Nostradamus Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Witam wszystkich piwoszy,przygotowuję się do uwarzenia mojej pierwszej warki z ekstraktu (od homebrewing). Od ponad tygodnia zbieram informacje i o ile jakoś bym nawarzył sobie piwa to nigdzie nie mogę znaleźć temperatur w jakich piwo powinno przebywać. Marzy mi się pilsner albo piwo pszeniczne. Czy temperatura na zewnątrz może jakoś ograniczyć pule stylów, które mogę sporządzić? Myślę, że maksymalnie uda mi się zejść do 15C, w garażu, w dole do montowania przy podwoziu jednak jest tam dość wilgotno i nie wiem czy nie zepsułbym sobie piwa na cichej jakąś infekcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 W większości zestawów browamatora masz podane zakresy temperatur dla danych stylów. Koło 20 stopni można zrobić np. grodziskie, stout, ipa, witbier, pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzi Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Pilsa odradzam ze względu na problem z utrzymaniem temperatury [ 6 a 12 ° C] teraz gdy jest tak ciepło. Co do pszenicznego to lepiej wybrać ją na drugą/ trzecią warkę gdy już obeznasz się z całym procesem warzenia. Na pierwszą warkę polecam wybrać piwo górnej fermentacji [15 a 25 ° C] typu apa, Kölsch Edytowane 1 Lipca 2015 przez Ozzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Wygląda na to, że tak zrobię. Moi faworyci z dolnej fermentacji odpadają. A można prosić o polecenie czegoś z tej listy http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.htmlcoś co by zasmakowało amatorowi jasnych piwek i by leżakować nie musiało długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzi Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Najlepiej poszukać w swoim mieście sklepu gdzie sprzedają piwa craftowe i popróbować różnych styli . Może odkryjesz piwo które tak ci zasmakuje że postanowisz je uwarzyć jako pierwszą warkę,a przynajmniej poznasz różne style Ps. Jakiego stylu byś nie wybrał i tak średnio miesiąc trwa fermentacja piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 15°C to dobra temp dla ale. Jak chcesz pszeniczne z homebrewing to możesz spokojnie brać, możesz też spróbować american wheat, jest to pszeniczne z amerykańskim chmielem dającym cytrusowy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran5 Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Ps. Jakiego stylu byś nie wybrał i tak średnio miesiąc trwa fermentacja piwa Miesiąc? No popatrz, a ja moje ale butelkowałem po ok. tygodniu, gdyż fermentacja się definitywnie skończyła i piwo się wyklarowało. Dużo zależy od drożdży, ale jeśli chodzi o w miarę lekkie (do 13-14% ekstr.) górniaki, to najprawdopodobniej cała fermentacja nie potrwa dłużej niż 2 tygodnie przy normalnych temperaturach (czyt. nie za zimno). Edytowane 1 Lipca 2015 przez Veteran5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Veteran, ale po zabutelkowaniu i tak musi refermentować. Myślę, że kolega Ozzi użył skrótu myślowego Ja tam z ekstraktów nigdy nie warzyłem, ale to wygląda ok jak dla mnie: http://www.homebrewing.pl/piwo-american-pale-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-ekstraktow-p-1098.html?osCsid=3c064f4aa910a74f7018ef86e0b6859a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzi Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Ja stosuje burzliwą jak i cichą fermentacje dlatego tak długo ćwicze wole Xd Edytowane 1 Lipca 2015 przez Ozzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Zrób sobie klasyczną pszenicę. Tydzień fermentacji i tydzień w butelkach i możesz pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Miesiąc? No popatrz, a ja moje ale butelkowałem po ok. tygodniuNo... a potem się ludzie zastanawiają czemu piwo przegazowane. Chcesz tak robić - spoko. Ale, proszę, nie