Bachi Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 12 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał: Jeśli pytasz o siatkę na filtr to podczas warzenia w sobotę. Użyłem siatki oczko 0,7 mm, docięta na równo z filtrem. Montowałem pod uszczelkę ale nie mogłem włożyć tego do kosza, spadała uszczelka. Więc założyłem na uszczelkę, po dokręceniu ta rurką do przelewu sito z siatki mocno przylegało. Nic nie dostało się pod sito. Teraz dotnę na górę filtra sitko z siatki 0,28 mm i przetestuję w sobotę. Dodatkowo zakładam filtr z siatki 0,28mm na filtr pompki, zamiast zaślepki z silikonu założę również z siatki nierdzewnej i skręcę opaską kwasoodporną. Rozumiem, że rurka odpływowa przykręcona na siatkę i podstawę? W brzeczce nic nie pływało? Między uszczelkę a podstawę nic nie weszło? Ja z siatką 0,63 od Kol. Lewatywa8 będę warzył w ten weekend. Jestem ciekaw różnic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Tak, rurka odpływowa dokręcona na siatkę i filtr. Co do pływania w brzeczce, to zauważyłem że górnym filtrem wypłukiwało pojedyncze łuski. I właśnie dla tego na górę teraz też dam siatkę. Pod siatkę i filtr nic nie dostało się. A i jeszcze z tą siatką na filtrze jak puszczałem wodę z kranu do mycia to fajnie woda rozpływała się po powierzchni, a bez siatki lała strumieniem. Wysładzanie z siatką trwało 30-35 minut, wodę lałem tak, że zawsze na filtrze było ok 0,5 cm wody. Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Bazując na Twoim doświadczeniu, same plusy z tej siatki. Przedłużone wysładzanie też powinno podnieść wydajność! Moim zdaniem filtr od herbaty na górę odpływu powinien sobie poradzić z pływającą łuską. Dzięki za info! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Dziś wieczór razem z Żona ociepliliśmy GF. Pianka kauczukowa i armaflex plus folia aluminiowa razem 0,9 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dzisiejsza warka Ala Grodziskie: 1. Pszeniczny Wędzony Grodziski - 2 kg 2. Monachijski - 1 kg 3. Reszta Pal Ale 0,5 kg Poszło Kiepsko, wydajność zacierania BS2 66%. Miałem problem z przepływem brzeczki, pompka nie dawała rady. Na tą chwilę się gotuje ze względu na ocieplony gar, z mocą 70%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Jutro planuję zrobić Imperial IPA. W zasypie będzie Pale Ale (BZ), Pilzneński(BZ), trochę pszenicznego dla poprawy pienistości, plus coś dla podniesienia barwy i słodowości. IBU gdzieś w okolicach 80. Częściowo wyciągnięte z 60 minutowego gotowania (pewnie jakiś tani-Marynka), a częściowo z chmielenia na smak (20minut). Z racji, że mam zamiar dodać trawy cytrynowej, chmiele też będą podkreślać "cytrynowy charakter", który mam nadzieję będzie kontrował słodowość i moc piwa. Więcej info wkrótce ... Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Bachi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 https://brewness.com/pl/recipe/iipa-13/view Coś takiego planuję zrobić jutro. Wszelkie uwagi mile widziane . Oczywiście dzisiaj otrzymałem sitko 630-mikronów od Kolegi Lewatywa8. Mam nadzieję, że pomoże z pływającym ziarnem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Przed dzisiejszą warką filtr przeniosłem na grzałki i to był błąd. Przy poprzedniej, przechyliłem GF i wyssała pompa brzeczkę do zera. A dziś 2 - 3 l z chmielinami zostało. Nie było szans na odciągnięcie. Mogę potwierdzić że siateczka 0,28 oczko sprawdza się, ale bez przenoszenia filtra na środek. Dzisiejsza warka kiepska, mała wydajność 72% według BS2. Problemem złe śrutowanie pszenicy i praktycznie brak obiegu przy zacieraniu. Gdybym 3x nie mieszał to pewnie z 50% by było. Cóż potrzebny