Westvleteren Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Hej, dwa pytanka do bardziej doświadczonych: Piwo APA, fermentuje już 8 dzień. 13 BLG. 1. Brzeczka odfermentowała z 13 BLG do 5 i od 2 dni ani drgnie w dół (choć bulkanie jeszcze jest). Teoria nakazuje zlać. Czy mam zlewać? No i skąd takie niskie odfermentowanie? A może nie jest takie niskie wcale? 2. Próbka do zbadania BLG jest bardzo aromatyczna, tak, jak chciałem, ale miało być 90 IBU, a goryczka prawie niewyczuwalna. Czy goryczka jeszcze "ukształtuje się" na cichej i w butelkach? CZy po prostu nie wyszło? Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 90 IBU przy 13 blg? To CI powinno jęzor na druga stronę wywijać! Zostaw jeszcze z tydzień w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Na pewno dobrze policzyłeś IBU? Jak używałeś jakiegoś kalkulatora w excelu to chwila nieuwagi i można jakiegoś babola zrobić, wpisać 60min zamiast 0 i wychodzi kosmos. Co do samego odczucia to z mojego małego doświadczenia wychodzi, że goryczka z czasem raczej słabnie. Jak próbowałem zielonego to wywijało język na drugą stronę, jak pisze kolega wyżej, podczas gdy 2 tygodnie leżakowania kompletnie zmieniły charakter goryczki na łagodniejszy i przyjemniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Napisz jak chmieliłeś, bo przy 90 ibu nie możliwe jest by goryczka w odczuciu była niska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Jakie drożdże, w jakiej temp. przebiegała fermentacja, do ilu odfermentowało podczas testu FFT (bo zakładam że go zrobiłeś zanim napisałeś temat)? Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez Areh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Chmielenie: Chmielenie Rager Tinseth rodzaj % alfa ilość [g] AAU dodane po [min] czas got. [min] wykorzystanie chmielu IBU wykorzystanie chmielu IBU Apollo 19,5 15 292,5 0 60 31 41,1 0,234 31,1 Mosaic Szyszki 13 15 195 30 30 17 15,2 0,180 15,9 Cascade 7,7 20 154 50 10 7 4,7 0,085 5,9 Citra 13,5 20 270 55 5 6 7,1 0,047 5,7 Summit 15,8 25 395 57 3 6 9,9 0,029 5,2 Vic Secret 15,9 15 238,5 58 2 5 5,8 0,020 2,1 SUMA 1545 razem: 83,9 razem: 66,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Jeszcze raz: Chmiel alfakwasy ilość (g) AAU po ilu min. dodaneApollo19,515292,50Mosaic Szyszki131519530Cascade7,72015450Citra13,52027055Summit15,82539557Vic Secret15,915238,558 Liczone na podstawie toolkitu piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Gotowanie 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Nie prościej choćby print screen zrobić i wkleić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 zamiast schematu chmielenia podaj zacieranie i kondycję zadanych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Przy 5 blg to piwo jest słodkie i zakrywa chmiele. Powinno niżej zejść bo to jest dość wysoko, tak jak kolega wyżej podaj drożdże i schematy zacierania najlepiej wrzuć całą recepturę, bo to wróżenie z kuli. Po za tym nie da się do końca przewidzieć smaku piwa bez spróbowania go, więc generalnie nasze rady nie będą w 100% precyzyjne, bo w sumie nie wiem co chcesz usłyszeć... 1. Brzeczka odfermentowała z 13 BLG do 5 i od 2 dni ani drgnie w dół (choć bulkanie jeszcze jest). Teoria nakazuje zlać. Czy mam zlewać? No i skąd takie niskie odfermentowanie? A może nie jest takie niskie wcale? Ad.1. 8 dni to trochę krótko, ja bym zostawił jeszcze to piwko do 14 dni i wtedy spokojnie przelał na cicha, jeżeli chmielisz na zimno jeżeli nie to zostaw w tym samym wiadrze jeszcze o tydzień i wtedy do butelek załaduj je. Odfermentowanie jest dość wysokie, ale może być to wina drożdży i zacierania, oraz składników użytych w piwie. 2. Próbka do zbadania BLG jest bardzo aromatyczna, tak, jak chciałem, ale miało być 90 IBU, a goryczka prawie niewyczuwalna. Czy goryczka jeszcze "ukształtuje się" na cichej i w butelkach? CZy po prostu nie wyszło? Ciężko określać jeszcze aromaty na tym etapie w piwie bo ono wciąż fermentuje (chociaż nie widać to gołym okiem) Piwo jeszcze zdąży się zmienić na pewno wraz z dojrzewaniem w butelkach, goryczka na pewno się jeszcze ukształtuje. Nie przekreślałbym piwa, które nie ma infekcji, a jeszcze fermentuje, cierpliwości, za szybko wyciągasz daleko idące wnioski. Jak piwo będzie w butelkach dopiero można wyciągnąć wnioski Jeżeli goryczka będzie dla ciebie za mała zwiększ następnym razem przy kolejnym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Dzięki Wam bardzo! Nie umiem wrzucić załącznika:(. Nie ma takiej opcji tutaj, albo zapewne jeszcze jej nie znam. Schemat zacierania: Słód Pale Ale 3,8kg Słod Crystal 200 0,2kg Od początku na 60 min. do negatywnej próby 67 stopni. Drożdże US-05 Drożdże suche, uwodnione pół godziny wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 dobra, mam. Oto chmielenie: http://www.piwo.org/gallery/image/7011-vicky-chmielenie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 To ja tam widzę 66 IBU na 13 blg, ale to i tak mocna goryczka powinna być, zaczekaj niech doferemntuje spokojnie teraz smaku nie oceniaj bo to nic nie wnosi A przy następnym piwie poprawisz jak coś będzie nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 OK, dzięki. Czyli czekam. Tylko od 2 dni blg stoi w sumie. A! WAŻNE! Chcę chmielić jeszcze na zimno szyszkami i Vic;s secret. No ale to już goryczki nie podniesie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Goryczka lekka się pojawiła. Ale BLG nadal stoi na 5. Kurczę, nisko odfermentowało i dalej nie chce US-05. Potrząchać, czy zlewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Możesz dać do trochę cieplejszego miejsca, przy przenoszeniu raczej wystarczająco się natrzącha? U mnie przy takiej temp zacierania i dodatkowo większym ekstrakcie początkowym US-05 dwa razy schodziły do ~2.5-3blg ale nie wiem czy to może posłużyć za jakąś prognozę do ewentualnego zdiagnozowania niedofermentowania, pewnie nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 A ja zapytam jeszcze raz: do ilu odfermentowało podczas testu FFT Jeżeli nie zrobiłeś tego do tej pory, to najwyższy czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 No tak. Ale wstecz nie zrobię. A brzeski nie mam. Dobra przyniosę jeszcze do wyższej temperatury i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Ale możesz zrobić na tym co masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 No tak. Ale wstecz nie zrobię.Zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się