Pan Łyżwa Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Parkside z Lidla lepiej kup. Najlepiej dwubiegowe Podobna kasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) 12 godzin temu, Mijnheer napisał: Cześć, Zamówiłem wczoraj łopatkę do whirlpoola i napowietrzania, ale nie mam w domu wiertarki. Czy taka wkrętarka z ikea (https://www.ikea.com/pl/pl/p/fixa-wkretarka-wiertarka-litowo-jonowa-90203263/) będzie dostatecznie mocna? Faktycznie chyba to nic specjalnego, za taka kase lepiej kupic małą wiertarke sieciowa i tam obroty powinny byc ok. i do tego mozna jeszcze cos przewiercic np https://allegro.pl/oferta/einhell-tc-id1000-wiertarka-udarowa-1010w-8399609426 Edytowane 8 Lutego 2021 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 20 godzin temu, dan737 napisał: Faktycznie chyba to nic specjalnego, za taka kase lepiej kupic małą wiertarke sieciowa i tam obroty powinny byc ok. i do tego mozna jeszcze cos przewiercic np https://allegro.pl/oferta/einhell-tc-id1000-wiertarka-udarowa-1010w-8399609426 Ta ma jeden bieg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 cześć, w czasie ostatniej warki zauważyłem, że rurka między filtrem a pompą lekko przecieka. głównie zauważalne na początku, przed zacieraniem. Brzeczka jest potem zbyt gęsta i już nie przecieka. GF używany wczoraj po raz trzeci, ale pamiętam że przy pierwszych 2 warkach pod GF stało troszkę wody. Mieliście kiedyś taki problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Ja nigdy nie zwróciłem na to uwagi, mam obklejony GF. Ale nie jest to normalna rzecz, cieknąć nie powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Dokręć od środka kotła tą rurkę, na którą zakładasz filtr. Jak nie pomoże to uszczelka do wymiany. Mijnheer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 W końcu dotarł ? Na pierwszy rzut idzie NEIPA ze sklepu TB z płatkami pszenicznymi i owsianymi. Jakieś porady, żeby uniknąć problemów podczas pierwszego warzenia? Z góry dzięki za pomoc ? Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) Godzinę temu, smerf08365 napisał: Jakieś porady, żeby uniknąć problemów podczas pierwszego warzenia Przy zacieraniu łuskę ryżową na dno Edytowane 1 Marca 2021 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 36 minut temu, witur napisał: Przy zacieraniu łuskę ryżową na dno Żeby jeszcze to cholerstwo chciało się trzymać dna zamiast wypływać na górę . Raczej wcześniej proponowałbym ją podgotować, żeby dobrze nasiąknęła albo przynajmniej od razu wymieszać ze słodami, bo o dziwo jak się pokryję mączką to łatwiej się rozkłada w całości zacieru... albo po prostu odpuścić sobie. Przy przeciętnej warce to prawdę mówiąc zawracanie gitary. Mielę bardzo drobno i póki co tylko raz przy witbiterze opornie szło filtrowanie, ale był dodatek płatków, pszenicy i mąki... zreszta co prawda opornie, ale też poszło bez łuski. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Ja zawsze moczę łuskę dzień przed i większość opada na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Panowie, czy przed użyciem przepłukanie roztworem oxi całego sprzętu to dobry pomysł? Wraz z chłodnicą. Czy lepiej użyć tego specjalnego środka od grainfather? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 wystarczy umyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Przepłukać wodą. Oczywiście jeżeli gar był umyty po ostatniej pracy. To damo tyczy się chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 W dniu 1.03.2021 o 16:31, rafple napisał: albo po prostu odpuścić sobie. Przy przeciętnej warce to prawdę mówiąc zawracanie gitary. Przy "przeciętnych" warkach, gdzie zasyp jest do 6kg bez dużego udziału pszenicy/słodów trudnych faktycznie można sobie odpuścić łuskę. W momencie, kiedy robimy jakiegoś mocarza, zwłaszcza jak zacieramy na raty w brzeczce, przy drugim podejściu nie warto rezygnować z łuski! Robiłem ostatnio porter bałtycki, gdzie słody podzieliłem na dwie porcje po 5 kg. Za drugim razem dałem za mało wspomnianej już łuski ryżowej. Do tego gęsta już na starcie brzeczka tak wszystko blokowała, że wysładzanie trwało 3 