dawaj ludziom takich rad na forum. coś co by zasmakowało amatorowi jasnych piwek i by leżakować nie musiało długoLekkie piwa na ogół nie muszą leżakować długo. Style mocno chmielone na aromat wręcz nie powinny. Jeśli się nie orientujesz w stylach, to zdecydowanie dobrym pomysłem jest kupienie 5 czy 8 różnych piw craftowych i wypróbowanie różnych styli. Jak sobie zrobisz 20 litrów piwa w stylu którego nie lubisz, to się możesz zniechęcić do całej tej zabawy. Na początek zazwyczaj wybiera się pale ale lub stouta, a to ma niewiele wspólnego z hefeweizenem czy pilsem. Ozzi i dyers_eve 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Polecam ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/?p=650 Piwo bardzo proste, szybko nadaje się do spożycia, nie wymaga przelewania na cichą, ewentualne wady spowodowane trochę wyższą temperaturą (ale bez przesady!) przykryją chmiele. Do utrzymywania niższej temperatury fermentującego piwa aktualne używam miski z wodą i lodem, można też owinąć mokrym ręcznikiem fermentor. I da się spokojnie utrzymać to 19 stopni przy obecnych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 (edytowane) Wygląda na to, że tak zrobię. Moi faworyci z dolnej fermentacji odpadają. A można prosić o polecenie czegoś z tej listy http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html coś co by zasmakowało amatorowi jasnych piwek i by leżakować nie musiało długo Jak nie chcesz długo czekać i szybko wypić to tylko piwko pszeniczne, fermentacje przeprowadzisz w jednym fermentorze przelewasz tylko w dzień rozlewu. Właśnie warzyłem w sobotę Sunny Wheat wg receptury scoobiego, mam zamiar po 2 tygodniach fermentacji przelać w butelek, daje tydzień na nagazowanie i do wypicia Edytowane 2 Lipca 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Udało mi się dorwać AIPA od Ciechana i już wiem od czego zacząć Dziękuje wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Tylko taki smak jak w ciechanie AIPA uzyskuje się z chmielami z aromatami żywicznymi. Większość AIPA w zestawie jest bardziej cytrusowa, ale też jest git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran5 Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 (edytowane) No... a potem się ludzie zastanawiają czemu piwo przegazowane.Chcesz tak robić - spoko. Ale, proszę, nie dawaj ludziom takich rad na forum. Czytaj proszę uważnie, gdyż napisałem: gdyż fermentacja się definitywnie skończyła Końcowe Blg na poziomie 1,5 (zaznaczam: w klarownym już piwie), nie zmieniające się w ciągu czterech dni, identyczne z testem FFT nie odfermentuje mocniej i nie będzie przegazowane, chyba, że ktoś przesadzi z ilością surowca do refermentacji, albo będzie miał zakażenie... Update: Gdzie tam tym przykładowym 8 dniom do dwóch tygodni, o których to pisałem jako bardzo prawdopodobnym czasie zakończenia głównej fermentacji (oczywiście nie uwzględniam tu refermentacji). Zwłaszcza jeśli mówimy o jakiejś 11* pszenicy, albo ale. Edytowane 3 Lipca 2015 przez Veteran5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Klarownosc nie zawsze swiadczy o koncu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 (edytowane) Ja co prawda z brewkita i to dopiero moja druga warka, ale dziś uwarzyłem Belgian Blonde Ale od Gozdawy. Górna fermentacja. Jeszcze się chłodzi w wannie z zimną wodą, za godzinkę zapodam drożdże, jak temperatura spadnie do chociaż 22- 23 stopni. Ile to ma wspólnego z belgijskim piwem- się okaże. Napisane jest, że górny zakres temperatury 24 stopnie. I tyle mam w chałupie. Za dwa tygodnie wyruszam na wakacje i chciałbym do tego czasu zabutelkować. Na wakacjach czas szybko leci, mniej cierpliwości będzie potrzebne do czasu próbowania Cichej fermentacji nie przewiduję, a burzliwa (sądząc po poprzedniej warce) w tej