LoboV Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Kilka dni przed moją ostatnią warką natknąłem się w Leroy Merlin na termometr spożywczy. Takie cudo z sondą, skalą temp chyba -30 - 180°C . Zakupiłem i po sprawdzeniu z moim 'starym' rtęciowym sprzętem zakupionym w BA stwierdziłem, że jak najbardziej nadaje się do zastosowań browarniczych. Miałem tylko problemy z umocowaniem go na brzegu garnka więc wpadłem na pomysł przymocowania do mieszadła (mocowanie jest regulowane w zależności od ilości brzeczki w garnku). Wyszło mi takie oto urządzenie: Termometr ma ustawialny alarm, więc zawczasu informuje o zbliżaniu się do określonej temperatury. Polecam wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Od trzydziestu paru warek używamy takiego samego termometru. Nasz wisi okręcony miedzianym drutem na łyżce piwowarskiej położonej w poprzek gara. Sprzęt jest wystarczająco dokładny, a przy okazji informuje również o spadku temperatury ( przestaje "pikać"). Jak dotąd nie wymienialiśmy w nim baterii. goroncopolecamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Nie pamiętamy, kupiliśmy go około roku temu, ale sądzimy,że około 20-30 pln. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Cena? Jesli chodzi o moj cos ok 70 zł, na Allegro 35-40 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Ja w niedziele zamówiłem na allegro taki termometr http://www.allegro.pl/item819444348_termometr_cyfrowy_do_wysokich_temperatur_tanio.html Już podobni jedzie do mnie W sobotę będzie próba, przedtem używałem również rtęciowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Ja w niedziele zamówiłem na allegro taki termometr http://www.allegro.pl/item819444348_termometr_cyfrowy_do_wysokich_temperatur_tanio.html Wygląda zachęcająco i ma timer. Proszę o relację z użytkowania, też może kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Sonda podobna do tego z IKEA - mnie dwukrotnie wpadł do brzeczki i od tej pory oszukuje temp. Warto chyba zabezpieczyć koszulką termokurczliwą połączenie sondy z przewodem. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Mam taki z biowin'u. Zalicza kąpiel za każdym razem jak podchodzę z nim do płynów. Niestety wówczas przestaje działać i trzeba go rozłożyć na części i przedmuchać spr. powietrzem (a małe to to jest) Ciekawe ile jeszcze posłuży Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Ja w niedziele zamówiłem na allegro taki termometr http://www.allegro.pl/item819444348_termometr_cyfrowy_do_wysokich_temperatur_tanio.html Już podobni jedzie do mnie W sobotę będzie próba, przedtem używałem również rtęciowego. To będzie dobry zakup, mam podobny w zakresie temp -50-+300 bardzo wygodny mozna go zawiesić lub postawić, sygnały nastawu przekraczanej temp. itd, napewno lepszy od zwykłego termometru, ponieważ wskazanie pojawia się bardzo szybko i odczyt temp cyfrowy to ogromny plus, bedziesz zadowolony z zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twitt Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Sonda podobna do tego z IKEA - mnie dwukrotnie wpadł do brzeczki i od tej pory oszukuje temp. Warto chyba zabezpieczyć koszulką termokurczliwą połączenie sondy z przewodem. pzdr flood Hej. Jeżeli termometr z IKEA po zalaniu przekłamuje odczyt należy kombinerkami rozgiąć zacisk na "lancy", wyjąć sondę, wysuszyć wszystko (np zostawić lancę na kilka dni na grzejniku lub przy okazji pieczenia wypiec w piekarniku aby pozbyć się resztek wilgoci z wnętrza) i ponownie zmontować uszczelniając np silikonem. Sprawdzone - działa tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Ja w niedziele zamówiłem na allegro taki termometr http://www.allegro.pl/item819444348_termometr_cyfrowy_do_wysokich_temperatur_tanio.html Wygląda zachęcająco i ma timer. Proszę o relację z użytkowania' date=' też może kupię.