Jump to content

Brak goryczki po burzliwej oraz niskie odfermentowanie


Recommended Posts

Hej,

 

dwa pytanka do bardziej doświadczonych:

 

Piwo APA, fermentuje już 8 dzień. 13 BLG.

 

1. Brzeczka odfermentowała z 13 BLG do 5 i od 2 dni ani drgnie w dół (choć bulkanie jeszcze jest). Teoria nakazuje zlać. Czy mam zlewać? No i skąd takie niskie odfermentowanie? A może nie jest takie niskie wcale?

 

2. Próbka do zbadania BLG jest bardzo aromatyczna, tak, jak chciałem, ale miało być 90 IBU, a goryczka prawie niewyczuwalna. Czy goryczka jeszcze "ukształtuje się" na cichej i w butelkach? CZy po prostu nie wyszło?

 

Z góry dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Na pewno dobrze policzyłeś IBU? Jak używałeś jakiegoś kalkulatora w excelu to chwila nieuwagi i można jakiegoś babola zrobić, wpisać 60min zamiast 0 i wychodzi kosmos. Co do samego odczucia to z mojego małego doświadczenia wychodzi, że goryczka z czasem raczej słabnie. Jak próbowałem zielonego to wywijało język na drugą stronę, jak pisze kolega wyżej, podczas gdy 2 tygodnie leżakowania kompletnie zmieniły charakter goryczki na łagodniejszy i przyjemniejszy.

Link to comment
Share on other sites

Jakie drożdże, w jakiej temp. przebiegała fermentacja, do ilu odfermentowało podczas testu FFT (bo zakładam że go zrobiłeś zanim napisałeś temat)?

Edited by Areh
Link to comment
Share on other sites

Chmielenie:

 

 

Chmielenie         Rager   Tinseth   rodzaj % alfa ilość [g] AAU dodane po
[min] czas got. [min] wykorzystanie chmielu IBU   wykorzystanie chmielu IBU   Apollo 19,5 15 292,5 0 60 31 41,1   0,234 31,1   Mosaic Szyszki 13 15 195 30 30 17 15,2   0,180 15,9   Cascade 7,7 20 154 50 10 7 4,7   0,085 5,9   Citra 13,5 20 270 55 5 6 7,1   0,047 5,7   Summit 15,8 25 395 57 3 6 9,9   0,029 5,2   Vic Secret 15,9 15 238,5 58 2 5 5,8   0,020 2,1   SUMA       1545     razem: 83,9   razem: 66,1
Link to comment
Share on other sites

Jeszcze raz:
 
 
Chmiel

alfakwasy

ilość (g)

AAU

po ilu min. dodane










Apollo

19,5

15

292,5

0



Mosaic Szyszki

13

15

195

30



Cascade

7,7

20

154

50



Citra

13,5

20

270

55



Summit

15,8

25

395

57



Vic Secret

15,9

15

238,5

58


Liczone na podstawie toolkitu piwowara.

Link to comment
Share on other sites

Przy 5 blg to piwo jest słodkie i zakrywa chmiele. Powinno niżej zejść bo to jest dość wysoko, tak jak kolega wyżej podaj drożdże i schematy zacierania najlepiej wrzuć całą recepturę, bo to wróżenie z kuli. Po za tym nie da się do końca przewidzieć smaku piwa bez spróbowania go, więc generalnie nasze rady nie będą w 100% precyzyjne, bo w sumie nie wiem co chcesz usłyszeć...

 

 

 

1. Brzeczka odfermentowała z 13 BLG do 5 i od 2 dni ani drgnie w dół (choć bulkanie jeszcze jest). Teoria nakazuje zlać. Czy mam zlewać? No i skąd takie niskie odfermentowanie? A może nie jest takie niskie wcale?
 

Ad.1. 8 dni to trochę krótko, ja bym zostawił jeszcze to piwko do 14 dni i wtedy spokojnie przelał na cicha, jeżeli chmielisz na zimno jeżeli nie to zostaw w tym samym wiadrze jeszcze o tydzień i wtedy do butelek załaduj je. Odfermentowanie jest dość wysokie, ale może być to wina drożdży i zacierania, oraz składników użytych w piwie.

 

 

 

2. Próbka do zbadania BLG jest bardzo aromatyczna, tak, jak chciałem, ale miało być 90 IBU, a goryczka prawie niewyczuwalna. Czy goryczka jeszcze "ukształtuje się" na cichej i w butelkach? CZy po prostu nie wyszło?

 

Ciężko określać jeszcze aromaty na tym etapie w piwie bo ono wciąż fermentuje (chociaż nie widać to gołym okiem) Piwo jeszcze zdąży się zmienić na pewno wraz z dojrzewaniem w butelkach, goryczka na pewno się jeszcze ukształtuje. Nie przekreślałbym piwa, które nie ma infekcji, a jeszcze fermentuje, cierpliwości, za szybko wyciągasz daleko idące wnioski. Jak piwo będzie w butelkach dopiero można wyciągnąć wnioski ;) Jeżeli goryczka będzie dla ciebie za mała zwiększ następnym razem przy kolejnym piwie. 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Wam bardzo! Nie umiem wrzucić załącznika:(. Nie ma takiej opcji tutaj, albo zapewne jeszcze jej nie znam. Schemat zacierania:

 

 

Słód Pale Ale 3,8kg

Słod Crystal 200 0,2kg

 

Od początku na 60 min. do negatywnej próby 67 stopni.

 

Drożdże US-05


Drożdże suche, uwodnione pół godziny wcześniej.

Link to comment
Share on other sites

To ja tam widzę 66 IBU na 13 blg, ale to i tak mocna goryczka powinna być, zaczekaj niech doferemntuje spokojnie teraz smaku nie oceniaj bo to nic nie wnosi ;) A przy następnym piwie poprawisz jak coś będzie nie tak.

Link to comment
Share on other sites

Możesz dać do trochę cieplejszego miejsca, przy przenoszeniu raczej wystarczająco się natrzącha? U mnie przy takiej temp zacierania i dodatkowo większym ekstrakcie początkowym US-05 dwa razy schodziły do ~2.5-3blg ale nie wiem czy to może posłużyć za jakąś prognozę do ewentualnego zdiagnozowania niedofermentowania, pewnie nie :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.