temperaturze zakończy się w max tydzień. Kupiłem też (przez pomyłkę) Gozdawa Amber Lager, ale poczeka jakiś czas. To jest dolna fermentacja, temp. 14-18. A na taką temperaturę, to muszę poczekać do jesieni. Ciężka sprawa warzyć piwo w mieszkanku w postkomunistycznym wieżowcu... O zacieraniu nawet nie myślę, brak warunków. I tak żona nie jest zachwycona moim browarnictwem. Ale zmieni zdanie jak wypije pierwsze piwko Edytowane 3 Lipca 2015 przez Korba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Jak masz 24 otoczenia to piwo będzie miało 2-5 stopni więcej, fermentacja wydziela ciepło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 No... a potem się ludzie zastanawiają czemu piwo przegazowane.Chcesz tak robić - spoko. Ale, proszę, nie dawaj ludziom takich rad na forum.Czytaj proszę uważnie, gdyż napisałem: gdyż fermentacja się definitywnie skończyła Końcowe Blg na poziomie 1,5 (zaznaczam: w klarownym już piwie), nie zmieniające się w ciągu czterech dni, identyczne z testem FFT nie odfermentuje mocniej i nie będzie przegazowane, chyba, że ktoś przesadzi z ilością surowca do refermentacji, albo będzie miał zakażenie... U mnie to działa dość prosto: jeśli przetrzymam piwo w fermentorze dłużej, to spada ryzyko że po kilku miesiącach okaże się, że piwo wzięło i się przegazowało. Oczywiście przerabiałem ten etap, że chciałem butelkować jak najszybciej, ale już mi przeszło. Niespecjalnie czuję żeby mi się chciało wykłócać na ten temat na forum, więc jeśli masz inne zdanie to jak dla mnie spoko. Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że nawet niewielkie zmiany blg potrafią istotnie wpłynąć na wysycenie, a te niewielkie zmiany czasem trudno wychwycić dość topornymi narzędziami którymi dysponujemy. Dlatego osobiście wolę potrzymać piwo tydzień albo dwa tygodnie dłużej niż potem puszczać bańki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Koledzy... podłożę się tu ignorancją ... ale o ile dobrze rozumiem? : ... nie powinno się robić piwa przy obecnych letnich temperaturach - około 25-28oC w mieszkaniu. Czy dobrze rozumiem, że w standardowych warunkach mieszkania w bloku możemy robić tylko górniaki? O ile wybór jest prosty w przypadku puszkowców z Gozdawy, o tyle w przypadku Coopersa nie wydaje mi się to takie proste... Mogę prosić Was o Pomoc? Jakie Coopersy polecacie do robienia w temp >20oC i ew >24oC [czemu Coopers - dwie warki Gozdawy mi nie wyszły] Na opakowaniach Coopersa Lagera "Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C" Czy to Piwo w obecnych temperaturach w ogóle wyjdzie? Czy podejrzewacie, że to Piwo wyjdzie w ogóle? Które z tych piw w ogóle wyjdzie? http://marxam-enology.pl/pl/c/Koncentraty-do-wyrobu-piwa/50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 O ile wybór jest prosty w przypadku puszkowców z Gozdawy możesz rozwinąć temat? Gozdawa ma jakiś patent na fermentację w wysokich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Ma patent na lagera z drożdżami do górniaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) No dobra... Nie wyraziłem się zbyt fachowo: Na stronie Gozdawy jest ładny podział na dolniaki [niższe temperatury] i górniaki [temp wyższe, ale zapewnie do około 20-22oC max] Pytanie dalej pozostaje czy da radę zrobić sensowne piwo przy letnich temperaturach... No przyznam się bez bicia.. nie będę zacierał, nie mam na to warunków w domu itp.... Zatem padło na puszkowce... Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez Tomasz Nowakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Jak najbardziej można warzyć przy obecnych temperaturach. Pamiętaj że najważniejszą jest fermentacja. Jeśli jesteś w stanie stworzyć drożdżom odpowiednie warunki, możesz nawet robić lagery latem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się