Jump to content

Zakładanie browaru kontraktowego


Recommended Posts

Poszukuję informacji jakie formalności trzeba dopełnić i jakie koszty ponieść żeby otworzyć browar kontraktowy?

 

Powodzenia. Jak już będziesz wszystko wiedział wrzuć info na forum żeby następni nie musieli pytać.

Link to comment
Share on other sites

Możesz prosić o informację w urzędzie/ instytucji publicznej... albo spróbować złożyć wniosek i  w razie braków mają obowiązek dać pouczenie dlaczego wyrażono np. odmowę, ze wskazaniem konkretnego przepisu... albo po prostu z nazwą dokumentu, który powinieneś wypełnić. 

 

W każdym urzędzie jest informacja i własnie tam bym się wybrał z zapytaniem. Chyba najłatwiej osobiście.

 

http://www.piwo.org/topic/2966-otwieramy-browar-czynnosci-w-urzedzie-celnym/- chodzi o coś takiego?

Edited by Mikadorus
Link to comment
Share on other sites

Ludzie... kontraktowy nie musi mieć nic wspólnego z urzędem celnym, cło płaci browar w którym wynajmujemy "moce przerobowe". Potrzebujesz mieć działalność gospodarczą, pozwolenie na hurtową sprzedaż piwa i dogadać się z browarem, który zechce Ci zrobić piwo. W tym browarze dowiesz się jak wygląda sprawa kosztów. Teoretycznie można jeszcze prościej, bez działalności i pozwolenia, ale wówczas browar musiałby chcieć sprzedać Twoje piwo, ale szukaj, może znajdziesz taki browar ;-)

Link to comment
Share on other sites

Napisz do browamatora, chociaż nie będzie łatwo go dostać jeżeli nie masz nipu regonu i innych kwitów związanych z firmą, wydaje mi się że zależnie od rodzaju działalności wystawiają cennik, inny dla kontraktowców, inny dla browarów, inny dla sklepów.

Link to comment
Share on other sites

No Panie aby kupić coś w hurcie trzeba mieć firmę nie ma przebacz.

Po co ci cennik browamatora? Trochę poszukać w necie i znajedziesz co ile kosztuje, a browamator też tani nie jest to nie licz że będzie mniej.

Link to comment
Share on other sites

Amorph, wpierw znajdź browar, w którym chcesz uwarzyć piwo. Określ warunki na jakich oni to widzą (czy w ogóle mają koncesję na hurt). Na tym etapie sam będziesz wiedział co dalej. Może się okazać, że browar może Ci pomóc w dystrybucji, bo sami mają kanały (za odpowiednią cenę :D), albo będziesz musiał szukać kooperanta, który ma koncesję hurtową na sprzedaż piwa (i podzielić się zyskiem). Jak nie, będziesz musiał założyć własną firmę z papierami na obrót.

Link to comment
Share on other sites

wpierw to trzeba coś wiedzieć w temacie a nie pytać w browarach, to tak jak na rozmowie kwalifikacyjnej gość dzwoniący i pytający browaru jak zacząć a nie o konkrety nie jest poważnym kontrahentem

Link to comment
Share on other sites

nie do końca, każdy kontraktowiec to dla browaru kasa, więc jeśli nie mają obłożenia to będzie im zależało. inna kwestia to czy mają doświadczenie z kontraktami.

Link to comment
Share on other sites

Z racji, że brałem udział w dystrybucji pierwszego polskiego kontraktowca i zależało mi na wskrzeszeniu marki 2-3 lata temu dzwoniłem, pytałem, odwiedzałem. Wtedy był problem, bo mało kto chciał. Reden (Świętochłowice) zanim się rozkręcił miał naprawdę dobrą ofertę, tylko wchodzić. Obecnie moce ma Trzy Korony Nowy Sącz, ale dość duże warki i jak to z restaurantami ryzyko jest. Rzemieślnicze już mają moce na full, ale nie wiem czy nie Szczyrzyc (większy) jeszcze da radę. Jak coś służę kontaktem. Krajan miał do tej pory wolne moce, ale jak zgoda tam wszedł z kontraktem to nie wiem czy nadal są. Tyle że tam to w setkach hl.

 

Generalnie trzeba mieć sporo kasy, bo... kasa jest potrzebna zawsze jak masz wizję, a inni tej wizji nie kupują.

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

Kontraktowce są wstępną formą rozwoju rynku. W sumie szkoda, że ta idea wypaliła w Polsce dopiero w 2013 roku (wcześniej były to pojedyncze przypadki), bo niektóre browary doczekałyby ludzi, którzy nadaliby nowy sens istnienia tychże (vide Imielin, Regina). Nie do końca się zgadzam z tobą Szuwar71. Jest nadal kilka browarów które nie zrealizowały założeń projektowych/biznesowych. "Kiszą się" zamiast rozwijać. Jest też jeszcze miejsce w niszy do zagospodarowania, o czym wspominał niedawno bodaj na b.biz coder.

Link to comment
Share on other sites

Konsesja na hurtową sprzedaż piwa i pewnie jakiś lokal na magazyn odebrany przez służby czuwające nad naszym bezpieczeństwem ;-)

 

I to jest w zasadzie wyczerpująca odpowiedź. Browar kontraktowy to to samo hurtownia piwa, musisz mieć wynajęty magazyn z pozwoleniem sanepidu i planowania przestrzennego, i koncesję hurtową na piwo (4 tys zł). Ale browar koncesji nie musi mieć - każdy browar może sprzedawać piwo do hurtowni bez dodatkowych pozwoleń.

 

Kapitał - musi wystarczyć na zakupienie jednej warki piwa z wybranego przez siebie browaru - w zależności od wybicia będzie do parę, paręnaście tysięcy zł.