[/quote'] Termometr sprawdził się wyśmienicie, polecam każdemu, Podnoszenie temperatury i utrzymywanie jej w zakresie jest z nim dużo prostsze, po odpowiednim "zahaczeniu" go sonda unosi się, nie dotyka dna gara. Pomiar temperatury jest bardzo stabilny, bez problemu się go odczytuje. Bardzo przydatny jest Timer Tylko faktycznie trzeba zabezpieczyć połączenie sondy z przewodem, bo brzeczka się dostaje do środka i robi zwarcie np: koszulką termokurczliwą, nie trzeb będzie sondy potem suszyć w piekarniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Ja w niedziele zamówiłem na allegro taki termometr http://www.allegro.pl/item819444348_termometr_cyfrowy_do_wysokich_temperatur_tanio.html Wygląda zachęcająco i ma timer. Proszę o relację z użytkowania' date=' też może kupię.[/quote'] Termometr sprawdził się wyśmienicie, polecam każdemu, Podnoszenie temperatury i utrzymywanie jej w zakresie jest z nim dużo prostsze, po odpowiednim "zahaczeniu" go sonda unosi się, nie dotyka dna gara. Pomiar temperatury jest bardzo stabilny, bez problemu się go odczytuje. Bardzo przydatny jest Timer Tylko faktycznie trzeba zabezpieczyć połączenie sondy z przewodem, bo brzeczka się dostaje do środka i robi zwarcie np: koszulką termokurczliwą, nie trzeb będzie sondy potem suszyć w piekarniku Dzięki za info, trochę krótki ten przewód do sondy. Jednak chyba sklecę sobie termometr na DS1820. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Sonda podobna do tego z IKEA - mnie dwukrotnie wpadł do brzeczki i od tej pory oszukuje temp. Warto chyba zabezpieczyć koszulką termokurczliwą połączenie sondy z przewodem. pzdr flood Hej. Jeżeli termometr z IKEA po zalaniu przekłamuje odczyt należy kombinerkami rozgiąć zacisk na "lancy", wyjąć sondę, wysuszyć wszystko (np zostawić lancę na kilka dni na grzejniku lub przy okazji pieczenia wypiec w piekarniku aby pozbyć się resztek wilgoci z wnętrza) i ponownie zmontować uszczelniając np silikonem. Sprawdzone - działa tomek Odkopuję stary post. Właśnie mój termometr z IKEA pokazuje mi non stop 31'C. Odgiąłem zacisk, wyjmuję sondę, a tam bagno słodowo-skrobiowe. Mam nadzieję, że po wysuszeniu będzie działać. Nawet nie wiem, kiedy utopiłem sondę. Czy te patenty z rurką termokurczliwą się sprawdzają na dłuższą metę, czy lepiej silikon? Mam silikon sanitarny, ale w końcu nie będę kąpał go w zacierze - jeśli wpadnie do środka, to tylko na chwilkę, w "wypadku" . Nada się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Zamiast termoskurczliwej ( odradzam stanowczo ) zastosuj rurkę silikonową i uszczelnij ją z dwuch stron . Ja od nowości pozakłądałem i jest oki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 zastosuj rurkę silikonową i uszczelnij ją z dwuch stron Czym uszczelniasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Czy te patenty z rurką termokurczliwą się sprawdzają na dłuższą metę Zdefiniuj długą metę U mnie ikeowski termometr, z założoną rurką termokurczliwą, wytrzymał 31 warek. Sam nie wiem kiedy zamokło, możliwe że podczas mycia sprzętu po warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) zastosuj rurkę silikonową i uszczelnij ją z dwuch stron Czym uszczelniasz? silikonem w szczykawce i pod weżyk od strony metalowej sondy i od sprony wtyczki , nie trzeba żałować , musi być dobrze zalano przynajmniej 1,5-2cm z obu końców . Rurka termoskurczliwa nie nadaję się . Edytowane 29 Maja 2014 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Rurka termoskurczliwa nie nadaję się ale dlaczego wg Ciebie się nie nadaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Rurka termoskurczliwa nie nadaję się ale dlaczego wg Ciebie się nie nadaje? Używam je na co dzień do innych rzeczy i mam porównywanie i... zaczynająć od zakresu temperatur , i koncząć skłądem nie nadającum się do kontaktu z żywnościa . Silikon pod każdym względem znacznie lepiej pracuję , ma grubsze ścianki , nie twardnieję przy niskich temp. co może powodować rozczelnienie . Żeby z nabyciem rurki silikonowej byli by takieś wielkie klopoty to z bidy jakoś i uszło by , ale jak tego dobra na pęczki to niema sensy kombinować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Mam prosty ( i tani, bo 12 zł) termometr elektroniczny. Końcówka poprawiona taśmą termokurczliwą. Chyba skutecznie, bo kiedy sonda jest w wodzie pomiary są stabilne. Temperaturę otoczenia podaje poprawnie, temperaturę ciała wręcz bardzo dokładnie. Wątpliwości pojawiły się przy gotowaniu brzeczki - za nic nie chciał pokazać więcej niż 95-96 stopni - ale uznałem, że to normalne, bo brzeczka to nie woda. Ale kłopot w tym, że w czystym wrzątku pokazuje to samo. To normalne, czy jednak błąd pomiarowy? Jeśli to drugie, to należy przyjąć raczej, że myli się w całym zakresie, czy to jakaś bolączka w okolicach temperatury wrzenia, a więc do przyjęcia? Jedno piwo zrobiłem z jego pomocą i zastanawiam się , jakie mogą być skutki ewentualnego zaniżania temperatury o 4-5 stopni? Wychodzi mi ma to, że piwo będzie bardziej wytrawne, no i filtracja nie była optymalma. Ale to kwestia tego, od jakiej temperatury zaczynają się pomyłki, jak pisałem w przedziale 20-37 nic nie wskazuje na przekłamania. Wasze termometry pokazują 100 stopni, kiedy mierzycie czysty wrzątek i gotującą się brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraku Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Wydaje mi się że tragedii nie ma, musiał byś go sprawdzić z innym termometrem. Weź pod uwagę to że termometr (szczególnie elektroniczny) przy wyższej temperaturze ma wyższy błąd - jednak fakt, nie powinno to być 5 stopni. Również temperatura wrzenia zależy od ciśnienia atmosferycznego (tu może być nawet 3 stopnie mniej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) 3° mniej to dopiero jak ciśnienie zejdzie do ok 940hPa. Taki wykresik znalazłem w internetach (oczywiście chodzi mi o ten drugi): Jeśli ktoś woli skalę mmHg to jest znacznie łatwiej znaleźć, ale mi nic nie mówi. Jak widać raczej ciśnienie wiele nie wpłynie na wartość pomiaru, ale jest zauważalnym czynnikiem. A swoją drogą szukam właśnie termometru, raczej elektronicznego, cena bez większego znaczenia. Zależy mi an tym by wrzucić sondę w zacier i zapomnieć aż do momentu gdy będzie trzeba zamieszać. A potem to samo podczas gotowania brzeczki i aby zabrzęczał gdy temperatura dobije do 95°C abym wiedział, że czas zdjąć przykrywkę, bo zaraz będzie kipieć. Obecnie mam jeden termometr do pieczenia mięsa i tani elektroniczny z sondą... żadnemu nie ufam. Ten do mięsa coś zaniża ostatnio wskazania (w porównaniu do elektronicznego i stacji pogodowej), a elektroniczny wariuje gdy zamoknie. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Używał ktoś takiego termometru? Jakieś opinie? Poza tym, że drogo http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/laboratorium-piwowarskie/1169-termometr-piwowarski-z-sonda.html?search_query=termometr&results=19 Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Aziz1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 W necie można go kupić za ~100 zł. Chciałem go kupić ale spodziewałem się 100% niezawodności przy tej cenie, po opiniach okazało się że nie można tego oczekiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się