punix Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Spróbowałbym obniżyć nieco temperaturę fermentacji - tak, wiem, nie powinno się obniżać w trakcie, ale S-04 w 22 stopniach raczej nie zrobią nic ciekawego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 9 godzin temu, punix napisał: Spróbowałbym obniżyć nieco temperaturę fermentacji - tak, wiem, nie powinno się obniżać w trakcie, ale S-04 w 22 stopniach raczej nie zrobią nic ciekawego. a co ciekawego zrobią po obniżeniu temperatury, poza zatrzymaniem/spowolnieniem fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Spróbowałbym obniżyć nieco temperaturę fermentacji - tak, wiem, nie powinno się obniżać w trakcie, ale S-04 w 22 stopniach raczej nie zrobią nic ciekawego.Dziś już temperatura fermentora 20,2 st C i około litra osadu na dnie. Piana znika. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 1 minutę temu, PiotrST napisał: Dziś już temperatura fermentora 20,2 st C i około litra osadu na dnie. Piana znika. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk S-04 startują gwałtownie i długo dojadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 9 minut temu, Gawron napisał: S-04 startują gwałtownie i długo dojadają. Do dojedzenia jeszcze im trochę zostało właśnie. W tej chwili jest 6 Blg czyli odfermentowanie na poziomie 52%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Godzinę temu, PiotrST napisał: Do dojedzenia jeszcze im trochę zostało właśnie. W tej chwili jest 6 Blg czyli odfermentowanie na poziomie 52%. Pamiętasz co napisałem o grzebaniu w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 11 minut temu, Gawron napisał: Pamiętasz co napisałem o grzebaniu w piwie? Tak! Pamiętam :-) Dzięki! A kusiło mnie bardzo przez to spokojne zachowanie na początku... i jeszcze wiadro z Castoramy, więc słaba widoczność ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Zaciekawił mnie ten fragmen gdzie na podstawie obserwacji ścianek fermentora,bez otwierania stwierdzasz,że ekstrakt spadł do 9 blg.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Zaciekawił mnie ten fragmen gdzie na podstawie obserwacji ścianek fermentora,bez otwierania stwierdzasz,że ekstrakt spadł do 9 blg.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu TapatalkaTak właśnie, zaraz zamieszczę takie ogłoszenie o świadczeniu usługi odczytu Blg na podstawie obserwacji ścianek fermentora. ;-) A na poważnie - obserwuję pianę jeśli ścianka jest wystarczająco przejrzysta. Blg sprawdzam natomiast spławikiem, dzięki wcześniejszemu użyciu kraniku w fermentorze :-)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Tak właśnie, zaraz zamieszczę takie ogłoszenie o świadczeniu usługi odczytu Blg na podstawie obserwacji ścianek fermentora. ;-) A na poważnie - obserwuję pianę jeśli ścianka jest wystarczająco przejrzysta. Blg sprawdzam natomiast spławikiem, dzięki wcześniejszemu użyciu kraniku w fermentorze :-)Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkBardzo dziękuję za wyjaśnienie.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu TapatalkaProszę bardzo :-)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Zgodnie z sugestiami, nic nie grzebałem. 17.03.18 zlałem na cichą. Blg nie zmienia się od 5 dni. Odfermentowało do 5 Blg, może grubość kreski poniżej... (z 12,8 Blg, czyli około 61%). Dziś lub jutro zabiorę się za butelkowanie. :-) Jeszcze raz dzięki za wskazówki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 No i też mam podobny problem co kolega wyżej. Dry stout z zacierania. Początkowe BLG13. Po około 4 tygodniach mierzę a tu BLG 9. Fermentacja na drożdżach bajanus ( innych nie miałem i musiałem kombinować). Teraz pytanie co dalej? wstrzasnołem fermentorem ale nie liczę na cuda. Temp fermentacj 21-22stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Widzę ze nie ma chętnych na odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Godzinę temu, Switala18 napisał: Widzę ze nie ma chętnych na odpowiedz Taka natura forum, że wszystko zależy od woli drugiego. A serio - napisałeś bardzo mało, ani o zasypie, ani o zacieraniu, ani o temperaturze fermentacji. W takim wypadku nawet jak ktoś ma dobrą wolę niewiele pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się