godziny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Godzinę temu, smerf08365 napisał: Panowie, czy przed użyciem przepłukanie roztworem oxi całego sprzętu to dobry pomysł? Po każdym użyciu czyścisz wszystko w przepływie środkiem GF. Później wystarczy tylko przepłukać wodą przed następną warką :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 2 minuty temu, Bachi napisał: Po każdym użyciu czyścisz wszystko w przepływie środkiem GF. Później wystarczy tylko przepłukać wodą przed następną warką Ok a jeśli chodzi o pierwsze użycie nowego sprzętu? Też tylko wodą potraktować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 15 minut temu, smerf08365 napisał: Ok a jeśli chodzi o pierwsze użycie nowego sprzętu? Też tylko wodą potraktować? Ciepła woda, płyn do naczyń smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 23 minuty temu, Bachi napisał: Przy "przeciętnych" warkach, gdzie zasyp jest do 6kg bez dużego udziału pszenicy/słodów trudnych faktycznie można sobie odpuścić łuskę. W momencie, kiedy robimy jakiegoś mocarza, zwłaszcza jak zacieramy na raty w brzeczce, przy drugim podejściu nie warto rezygnować z łuski! Robiłem ostatnio porter bałtycki, gdzie słody podzieliłem na dwie porcje po 5 kg. Za drugim razem dałem za mało wspomnianej już łuski ryżowej. Do tego gęsta już na starcie brzeczka tak wszystko blokowała, że wysładzanie trwało 3 godziny... Co takiego było w zasypie że potrzebna była łuska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Dobrze, że najpierw chciałem przepłukać wszystko wodą. Malutka dziurka na białej gumie, wyciek wody i pompa odmówiła posłuszeństwa? Dzisiaj nici z warzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 8 godzin temu, anteks napisał: Co takiego było w zasypie że potrzebna była łuska? Najistotniejsze jest to, że było ponad 10 kilo, więc zacierałem na dwa razy-za drugim podejściem w brzeczce(reiterated mash). Poza tym zasyp jak to w porterze. Trochę ciemnych karmeli, trochę specjał W i B. 200g carafy III specjał i 400g płatków jęczmiennych błyskawicznych raczej na to nie wpłynęło. Z doświadczenia wiem (robiłem tak już kilka mocarzy), że zacierając w już dość gęstej brzeczce trzeba się trzymać kilku reguł, jak dłuższe przerwy, częste mieszanie złoża, czy duża ilość łuski, żeby się wszystko nie zbiło. Niestety, ześrutowałem wszystko dość drobno i wiem, że łuski poszło zdecydowanie za mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 3 godziny temu, smerf08365 napisał: Dobrze, że najpierw chciałem przepłukać wszystko wodą. Malutka dziurka na białej gumie, wyciek wody i pompa odmówiła posłuszeństwa? Dzisiaj nici z warzenia ? Takimi drobiazgami się nie przejmuj. Zastąp tą białą gumę rurką sylikonową (10) i daj metalowe obejmy. Dłużej to wytrzyma niż oryginał. Choć z drugiej strony masz nowy sprzęt, możesz to zareklamować. To już od Ciebie zależy, jak bardzo się Tobie spieszy z warzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 6 godzin temu, Bachi napisał: Takimi drobiazgami się nie przejmuj. Zastąp tą białą gumę rurką sylikonową (10) i daj metalowe obejmy. Dłużej to wytrzyma niż oryginał. Choć z drugiej strony masz nowy sprzęt, możesz to zareklamować. To już od Ciebie zależy, jak bardzo się Tobie spieszy z warzeniem Reklamacja na pewno trochę potrwa. Na GFa czekałem pół miesiąca i przez ten czas nic nie warzyłem bo myślałem, że zaraz przyjdzie ? Chyba zrobię tak jak napisałeś bo te oryginalne gumy wydają się tandetne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 4 godziny temu, smerf08365 napisał: Reklamacja na pewno trochę potrwa. Na GFa czekałem pół miesiąca i przez ten czas nic nie warzyłem bo myślałem, że zaraz przyjdzie ? Chyba zrobię tak jak napisałeś bo te oryginalne gumy wydają się tandetne ? Zrobiłbym jak radzi kolega, a do sprzedawcy wysłał zdjęcia uszkodzonej części z propozycją by podesłał nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 2 godziny temu, x1d napisał: Zrobiłbym jak radzi kolega, a do sprzedawcy wysłał zdjęcia uszkodzonej części z propozycją by podesłał nową. I to jest najlepsze rozwiązanie ? smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się