bkrawczy Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Robiłem ostatnio witbiera ze słodów. Wszystko super pięknie. 13 blg. Fermentacja ruszyła bez najmniejszych problemów. Burzliwa trwała prawie 2 tygodnie i niestety zkaończyłą się 6blg (robiłem kilka pomiarów w odstępach kilku dni). Przelałęm na cichą i po 2 tygodniach dalej 6blg. Zabutelkowałem. Kolejne moje zdziwienie było takie że piwo wyszło idealnie klarowne co przy witbierze raczej się nie zdarza. W smaku bardzo dobre ale martwi mnie to końcowe blg. Czy mogą powstać granaty? Co mogło pójść nie tak? Słabo natleniona brzeczka? Temp. fermentacji 17-19 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Też mi się tak zdarzyło, zabutelkowałem i wypiłem. Może drożdże płyciej odfermentowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Jakie drożdże i schemat zacierania podaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Jakie drożdże i schemat zacierania podaj. s-33 słody pilzneński 2.5 i pszeniczny jasny 1.3, płatki pszeniczne błyskawiczne 0.5 62C - 30 min 73C - do negatywnej proby jodowej (to trwało ok godziny) 77C i filtrowanie Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez Łukasz Ort Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) s-33 To jest Twoja odpowiedź. Te drożdże są chmieryczne, potrafią nagle zatrzymać fermentację i żadne zabiegi nie pomagają. Kontroluj butelki, jest prawdopodobieństwo że mogą coś dofermentować, wystarczy 0,5°Blg i już są granaty. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir4 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) ja bym jeszcze sprawdził przyrząd pomiarowy, te z wiodącej firmy bywają hym... g. warte, sam mam takie 2 na stanie. mały rypie coś na 5' duży na ok.3 Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez mir4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sztok Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Moim najbardziej klarownym piwem był właśnie witbier. Też do tej pory nie wiem dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Pewnie przez sposób zacierania. Mój witek w butelkach, w temp. pokojowej także jest bardzo klarowny, ale po schłodzeniu do ok. 5 st już ładnie mętnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) @up Nie przez sposób zacierania tylko przez drożdże, różnica jest tu zasadnicza i dedykowane drożdże płynne tworzą najbardziej rasowego witbiera zarówno pod względem smakowo-aromatycznym jak i wizualnym. Mocne sklarowanie na S-33 wcale mnie nie dziwi. A w Twoim przypadku to zwykłe zmętnienie na zimno. A co do właściwego tematu. Te płatki kleikowałeś? Negatywna próba jodowa dopiero po 1,5h przy takim zasypie nie jest raczej normalna, więc nie zdziwiłbym się jakbyś coś się nie zatarło, albo że masz walnięty termometr i zatarłeś wybitnie na słodko. Oczywiście jest też możliwość, że wszystko poszło ok, a całą sytuację zawdzięczasz S-33, które nie nadają się chyba do niczego oprócz wstępnej fermentacji piw kwaśnych. EDIT: Doczytałem, że płatki błyskawiczne, w takim razie hipoteza z kleikowaniem odpada. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedzi. Najprawdopodobniej robię jakiś błąd przy zacieraniu chociaż nie wiem jaki. Jeżeli chodzi o próby jodowe to nie wiem jak ja to robię ale 5 min po wrzuceniu słodów wychodzi pozytywna a już po 20 min tak jakby nie było skrobii. Stąd moje przeciągniecie do 1.5h aby być pewnym. Już jedno piwo ze skrobią mam za sobą. Obstawiam drożdże. W każdym bądź razie otworzyłem dziś pierwszą butelkę po niecałym tygodniu aby sprawdzić nagazowanie w obawie przed granatami. Piwo ma odpowiednie nagazowanie i jest bardzo smaczne. Planuję powtórkę ale już nie z gotowego zestawy słodów tylko wg. swojej włąsnej ztuningowanej receptury. Na zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedzi. Najprawdopodobniej robię jakiś błąd przy zacieraniu chociaż nie wiem jaki. Jeżeli chodzi o próby jodowe to nie wiem jak ja to robię ale 5 min po wrzuceniu słodów wychodzi pozytywna a już po 20 min tak jakby nie było skrobii. Stąd moje przeciągniecie do 1.5h aby być pewnym. No i to jest właśnie z reguły normalny scenariusz, że próba jodowa po 20-30min wychodzi już negatywna. To dlaczego wcześniej napisałeś, że wyszła dopiero po 1.5h? W takim razie to zasługa S-33 i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osia Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Jeśli chodzi o odfermentowanie to mam podobny problem z każdym piwem na S-33. Przerzuciłam się najpierw na Gozdawę, teraz będę robić już na płynnych. Klarowność imponująca tak w ogóle. No i bardzo ładna etykieta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) To dlaczego wcześniej napisałeś No może źle się wyraziłem bo przepisałem instrukcję ale od razu mam pytanie. Czy przedłużane zacierania ma jakiś negatywny wpływ na finalne piwo? Klarowność imponująca tak w ogóle. No i bardzo ładna etykieta. Klarowność zapewne wynikła z prawie 4 tygodniowego fermentowania w temp 16-17. Chociaż nie powiem, byłem pewien że piwo wyjdzie mętne. Dla porównania wrzucam fotę jak piwo wyglądało po tygodniu. Po kilku godzinach w lodówce mętnieje ale też nie tak jak na zdjęciu. Ciesze się że etykiety się podobają. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez bkrawczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Ostatnio robiłem Witbiera na drożdżach Gozdawa Witbier. Po 10 dniach burzliwej w temperaturze 10-21 stopni wynosiło 5 BLG. Odczekałem tydzień i BLG bez zmian wiec zabutelkowałem. Zasyp: Słód pilzneński - 2,5 Kg Słód pszeniczny - 1,5 Kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 Kg Płatki orkiszowe błyskawiczne - 0,4 Kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 Kg Zacieranie: Wsypanie do 53 stopni i podgrzewanie do 65 65 °C – 80 minut 72 °C – 15 minut 78 °C – 5minut Mysle ze przerwa maltozowa była w troche za wysokiej temperaturze i stad wysokie BLG. Piwo jest w butelkach 3 dzien. Zobaczymy za 2 - 3 tygodnie jakie nagazowanie i piana. Mam nadzieje ze obedzie sie bez granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Po 10 dniach burzliwej w temperaturze 10-21 stopni wynosiło 5 BLG Taki rozrzut temperatur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Oczywiscie literówka. Miałem na mysli 20-21 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się