zamiast 0 i wychodzi kosmos. Co do samego odczucia to z mojego małego doświadczenia wychodzi, że goryczka z czasem raczej słabnie. Jak próbowałem zielonego to wywijało język na drugą stronę, jak pisze kolega wyżej, podczas gdy 2 tygodnie leżakowania kompletnie zmieniły charakter goryczki na łagodniejszy i przyjemniejszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigor51 Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Napisz jak chmieliłeś, bo przy 90 ibu nie możliwe jest by goryczka w odczuciu była niska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 (edited) Jakie drożdże, w jakiej temp. przebiegała fermentacja, do ilu odfermentowało podczas testu FFT (bo zakładam że go zrobiłeś zanim napisałeś temat)? Edited April 27, 2015 by Areh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 Chmielenie: Chmielenie Rager Tinseth rodzaj % alfa ilość [g] AAU dodane po [min] czas got. [min] wykorzystanie chmielu IBU wykorzystanie chmielu IBU Apollo 19,5 15 292,5 0 60 31 41,1 0,234 31,1 Mosaic Szyszki 13 15 195 30 30 17 15,2 0,180 15,9 Cascade 7,7 20 154 50 10 7 4,7 0,085 5,9 Citra 13,5 20 270 55 5 6 7,1 0,047 5,7 Summit 15,8 25 395 57 3 6 9,9 0,029 5,2 Vic Secret 15,9 15 238,5 58 2 5 5,8 0,020 2,1 SUMA 1545 razem: 83,9 razem: 66,1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 Jeszcze raz: Chmiel alfakwasy ilość (g) AAU po ilu min. dodaneApollo19,515292,50Mosaic Szyszki131519530Cascade7,72015450Citra13,52027055Summit15,82539557Vic Secret15,915238,558 Liczone na podstawie toolkitu piwowara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 Gotowanie 60 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Nie prościej choćby print screen zrobić i wkleić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 zamiast schematu chmielenia podaj zacieranie i kondycję zadanych drożdży Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Przy 5 blg to piwo jest słodkie i zakrywa chmiele. Powinno niżej zejść bo to jest dość wysoko, tak jak kolega wyżej podaj drożdże i schematy zacierania najlepiej wrzuć całą recepturę, bo to wróżenie z kuli. Po za tym nie da się do końca przewidzieć smaku piwa bez spróbowania go, więc generalnie nasze rady nie będą w 100% precyzyjne, bo w sumie nie wiem co chcesz usłyszeć... 1. Brzeczka odfermentowała z 13 BLG do 5 i od 2 dni ani drgnie w dół (choć bulkanie jeszcze jest). Teoria nakazuje zlać. Czy mam zlewać? No i skąd takie niskie odfermentowanie? A może nie jest takie niskie wcale? Ad.1. 8 dni to trochę krótko, ja bym zostawił jeszcze to piwko do 14 dni i wtedy spokojnie przelał na cicha, jeżeli chmielisz na zimno jeżeli nie to zostaw w tym samym wiadrze jeszcze o tydzień i wtedy do butelek załaduj je. Odfermentowanie jest dość wysokie, ale może być to wina drożdży i zacierania, oraz składników użytych w piwie. 2. Próbka do zbadania BLG jest bardzo aromatyczna, tak, jak chciałem, ale miało być 90 IBU, a goryczka prawie niewyczuwalna. Czy goryczka jeszcze "ukształtuje się" na cichej i w butelkach? CZy po prostu nie wyszło? Ciężko określać jeszcze aromaty na tym etapie w piwie bo ono wciąż fermentuje (chociaż nie widać to gołym okiem) Piwo jeszcze zdąży się zmienić na pewno wraz z dojrzewaniem w butelkach, goryczka na pewno się jeszcze ukształtuje. Nie przekreślałbym piwa, które nie ma infekcji, a jeszcze fermentuje, cierpliwości, za szybko wyciągasz daleko idące wnioski. Jak piwo będzie w butelkach dopiero można wyciągnąć wnioski Jeżeli goryczka będzie dla ciebie za mała zwiększ następnym razem przy kolejnym piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 Dzięki Wam bardzo! Nie umiem wrzucić załącznika:(. Nie ma takiej opcji tutaj, albo zapewne jeszcze jej nie znam. Schemat zacierania: Słód Pale Ale 3,8kg Słod Crystal 200 0,2kg Od początku na 60 min. do negatywnej próby 67 stopni. Drożdże US-05 Drożdże suche, uwodnione pół godziny wcześniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 dobra, mam. Oto chmielenie: http://www.piwo.org/gallery/image/7011-vicky-chmielenie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 To ja tam widzę 66 IBU na 13 blg, ale to i tak mocna goryczka powinna być, zaczekaj niech doferemntuje spokojnie teraz smaku nie oceniaj bo to nic nie wnosi A przy następnym piwie poprawisz jak coś będzie nie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 OK, dzięki. Czyli czekam. Tylko od 2 dni blg stoi w sumie. A! WAŻNE! Chcę chmielić jeszcze na zimno szyszkami i Vic;s secret. No ale to już goryczki nie podniesie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted April 29, 2015 Author Share Posted April 29, 2015 Goryczka lekka się pojawiła. Ale BLG nadal stoi na 5. Kurczę, nisko odfermentowało i dalej nie chce US-05. Potrząchać, czy zlewać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted April 29, 2015 Share Posted April 29, 2015 Możesz dać do trochę cieplejszego miejsca, przy przenoszeniu raczej wystarczająco się natrzącha? U mnie przy takiej temp zacierania i dodatkowo większym ekstrakcie początkowym US-05 dwa razy schodziły do ~2.5-3blg ale nie wiem czy to może posłużyć za jakąś prognozę do ewentualnego zdiagnozowania niedofermentowania, pewnie nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted April 29, 2015 Share Posted April 29, 2015 A ja zapytam jeszcze raz: do ilu odfermentowało podczas testu FFT Jeżeli nie zrobiłeś tego do tej pory, to najwyższy czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted April 29, 2015 Author Share Posted April 29, 2015 No tak. Ale wstecz nie zrobię. A brzeski nie mam. Dobra przyniosę jeszcze do wyższej temperatury i zobaczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted April 29, 2015 Share Posted April 29, 2015 Ale możesz zrobić na tym co masz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 No tak. Ale wstecz nie zrobię.Zrobisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now