dobry śrutownik, lub śrutowane słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jak jest z jezykiem tego nowego sterownika, wszedzie jest wgrywany angielski czy w zaleznosci od kraju dystrybucji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 9 godzin temu, luki161 napisał: Jak jest z jezykiem tego nowego sterownika, wszedzie jest wgrywany angielski czy w zaleznosci od kraju dystrybucji? Ja niedawno kupiłem w Twoim Browarze, mam po angielsku. BTW. jestem po pierwszej warce na GF. 4kg, 100% pilzneński. Jak często/jak mocno podczas zacierania przelewa się Wam płyn przez overflow pipe? Ja musiałem zaworek nad pompą skręcić do połowy, żeby ograniczyć przepływ na tyle, by (prawie) się nie przelewało. Czy nie powinienem się tym przejmować? Wydajność ostatecznie wyszła mi bardzo zadowalająca (ponad 12blg, 20l +sporo tego w osadach) i zastanawiam się czy to mimo tego że się przelewało, czy dzięki temu że zdławiłem przepływ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 21 godzin temu, paradox napisał: Ja niedawno kupiłem w Twoim Browarze, mam po angielsku. BTW. jestem po pierwszej warce na GF. 4kg, 100% pilzneński. Jak często/jak mocno podczas zacierania przelewa się Wam płyn przez overflow pipe? Ja musiałem zaworek nad pompą skręcić do połowy, żeby ograniczyć przepływ na tyle, by (prawie) się nie przelewało. Czy nie powinienem się tym przejmować? Wydajność ostatecznie wyszła mi bardzo zadowalająca (ponad 12blg, 20l +sporo tego w osadach) i zastanawiam się czy to mimo tego że się przelewało, czy dzięki temu że zdławiłem przepływ Z tym przelewanie to są różne opinie, jedni nie zwracają na to uwagi odkręcając na full przepływ, inni kombinują. Prawda jest taka że ile brzeczki ma "kapać" przez młóto to i tak będzie kapało czy się będzie przelewało czy nie. Ja kontroluję po prostu podczas zacierania: na samym początku przykręcam zaworek aby się lekko przelewało (lekko to znaczy? nie wiem, na oko poziom brzeczki z 2-3 mm nad krawędzią ). Potem z czasem otwieram bardziej zawór i po jakiś 15-20 min zacierania już mam na full. Ktoś ustawia tak filtr jak ja pokazałem czy nie? Jest jakaś różnica na + lub - w stosunku do fabrycznie montowanego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 16 minut temu, giekon napisał: Ktoś ustawia tak filtr jak ja pokazałem czy nie? Jest jakaś różnica na + lub - w stosunku do fabrycznie montowanego? U mnie minus, przy fabrycznym ustawieniu po przechyleniu gara odciągnąłem całą brzeczkę ( w oryginalny filtr włożyłem siatkę 0,28), przy przedłużeniu dużo brzeczki zostało z chmielinami. Prawdopodobnie jak by to był hop stoper plaski i szeroki, to miało by to sens. Fabryczny filtr jest wysoki i nie pozwala zassać wszystkiego bez przechylenia gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Używając hopstopera też zaleca się przechylanie garnka, bądź położenie coś pod garnek. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Przymierzam się do wykonania nakładki do destylacji na GF, marzy mi się destylacja kukurydzy z jednoczesnym przelewaniem brzeczki pompką. Chce w ten sposób destylować gęste. Ktoś coś kombinował na wzór oryginału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Przymierzam się do wykonania nakładki do destylacji na GF, marzy mi się destylacja kukurydzy z jednoczesnym przelewaniem brzeczki pompką. Chce w ten sposób destylować gęste. Ktoś coś kombinował na wzór oryginału? Kup Pan albo zrób takie coś i zamontuj w pokrywie. Tylko z pompki trzeba zrezygnować i uszczelnić jakoś wieko.http://destylatorymiedziane.pl/pl/destylatory-proste/53-mikro-pot-still-.htmlWysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Żeby to było takie proste. Ale jeśli kolega czytał do czego chcę to wykorzystać to pompa jest wymagana. Mam już pewien plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Żeby to było takie proste. Ale jeśli kolega czytał do czego chcę to wykorzystać to pompa jest wymagana. Mam już pewien plan. Przecież ta pompka nic nie da i dno i tak się przypali. Bez mieszania przy ciągłym grzaniu przez kilka godzin. To nie lepiej najpierw przefiltrowac? Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Czy ktoś próbował może wymyślić w jaki sposób odprowadzić "parę" podczas gotowania nie mając wyciągu? W tym okresie warzę w pomieszczeniu gospodarczym i jakoś tak trochę kiepsko się czuję stojąc koło kociołka gdy mi woda kapie na głowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Czy ktoś próbował może wymyślić w jaki sposób odprowadzić "parę" podczas gotowania nie mając wyciągu? W tym okresie warzę w pomieszczeniu gospodarczym i jakoś tak trochę kiepsko się czuję stojąc koło kociołka gdy mi woda kapie na głowę Okno otworz jak inaczej chcesz odprowadzic? Ew okap z odprowadzeniem na zewnatrz, jak bedziesz kombinowal jakies rury itp to pamietaj zeby sprawdzic czy nie skrapla sie spowrotem do gara bo podobno dms w ten sposob moze wracac (zaslyszane na jakims szkoleniu). Ja warze na tarasie a w zime w garazu z lekko uchylona brama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zapytałem GF czy planują większą wersję. Niestety dostałem taką odpowiedź: Hi Marek, Thanks for contacting us. We are not planning on releasing a larger version of the Grainfather at this stage. I will, however, pass your feedback on to our team. Kind Regards Kim Może jak zaczniecie ich zasypywać takim pytaniem to zrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 szczerze wątpię żeby to rozważali. Maja cała "linie produkcyjną" do właśnie takich wielkości warek, gar 30l, fermentor 30l, nawet ten ich elektrogarnek do sparge water jest pod takie warki, do tego mają też kegi i kegeratory na małe warki, nawet gotowe zestawy słodów na 20-25l. Myślę, że raczej będą dorzucali kolejne elementy i akcesoria aby piwowarzy mieli cały sprzęt od nich niż wchodzili w większe pojemności. Owszem zrobili akcesorium do mniejszych warek, ale było to dużo prostsze niż zrobienie większego gara. Zawsze możesz też spojrzeć w stronę Hopcata, oni mają gar 50l a opinie zbierają dość dobre, nie wiem jakie możliwości ma tamten sterownik no i trzeba zainwestować w wymiennik płytowy albo chłodnicę przeciwbierzną aby było jeszcze bardziej GFlike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Mi nawet nie chodzi o większe warki, a o piwa 25+ BLG 20L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Mi nawet nie chodzi o większe warki, a o piwa 25+ BLG 20LPoczytaj to : http://grainfatherweeklymash.blogspot.com/2016/06/week-74-reiterated-mashing.html?m=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Dobrze zrozumiałem, że zatarli 5,5kg słodu i później w brzeczce, zatarli dodatkowe 5,5kg (zamiast w wodzie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Dobrze zrozumiałem, że zatarli 5,5kg słodu i później w brzeczce, zatarli dodatkowe 5,5kg (zamiast w wodzie)? Dokladnie tak, zacierasz, wysladzasz, czyscisz kosz na ziarno, zasypujesz znowu, zacierasz, podnosisz, mozesz wyslodzic do uzyskania pozadanej ilosci brzeczki, mozesz znow zasypac. Ja najwiecej na raz zatarlem 8,5 kg, jakby zasypac tak dwa razy to masz 17kg ziarna, mozna mocarza wykrecic moze gdzies na youtube jest pokazane takie zacieranie na raty, poszukaj smskiller 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się