giekon Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 dobra to milknę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Ostatnie 2 warki mam strasznie dużo osadu, który przedostaje się do fermentora. Stosowałem whirlock z użyciem hopstopera. Teraz założyłem orginalny filtr. Robię whirlpool i efekt w fermentorze wygląda następująco. Ktoś miał podobnie? Jak temu zaradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wattad Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 a po whirlpoolu dajesz mu jakieś ~20 minut żeby osady opadły ?? czy od razu przelewasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Po whirlpoolu 20 minut wszystko razem z chmielem siedziało w kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Mam na myśli, że robiłem hop stand i ładnie mi się stożek z chmielin uformował na dnie. W fermentorze też już wszystko jest na dnie. Obawiam się, że coś niedobrego przejdzie do piwa. Te osady powinny zostać razem z chmielinami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Co to za wiadro z taką podziałką?PS trochę tego osadu się zebrało. Będzie parę litrów. Gęstwe będzie trzeba mocno przemyć. PS2 po lewej stronie przy tej skali co to tam masz w środku? Sonda termometra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 16 minut temu, redlum napisał: Co to za wiadro z taką podziałką? PS trochę tego osadu się zebrało. Będzie parę litrów. Gęstwe będzie trzeba mocno przemyć. PS2 po lewej stronie przy tej skali co to tam masz w środku? Sonda termometra? Wiadro jest z Piwnego Kraftu. Osadu jest dokładnie 2 litry ?. Gęstwa musi zostać odzyskana- jest to pierwsze pokolenie wyeast’ów! Po lewej stronie jest odbicie sondy sterownika. Jakoś wolę sterować temperaturą otoczenia i korygować ją na podstawie fermentacji. P.S. Jakieś rady na przyszłość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wattad Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 niestety nie pamiętam jak się to prawidłowo nazywa , rajstopa na sama stopę ?? na koniec rurki z gumka recepturka i powinno masę tego wyłapać, rajstopę musisz kilka razy wyparzyć bo będzie puszczała barwnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 56 minut temu, Wattad napisał: niestety nie pamiętam jak się to prawidłowo nazywa , rajstopa na sama stopę ?? na koniec rurki z gumka recepturka i powinno masę tego wyłapać, rajstopę musisz kilka razy wyparzyć bo będzie puszczała barwnik W Grainfather? Nie potrafię sobie tego wyobrazić. Na jednym końcu jest filtr i pompa, na drugim termometr blichmann. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wattad Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 11 minut temu, Bachi napisał: W Grainfather? Nie potrafię sobie tego wyobrazić. Na jednym końcu jest filtr i pompa, na drugim termometr blichmann. pomiędzy termometrem i fermentorem jest rurka na której to mocujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 33 minuty temu, Wattad napisał: pomiędzy termometrem i fermentorem jest rurka na której to mocujesz http://www.blichmannengineering.com/products/thrumometer używam takiego termometru, który jest końcowym etapem rozlewu. Zatykam go w miejscu rurki fermentacyjnej. Stąd moja mała plastyczność umysłu w kierunku imaginacji tego projektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Drożdże chyba zabrały na spacer osady pod samo lustro brzeczki. Bardzo jestem ciekaw, co z tego będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 W cholere masz tych osadow. Mi sie tak nigdy nie zdarzylo, no raz jak niechcacy stracilem hopstoppera z tej rurki. Niektorzy nakladaja taka drobna materialowa siatke na filtr GF moze tego sprobuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Te osady przechodzą nawet przez hopstoper. Miałem tak przy ostatniej warce. Teraz postanowiłem zrobić whirlpool i założyć standardowy filtr. Do tego strasznie dużo drobinek młuta pływało w brzeczce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 To jest raczej zimny osad. Tworzy się dopiero w trakcie chłodzenie na chłodnicy przeciwbieżnej a rozumie taka jest w GF? Też tak mam na wymienniku, nie przejmuj się tym, piwo wyjdzie smaczne jest nie zawalisz czegoś innego. Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Właśnie zasiadłem przed komputerem po zakończonej pracy. Rozpocząłem ok 16 za zakończyłem o 20 z minutami. Efekt: 22 L brzeczki 13 Blg z 4 kg słodu. Żadnych osadów jakie powyżej przytacza kolega. Wszystko ładnie i szybko poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 11 godzin temu, giekon napisał: Właśnie zasiadłem przed komputerem po zakończonej pracy. Rozpocząłem ok 16 za zakończyłem o 20 z minutami. Efekt: 22 L brzeczki 13 Blg z 4 kg słodu. Żadnych osadów jakie powyżej przytacza kolega. Wszystko ładnie i szybko poszło Ja jestem tym bardziej zdziwiony tym osadem, że wcześniej zdażyło mi się popełnić pilsa krystalicznego jak koncerniak w kociołku GF! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Nie martw sie osadem. To jak wspomnial WiHuRa, zimny przelom bialkowy (proteiny i taniny slodowe, drobiny chmielu). Powinien ladnie sie 'skompaktowac' po zakonczonej fermentacji. Zeby 'pomoc' w jego wytracaniu i sedymantacji, wlasnie dlatego uzywa sie mchu irlandzkiego, itp. Jak mozesz, wstaw na kilka dni fementor do 0°C i pozniej delikatnie zlewaj piwo. Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 2 minuty temu, mirogster napisał: Nie martw sie osadem. To jak wspomnial WiHuRa, zimny przelom bialkowy (proteiny i taniny slodowe, drobiny chmielu). Powinien ladnie sie 'skompaktowac' po zakonczonej fermentacji. Jak mozesz, wstaw na kilka dni fementor do 0°C i pozniej delikatnie zlewaj piwo. Bankowo będę robił coldcrush! Zastanawiał mnie jeszcze wszechobecny syf ze słodu w brzeczce. Czy nie wniesie jakichś nieporządanych aromatów do piwa?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Mowisz bardziej o mące slodowej czy jakichs odrobinach luski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Bardziej drobiny. Łuska na szczęście została w koszu zaciernym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Nie pozbedziesz sie tego w 100%. Plus moze lekko pobaw sie ustawieniami srutownika (np. raz zesrutuj 'grubiej' podobny zasyp) nastepnym razem. Dodatkowo jako 1 'dawke' chmielu uzyj twkiego w formie lisciastej (powinien fajnie oblepic filtr GF i stworzyc dodatkowy 'naturalny' ). No albo w ostatecznosi w gre wejdzie zelatyna albo porobne srodki (polyclar itp) . Wszystko powinno osadzic sie ladnie na dnie fermentora po coldcrashu. Jak fermentacja ruszyla bez problemow i dbasz o jej prawidlowy przebieg - powinno byc spoko. Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Właśnie zasiadłem przed komputerem po zakończonej pracy. Rozpocząłem ok 16 za zakończyłem o 20 z minutami. Efekt: 22 L brzeczki 13 Blg z 4 kg słodu. Żadnych osadów jakie powyżej przytacza kolega. Wszystko ładnie i szybko poszło Prawie 90% wydajności. Gratulacje. Ludzie tyle przy klasycznym zacieraniu nie wyciągają. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Nooo też jestem zadowolony ale to też efekt odpowiedniej wody. Zobaczymy czy to "wypadek przy pracy" czy jednak będę w stanie taki efekt powtarzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Gratuluj 2 godziny temu, giekon napisał: Nooo też jestem zadowolony ale to też efekt odpowiedniej wody. Zobaczymy czy to "wypadek przy pracy" czy jednak będę w stanie taki efekt powtarzać Gratuluję wydajności! Na nią też nie narzekam, choć aż tak dobrej nie miałem. Używałeś do klarowania whirlock, albo mchu irlandzkiego? Robiłeś pod koniec whirlpool? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się