dine Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Witam Prawdopodobnie w ciągu tygodnia albo dwóch będę warzył swoje pierwsze piwo, padło na amber ale, co myślicie o czymś takim: 4kg pale ale strzegom 1kg monachijski strzegom 1kg carawheat weyermann zacieranie 60 minut, będę celował w 68 stopni, potem mash out do 76 stopni 30g iunga na 60 minut 15g iunga na 7 minut 15g iunga na 0 minut drożdże us-05 Kalkulatory podają coś takiego dla 23 litrów gotowego piwa: Pytania: Ile wody do zacierania i wysładzania? Jeżeli wyjdzie mi za gęste to mogę po prostu dolać wody po chmieleniu? Garnek 40l mam, także pewnie będzie mocno parowało. Chmielu nie za dużo? W ogóle co myślicie o tej iundze? No i w ogóle jak oceniacie pomysł dodania tam tego carawheat? Uznałem, że da ładny kolor i treściwość. A, no i ile cukru na litr? Myślałem o 6g, ale nie chcę, żeby było mocno nagazowane i żeby miało dużo alkoholu, najlepiej jakby miało właśnie te 5,5 albo i mniej. Edytowane 13 Czerwca 2015 przez dine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jak na pierwsze piwo to dałbym carawheat 300g-500g, reszta ok. Do reszty pytań odpowiedzi są na wiki albo zadać w piaskownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Kolego, jakie blg chcesz uzyskać? Nie było pytania... Jest na wykresach Edytowane 13 Czerwca 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jak na pierwsze piwo to dałbym carawheat 300g-500g, reszta ok. Do reszty pytań odpowiedzi są na wiki albo zadać w piaskownicy Czemu mniej? Za ciemne wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Carawheat jest dość specyficzny, jak dasz 1kg to może mocno zdominować piwo, chyba że tego oczekujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Nigdy nie próbowałem nic na tym słodzie, także nie wiem czego się spodziewać. To lepiej dać 0,5kg więcej pale ale i 0,5kg carawheat mniej i coś na barwę w małej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ja bym tak zrobił, barwa raczej będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) 15g iunga na 7 minut 15g iunga na 0 minut Albo chcesz dać chmiel na smak, albo aromat. Te 7 minut między dawkami nic nie da. Edytowane 13 Czerwca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 15g iunga na 7 minut 15g iunga na 0 minut Albo chcesz dać chmiel na smak, albo aromat. Te 7 minut między dawkami nic nie da. Kalkulator podaje różnice 5 ibu około, na aromat już nie zostanie nic jak wrzucę na te 7 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ja bym zostawił jak jest, albo przesunął część z 7' na 15', tylko tak w ogóle to po takiej ilości Iungi nie spodziewaj się jakiegoś chmielowego kopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ja bym zostawił jak jest, albo przesunął część z 7' na 15', tylko tak w ogóle to po takiej ilości Iungi nie spodziewaj się jakiegoś chmielowego kopa No niby ma to być amber ale, więc nie spodziewam się. Ale myślicie, że będzie za mało goryczki i aromatu? Kopa zdecydowanie nie chce, ale miło gdyby coś spod słodów wychodziło. Ewentualnie mógłbym na aromat dokupić sybille, albo tej iungi dać na zimno, bo 100g zamówiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 To od Ciebie zależy co chcesz osiągnąć, przy tej ilości chmielowości nie będzie dużo, Iunga to nie Citra, w aromacie raczej będzie dominował słód (no chyba że poleci Ci temperatura to estry). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zdecydowanie mi zależy bardziej na słodzie w smaku i aromacie, ale mam nadzieje, że chmiel również będzie wyczuwalny. Kombinować coś z tą iungą/sybillą na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zostaw jak jest, najwyżej w następnej warce będziesz modyfikował. dine 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Dobra. A czy po chmieleniu i spróbowaniu brzeczki można ocenić już goryczkę zaraz przed zlaniem do fermentora czy za wcześnie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Mnie jest ciężko, jest inne odczucie w ustach, chociaż inni tak oceniają, dla mnie brzeczka praktycznie zawsze jest zbyt goryczkowa, a piwo ok, w sumie to przez to nie próbowałem już brzeczki po chmieleniu od ze dwóch lat dine 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Ostatnie pytanie - czy jak zamienię to 1kg carawheat na 0,5kg slodu karmelowego 150 strzegom i 0,5kg slodu pszenicznego karmelowego strzegom to bedzie dobrze?Po pierwsze nie mam az tak duzej ilosci slodu pszenicznego, a po drugie jest strzegom a nie weyermann - dobrze bedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Nie powinno być źle, ale ja bym więcej niż 500g karmelu nie dawał. 500g jakiegoś 200-300 ebc powinno wraz z monachijskim dać odpowiedni kolor. Możesz za to zwiększyć udział Monacha. Moim zdaniem daje on fajniejszą pełnię niż karmelki To Twoje piwo i Twoja decyzja. Każdy ma też swój gust. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Własnie najczęściej w przepisach jest 500g jakiegoś karmelu 200-300 ebc, ale ja jakoś się uparłem na ten pszeniczny karmelowy - on ma 100-150, podobnie jak ten zwykły karmelowy, więc kolor powinien być podobny. A w smaku to zobaczymy, jestem ciekaw tej kombinacji słodów, chociaż zupełnie nie wiem czego się spodziewać po tym pszenicznym. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez dine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Podbijam po informacje. Ostatecznie stanęło na 4,5kg pale ale, 1kg monachijskiego i 0,5kg karmelowego pszenicznego. Mogę sypnąć 50g jęczmienia palonego na kolor? Nie wpłynie na smak? Sypać na początku zacierania czy na końcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Jeśli chcesz żeby wpłynął jak najmniej na smak to sypnij na samym końcu.Ale nie wydaje mi się żeby on był jakimś niezbędnym dodatkiem, barwa i tak będzie w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się