elroy Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Informacje jak zawsze na stronach Browamator.pl Ta edycja pod znakiem następujących kategorii konkursowych Porter Bałtycki (18-22°Blg) Strong Scotch Ale (Wee-Heavy) - (17-25°Blg) Weizenbock - (16-18°Blg) Milk Stout (11,5-14,5°Blg) Belgijskie Pale Ale (12-13°Blg) Monachijskie Jasne (11-12,5°Blg) Zapraszam do dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Informacje jak zawsze na stronach Browamator.pl Ta edycja pod znakiem następujących kategorii konkursowych Porter Bałtycki (18-22°Blg) Strong Scotch Ale (Wee-Heavy) - (17-25°Blg) Weizenbock - (16-18°Blg) Milk Stout (11,5-14,5°Blg) Belgijskie Pale Ale (12-13°Blg) Monachijskie Jasne (11-12,5°Blg) Zapraszam do dyskusji Jakby Ci to elroy powiedzieć... to nie jest news. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 A czy drogi Kopyrze widzisz taki wątek na tym forum ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Belgijskie Pale Ale i Monachijskie uwarze na konkurs i to wszystko. I to tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Ja bym chciał uwarzyć milka i hellesa. Ale cytując premiera, chcieć to sobie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Ja bym chciał uwarzyć milka i hellesa. Ale cytując premiera, chcieć to sobie można. Dla mnie chyba za trudne.. przynajmniej nie czuję się na siłach. Startuje w Porterze i Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Ja bym chciał uwarzyć milka i hellesa. Ale cytując premiera' date=' chcieć to sobie można. [/quote']Dla mnie chyba za trudne.. przynajmniej nie czuję się na siłach. Startuje w Porterze i Pale Ale Milk dla Ciebie za trudny a na królewską konkurencję się rzucasz? W porterze konkurencja jest zabójcza, tam niektórzy mają piwa po rok leżakowane. Ja w życiu jeden porter bałtycki uwarzyłem, ale ma w zamierzeniu wytrzymać w buteleczkach 18 lat, więc na konkurs go nijak marnować nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Milk dla Ciebie za trudny a na królewską konkurencję się rzucasz? Lepiej ją czuje Inna bajka, że za milkami po prostu nie przepadam. Ja w życiu jeden porter bałtycki uwarzyłem, ale ma w zamierzeniu wytrzymać w buteleczkach 18 lat, więc na konkurs go nijak marnować nie mogę. Rozumiem, że na 18-stkę pociech Zacny pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Ja w życiu jeden porter bałtycki uwarzyłem, ale ma w zamierzeniu wytrzymać w buteleczkach 18 lat, więc na konkurs go nijak marnować nie mogę. Rozumiem, że na 18-stkę pociech Zacny pomysł Tak. Zamierzam na jakieś większe okazje otworzyć po buteleczce. No i w ogóle się okaże czy jest sens czekać. Pierwszą buteleczkę 0,25l otworzę na roczek. Na pewno też na 18-tkę starszej córki kilka but. przeznaczę. Żeby nie była pokrzywdzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Jeżeli piwo jest marne po 6 miesiącach, po 24 będzie tylko marniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Jeżeli piwo jest marne po 6 miesiącach, po 24 będzie tylko marniejsze. Oczywiście, ale piwo z jakąś nie tyle wadą, co jakimś brakiem harmonii, może być po roku znacznie lepsze niż po pół roku. Mam tu na myśli wyraźne posmaki palone, zbyt intensywną goryczkę, zbyt intensywny alkohol. To może się ułożyć z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Nie jest tak źle z tym leżakowaniem. Okazuje się, że mój jedyny porter jak dotąd, który właśnie kończy 7 m-cy od daty zabutelkowania, jest zdumiewająco ułożony w smaku. Czysty aksamit. Inna sprawa, że prawie nie nagazowany... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Mam w piwniczce jeszcze dwa portery 2,5 roczne i świeżbi mnie żeby jednego odpieczętować ale mi kurde szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Jeżeli tym razem grand champion będzie warzony w Cieszynie to obstawiam, że będzie to BPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Jeżeli tym razem grand champion będzie warzony w Cieszynie to obstawiam, że będzie to BPA. Sugerujesz że Grand Championa zdobędzie piwo uwarzone w tym stylu :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Nie jest tak źle z tym leżakowaniem. Okazuje się, że mój jedyny porter jak dotąd, który właśnie kończy 7 m-cy od daty zabutelkowania, jest zdumiewająco ułożony w smaku. Czysty aksamit. Inna sprawa, że prawie nie nagazowany... :rolleyes: No mój niestety na niedogazowaniu przepadł w tym roku Ale to świeżak był, teraz już jest dobry. Niestety, te parę butelek nie dotrzyma do kolejnego konkursu Natomiast mój weizenbock jest tak smaczny już po tygodniu od zabutelkowania, że chyba nawet nie będzie miał szansy dojrzeć, a co dopiero doczekać KPD w Żywcu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 chyba nawet nie będzie miał szansy dojrzeć Chyba musisz parę butelek oddać do przechowania do skrytki bankowej Ja mam ambitne plany zrobić piwa na wszystkie kategorie, mam już tegorocznego portera, milk stout zaraz będę butelkował, przymierzam się do Wee Heavy. Ale co z tego wyjdzie zobaczymy. Dzieci zabierają mnóstwo czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Nie jest tak źle z tym leżakowaniem. Okazuje się' date=' że mój jedyny porter jak dotąd, który właśnie kończy 7 m-cy od daty zabutelkowania, jest zdumiewająco ułożony w smaku. Czysty aksamit. Inna sprawa, że prawie nie nagazowany... :rolleyes:[/quote']No mój niestety na niedogazowaniu przepadł w tym roku Ale to świeżak był, teraz już jest dobry. Niestety, te parę butelek nie dotrzyma do kolejnego konkursu Natomiast mój weizenbock jest tak smaczny już po tygodniu od zabutelkowania, że chyba nawet nie będzie miał szansy dojrzeć, a co dopiero doczekać KPD w Żywcu.... No pewnie! Ja zeszłej zimy też zachwycałem się moim świeżym weizenbockiem. Był tak cudownie bananowy i aromatyczny. Potem to stracił. Fakt, piwa powinny poleżeć trochę, żeby były na prawdę dobre, ale miałem niektóre świeże tak smaczne, że grzechem byłoby trzymać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) Biorąc pod uwagę popularność piw pszenicznych wśród domowych piwowarów(w sumie to nie tylko:)). Weizenbock będzie najbardziej obleganą kategorią, poza tym z wysoko postawioną poprzeczką Edytowane 26 Listopada 2009 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 No pewnie! Ja zeszłej zimy też zachwycałem się moim świeżym weizenbockiem. Był tak cudownie bananowy i aromatyczny. Potem to stracił. Fakt, piwa powinny poleżeć trochę, żeby były na prawdę dobre, ale miałem niektóre świeże tak smaczne, że grzechem byłoby trzymać! No właśnie tu weizenbocki są bardziej jak pszeniczne, niż bocki - za długo leżakować też nie warto:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Jak Bozia da to zamierzam zaatakować : Porter Bałtycki Strong Scotch Ale (Wee-Heavy) Weizenbock Milk Stout Monachijskie Jasne Stuta z premedytacją chcę zrobić na Danstar Windsor z dość dużym udziałem laktozy. Ciekawe czy coś z tego sensownego wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Jak Bozia da to zamierzam zaatakować :Porter Bałtycki Strong Scotch Ale (Wee-Heavy) Weizenbock Milk Stout Monachijskie Jasne Stuta z premedytacją chcę zrobić na Danstar Windsor z dość dużym udziałem laktozy. Ciekawe czy coś z tego sensownego wyjdzie? Ależ to nie atak! To prawdziwa inwazja! Osobiście się waham, czy w ogóle warto warzyć Milk Stouta. Jestem nieufny wobec takich "wynalazków" (przyznaję, że nie próbowałem żadnego). Żeby nie konkurs, to pewnie byłby to jeden z ostatnich gatunków piwa, za które bym się złapał. Mdłe to nie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 A jest jakiś MilkStout dostępny komercyjnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 A jest jakiś MilkStout dostępny komercyjnie ? W Polsce chyba nie. W ogóle - oczywiście tak. Na Wyspach i w Stanach, ale też ciężko trafić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Ciekawe, żeby tak do Guinnesa wrzucić kostkę cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się