fk Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Rozlałem wczoraj do butelek swoje IPA - 10 dni fermentacji burzliwej bez cichej, przy czym bulkać przestało już po kilku dniach (wiem, ze to niekoniecznie dobry wyznacznik, ale zawsze jakis tam), piany też już żadnej nie było, drożdże osiadły na dnie. Drożdże Safale-04. Z poczatkowego 15 blg piwko odfermentowało do ok 4,5-5 blg - niby zjechało te wymagane 2/3 początkowej gęstości, ale mam trochę obaw czy z tego nie będzie jakiegoś niebezpieczeństwa. Do refermentacji dałem 3 gramy cukru na butelkę ("zgodnie ze sztuką", rozcieńczone w wodzie, do fermentora, na to wlałem piwo). W przed rozlewem piwo nie było w smaku słodkie. Druga sprawa - z ciekawości sprawdziłem ilosc alkoholu alkoholomierzem. Jest raczej do mocniejszych alkoholi (skala co 10%) i zrobić dokladny pomiar jest raczej niemożliwe, ale tutaj był w ogóle odjazd, wyszło mi mniej niż 0 Czy zatem odczyt nie był zaburzony przez np. napowietrzenie brzeczki (wydaje się, że była zapowietrzona, bo miałem trochę problemów z przelaniem do butelek, kranik zasysał powietrze), a piwo odfermentowało głębiej niż te 5 blg? Wcześniej na tych drożdżach, w tym samym czasie piwo odfermentowywało mi nieco glębiej (z 10-11 do 2,5), raczej żadnych błedów nie popelniłem przy fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Ten problem jest przerabiany na forum kilka razy w tygodniu. 10 dni dla 15'tki to mało. Nie znaczy to że będą granaty, ale nie zdziw się jeśli piwo wyjdzie przegazowane. Dla pewności otwieraj butelkę regularnie i jak zauważysz, że robi się bardzo źle to trzeba będzie próbować je odgazować. Nie wiem co masz za alkoholomierz, ale jeśli mierzysz to jakimś spławikiem to nie mierzysz zawartości alkoholu tylko gęstość cieczy. Nie zmierzysz w ten sposób zawartości alkoholu w gotowym piwie. Żeby określić zawartość alkoholu musisz znać blg początkwe i końcowe i podstawić te wartości do odpowiedniego wzoru. http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 No to ja zadam pytanie dlaczego wlałeś tą IPA w butelki jeżeli masz obawy o granaty? Gdzie ci się spieszyło? Zostaw piwo na fermentacji burzliwej minimum 14 dni, po tym czasie decydujemy czy zlać na cichą (tylko w przypadku dodawania chmielu na zimno albo szybszego odzyskania drożdży) jak zlejemy to zostawiamy jeszcze na tydzień, jeżeli nie to w tym samym wiadrze trzymamy piwo o te 7 dni i dopiero rozlewamy do butelek. Albo jeżeli 3 dni z rzędu pomiar jest taki sam wtedy zlewamy do butelek, czyli robisz pomiar w poniedziałek wtorek i środę, jak będzie taki sam można lać w butelki. Błędu już nie naprawimy w żaden sposób, kontroluj nagazowanie i ewentualnie odgazuj butelki jak będzie za mocno (kontrolujemy przez wypicie piwa). Co do słodkości jeżeli dajesz do brzeczki ma prawo być słodka przy 5 blg i 120 gramach cukru. Druga sprawa - z ciekawości sprawdziłem ilosc alkoholu alkoholomierzem. Jest raczej do mocniejszych alkoholi (skala co 10%) i zrobić dokladny pomiar jest raczej niemożliwe, ale tutaj był w ogóle odjazd, wyszło mi mniej niż 0 Czy zatem odczyt nie był zaburzony przez np. napowietrzenie brzeczki (wydaje się, że była zapowietrzona, bo miałem trochę problemów z przelaniem do butelek, kranik zasysał powietrze), a piwo odfermentowało głębiej niż te 5 blg? Wcześniej na tych drożdżach, w tym samym czasie piwo odfermentowywało mi nieco glębiej (z 10-11 do 2,5), raczej żadnych błedów nie popelniłem przy fermentacji. Ciekawość pierwszy stopień do piekła... Jak jesteś taki ciekawski to poszukaj na forum odpowiedź na ten temat ja wpisując w google odpowiednią frazę w 10 sekund wyszukałem odpowiedź na to pytanie. Czytać czytać i czytać, żeby nie popełniać takich gaf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Druga sprawa - z ciekawości sprawdziłem ilosc alkoholu alkoholomierzem. Sprawdzanie ilości alkoholu w piwie alkomierzem to tak jakby sprawdzać temperaturę ciśnieniomierzem. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (wydaje się, że była zapowietrzona, bo miałem trochę problemów z przelaniem do butelek, kranik zasysał powietrze) To jest ciekawe Może dekiel szczelnie zatrzasnąłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Druga sprawa - z ciekawości sprawdziłem ilosc alkoholu alkoholomierzem. Sprawdzanie ilości alkoholu w piwie alkomierzem to tak jakby sprawdzać temperaturę ciśnieniomierzem. Nic dziwnego, ze chłop sprawdzał alkohol, wszak alkomierz do tego służy. Po prostu nie doczytał, że tyczy się to czystych wódek bez zawartości cukru w nim. Sam kiedyś próbowałem tak zmierzyć i za cholerę mi nie chciało wskazać właściwej wartości więc trochę więcej doczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Po prostu nie doczytał, że tyczy się to czystych wódek bez zawartości cukru w nim. i tutaj właśnie dochodzimy do sedna sprawy nie chciało wskazać właściwej wartości więc trochę więcej doczytałem. i to się właśnie chwali Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fk Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Forum czytam regularnie już od jakiegoś czasu, a to moje pierwsze pytanie, więc nie jest tak, że "przychodzę na gotowe". Ale przypadki bywają różne (np. tutaj na forum znalazłem sytuację, gdzie zeszło do 5, ale np. z 12,5, ogólnie wartości były w tych przypadkach inne niż w moim), więc pozwoliłem sobie zapytać.Gdzie mi się spieszy? Ano do picia Wcześniej trzymałem bittera (ok 12 blg) i stouta (ok 10-11) przez 8 dni na burzliwej i od razu do butelek. Stout wyszedł trochę przegazowany, ale dałem za dużo cukru do refermentacji, bitter w sam raz, żadnych granatów nie było. W tym przypadku uznałem, że to "trochę poniżej 5 blg" z 15 będzie ok, a potem naszły mnie wątpliwości. Tak to jest jak się ma gorącą głowę. Napełniłem jedna plastikowa butelkę, by kontrolować nagazowanie, będę sprawdzał czy nie staje się twarda zbyt szybko, a poza tym, jak przedmówcy doradzili próbował piwko. Przynajmniej będzie nauczka na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Niektórzy to mają to wojskowe zacięcie, ten pociąg do militariów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Napełniłem jedna plastikowa butelkę, by kontrolować nagazowanie, będę sprawdzał czy nie staje się twarda zbyt szybko, Po dwóch dniach możesz mieć twardą a piwo się nie przegazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się