x1d Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) 42 minuty temu, skazi napisał: Po ile był ten GF? 636 e Na stronie producenta 649 e https://shop.grainfather.com/grainfather-connect.html Edytowane 1 Grudnia 2019 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) DEL Edytowane 1 Grudnia 2019 przez teufel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Na niemieckim hobbybrauerversand.de jest rowniez do jutra przeceniony na 649€ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) 12 minut temu, Hanys93 napisał: Na niemieckim hobbybrauerversand.de jest rowniez do jutra przeceniony na 649€ Ale oni chyba nie wysyłają do PL, mnie interesuje Chiller. Na stronie producenta brak na stanie. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ahh racja, pomylilem z innym sklepem ktory do Polski tez wysyla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Jakieś pomysły gdzie by taki chiller nabyć w euro? Z UK na przecenie wychodzą po ok. 3500zł natomiast z EU 3200zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Wychodził niecałe 2800 złotych. Fajnie że komuś się przydało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ja wrócę do tematu filtra na dno GF. Test testem na wodzie ale poniżej zdjęcia Milkshake IPA 100g amarillo i jak widzicie na zdjęciach chmielu w fermentatorze nie ma prawie wcale. Z tym iż niemożna zakładać żadnej dodatkowej siatki, bo 16blg podczas gotowania podrywało mi filtr z dna. Przypaleń praktycznie nie było, domyłem ciepłą wodą i gąbka. Skubane wyłazi mi z fermentatora i musiałem obniżyć temp. do 17 stopni(FM 54) oraz wstrzymać się z mango i czarną porzeczką do opadnięcia piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niejan Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Szukając informacji o fermentorze natknąłem się na sklep który przekazuje informacje dla klientów z kalifornii - California Recipients: WARNING: Cancer and Reproductive Harm - www.P65Warnings.ca.gov Dotyczy to m. in. Grainfathera. Ktoś wie o co chodzi ? https://www.morebeer.com/products/grainfather-connect-bluetooth-connected-grain-brewing-system-120.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Godzinę temu, Niejan napisał: Szukając informacji o fermentorze natknąłem się na sklep który przekazuje informacje dla klientów z kalifornii - California Recipients: WARNING: Cancer and Reproductive Harm - www.P65Warnings.ca.gov Dotyczy to m. in. Grainfathera. Ktoś wie o co chodzi ? https://www.morebeer.com/products/grainfather-connect-bluetooth-connected-grain-brewing-system-120.html Nie no spoko, ci z Kalifornii mogą dostać od tego raka, a cała reszta jest bezpieczna i może nadal kupować Może w Kalifornii są takie przepisy i muszą ostrzegać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niejan Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, skazi napisał: Nie no spoko, ci z Kalifornii mogą dostać od tego raka, a cała reszta jest bezpieczna i może nadal kupować Może w Kalifornii są takie przepisy i muszą ostrzegać. Nie o to chodzi, tzn wiem, że jesteśmy bezpieczni poza kalifornia. W przypadku plastikowych dzbankow do gotowania sprawa jest prosta. Ale co tam w gf jest rakotworcze skoro cale urządzenie jest stalowe? Może chodzi o węże silikonowe albo o pompę? Edytowane 6 Grudnia 2019 przez Niejan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 9 godzin temu, Niejan napisał: Może chodzi o węże silikonowe albo o pompę? W 100% pompa, gdyż jest używana podczas gotowania. Tylko co mają powiedzieć Ci co używają pomp chińskich na 12v z plastiku:D To dopiero jest nie zdrowe Sam mam zamiar zmienić na pompę ze stali nierdzewnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Chodzi o wymóg (prawo Kalifornii - MoreBeer ma tam siedzibę) ostrzegania kupujących przed substancjami rakotwórczymi lub deformującymi płód. Alkohol jest na ich liście, dlatego ostrzegają. Wejdziecie sobie przez Morebeer do linka przy ostrzeżeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olko Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 W dniu 28.11.2019 o 18:33, teufel napisał: Nigdy nie modyfikowałem ph, a przed GF zrobiłem 59 warek i tak ciemnego "jasnego" piwa nigdy nie miałem Ha-ha-ha.. Kupiłem zestaw AIPA w Twoim Browarze w październiku Dziś go uwarzyłem - miała być AIPA, wyszła mi Black AIPA.. Po prostu chłopaki przy pakowaniu pomyliły słody. Tak trudno dziś o dobre kadry... ? No cóż.. Będę delektować się czarną odmianą zacnego trunku.. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Kolejna warka za mną. Założenia wg BS 10,3 plato 25 litrów 75% wydajność. Uzyskane 11 brix 26 litrów. Wg BS daje to 83% wydajności. Oczywiście zastosowałem metodę, o której pisałem wcześniej... Chyba to działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 1 godzinę temu, nike21 napisał: Kolejna warka za mną. Założenia wg BS 10,3 plato 25 litrów 75% wydajność. Uzyskane 11 brix 26 litrów. Wg BS daje to 83% wydajności. Oczywiście zastosowałem metodę, o której pisałem wcześniej... Chyba to działa... Jeszcze komus sprawdza sie ta metoda? U mnie ni huhu..:/ dzis planowane 20l-14blg 76%, wyszlo 19l-14blg czyli ok. 72% wg. BS. Zestaw surowcow z TB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 @dan737 śrutowałeś Ty czy sklep? Wstawiałem post że na zestawie z TB otrzymałem 88% ale Ja śrutuje sam i drobno. Filtracja trwa u mnie ok. 1 h. Jak masz grubo śrutowany słód to nic Ci nie pomoże na wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 1 minutę temu, Pabllo_Lodz napisał: śrutowałeś Ty czy sklep? Sklep śrutował jednak słód nie był zbyt grubo ześrutowany przynajmniej według mnie chociaż oczywiście można tutaj szukać rozwiązania tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 @dan737 Ile wody do wysładzania użyłeś i jak długo to trwało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Jakie pH zacieru i jak długo zacierałeś? Sprawdzałeś konwersję wskaźnikiem jodowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 2 godziny temu, Pabllo_Lodz napisał: @dan737 Ile wody do wysładzania użyłeś i jak długo to trwało? 13l, a trwalo to ok 30min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 1 godzinę temu, mirogster napisał: Jakie pH zacieru i jak długo zacierałeś? Sprawdzałeś konwersję wskaźnikiem jodowym? Ph zacieru 5.4, zacieranie 70min 66'C i 10min 78'C. Proby nie robie juz od kilkudziesieciu warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Ja śrutuje sam, słód z TB z Niemiec czyli Bestmaltz. Wody nie modyfikuje. Dzisiaj mniejszy wzrost niż wcześniej ale też mnie słodu bo tylko 4,5 kg. W zasadzie to z Niemiec było 4 kg słodu, a 0.5 kg z Wrocławia. U mnie to dzisiaj wyglądało tak: słody: - Pilzneński 4 kg - Karmelowy EBC 20-30 0,5 kg chmiel: - Saaz 150 g Zacieranie: -50o C - 30 min -67o C - 45 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Saaz 50 g 60 min - Saaz 50 g 15 min - Saaz 50 g 0 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Ph zacieru 5.4, zacieranie 70min 66'C i 10min 78'C. Proby nie robie juz od kilkudziesieciu warek. Kurcze, trudno powiedzieć / zgadywać. Sam nie wiem, niby wszystko jest ok. Trzeba eliminować każda "zmienna" po kolei. Słody masz pakowane osobno czy razem? Wrzucasz recepturę do BS i warzysz z nim (wydajność jaka zakłada sklep, profile sprzetowe, timery itp). Może coś z objętościami wody jest nie tak?No albo fakt, jednak coś z tym śrutowaniem nie bangla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 8 minut temu, mirogster napisał: Słody masz pakowane osobno czy razem? W tym przypadku słody były razem bo zamówiłem zestaw surowców na Lemon IPA czyli prosty zasyp pale ale, pilzneński, pszeniczny. Od bodajże 48 warki warzę na GF i profil sprzętowy, objętość wody mi się nie zmienia, początkowo wydajność zwykle 78-82%, ostatnie kilka warek 55-76%. Muszę przyjrzeć się swoim zapiskom i pomyśleć co tutaj nie gra bo lekko mnie to irytuje....fakt, faktem piwa wychodzą w większości wyśmienite i to jest najważniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się