Warto też przewidzieć drugie tyle na dobrą firmę PR która zadba o ogólny wizerunek i od razu zacznie opowiadać w mediach jakie to wspaniałe i tradycyjne piwo robicie. Ew. taniej i o niebo skuteczniej - współpraca ze znanym blogerem.

Link to comment
Share on other sites

jeśli chce się mieć kontrakt dla zabawy, warzyć kilka razy w roku i pochwalić się przed znajomymi własnym piwem z prawdziwego browaru, to kapitał rzędu kilkunastu -trzydziuestu [zależy od wybicia] tysięcy złotych wystarczy. Jest spora szansa, że piwo się sprzeda, a zysk pokryje koszty przepalonej benzyny podczas wycieczek do browaru.

 

Jeśli natomiast ktoś myśli o zawodowym piwowarzeniu i utrzymywaniu się z piwa, to trzeba mieć duży kapitał, zarówno do inwestowania w firmę, jak i do utrzymywania się (można spokojnie przyjąć, że rok od wydania pierwszego piwa firma będzie na minusie). Kilkaset tysięcy (raczej 5 z przodu niż 2) pozwoli na regularne warzenie odpowiedniego wolumenu, wynajęcie odpowiednich ludzi (grafika, do pomocy - samemu ciężko ogarnąć produkcję rzędu 100hl/mies), oraz będzie dobrą rezerwą na koszty powstałe przez błędy, których na początku popełnia się mnóstwo.

Edited by bzium1986
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ciekawy temat się rozwinął, szkoda że tak szybko umarł :/ . W ostatnim czasie można przeczytać, czy też usłyszeć m.in. w Kopyrowskich piwnych newsach o nowo budowanych browarach i nowych kontraktowcach. O ile na forum można dowiedzieć się mniej więcej, jakie są koszty budowy i działania własnego browaru, o tyle niewiele jest o kosztach „uruchomienia” browaru kontraktowego. Ostatnia wypowiedź bzium1986 z tego tematu i podane przez niego kwoty/prognozy mocno mnie zaciekawiły. Na forum są informacje o kosztach związanych z nabyciem koncesji na sprzedaż alkoholu czy też zakupem surowców itp. Nie widziałem jednak nigdzie indziej informacji, ile taki kontraktowiec musi zapłacić za dzierżawę tanka czy inne dodatkowe usługi. Czy ktoś z Was ma może takie informacje? Oczywiście nie chodzi mi o dokładne dane, jak to jest w konkretnych browarach, ot tak mniej więcej ile to może kosztować kogoś, kto chciałby zająć się tym na poważnie :) .

Wiadomo, że co browar to inny sprzęt i jego wielkość. To, co zauważyłem na filmach u Kopyra :), chyba najczęściej wizytował browary z warzelniami w okolicach 20hl i tankami 40 hl (Jan Olbracht, Stu mostów, Reden, Profesja, Browar Jana, Artezan…). Kolejne pytanie, czy browar kontraktowy oprócz kosztów związanych z samą dzierżawą tanka płaci osobno np. za butelkowanie, etykietowanie, pasteryzowanie czy pakowanie i wysyłkę gotowego piwa? Mam oczywiście świadomość, że wszystko zależy od umowy między browarem a kontraktowcem.

Jeśli macie na ten temat jakieś informacje, proszę podzielcie się. Na pewno jest wielu takich jak ja, których to zaciekawiło :)

 

Wszystkie dobrego w Nowym Roku!

Link to comment
Share on other sites

Ciekawy temat się rozwinął, szkoda że tak szybko umarł :/ . W ostatnim czasie można przeczytać, czy też usłyszeć m.in. w Kopyrowskich piwnych newsach o nowo budowanych browarach i nowych kontraktowcach. O ile na forum można dowiedzieć się mniej więcej, jakie są koszty budowy i działania własnego browaru, o tyle niewiele jest o kosztach „uruchomienia” browaru kontraktowego. Ostatnia wypowiedź bzium1986 z tego tematu i podane przez niego kwoty/prognozy mocno mnie zaciekawiły. Na forum są informacje o kosztach związanych z nabyciem koncesji na sprzedaż alkoholu czy też zakupem surowców itp. Nie widziałem jednak nigdzie indziej informacji, ile taki kontraktowiec musi zapłacić za dzierżawę tanka czy inne dodatkowe usługi. Czy ktoś z Was ma może takie informacje? Oczywiście nie chodzi mi o dokładne dane, jak to jest w konkretnych browarach, ot tak mniej więcej ile to może kosztować kogoś, kto chciałby zająć się tym na poważnie :) .

Wiadomo, że co browar to inny sprzęt i jego wielkość. To, co zauważyłem na filmach u Kopyra :), chyba najczęściej wizytował browary z warzelniami w okolicach 20hl i tankami 40 hl (Jan Olbracht, Stu mostów, Reden, Profesja, Browar Jana, Artezan…). Kolejne pytanie, czy browar kontraktowy oprócz kosztów związanych z samą dzierżawą tanka płaci osobno np. za butelkowanie, etykietowanie, pasteryzowanie czy pakowanie i wysyłkę gotowego piwa? Mam oczywiście świadomość, że wszystko zależy od umowy między browarem a kontraktowcem.

Jeśli macie na ten temat jakieś informacje, proszę podzielcie się. Na pewno jest wielu takich jak ja, których to zaciekawiło :)

 

Wszystkie dobrego w Nowym Roku!

 

Wszystko jest kwestią umowy. W browarach, które już przyjmują kontraktowców mogą być znane cenniki, w innych jest to otwarta kwestia i zależna od pory roku. Z tego co pamiętam Reden oferował full serwis, ale czy to wychodziło OK to nie wiem, nie liczyłem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.