zasada Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Ja! Ja! Chcę! Znalazłem tylko pierwszy ze wspominanych. I nie wiem czy drugi sobie wymyśliłem, czy gdzieś zasiałem pliki. chmiel-1.pdf chmiel-2.pdf chmiel-3.pdf Swiaderny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Magnat to nieco podrasowane na polskie warunki Magnum. Moim zdaniem nie warto. Ten drugi to tajemnica, nikt o nim nic nie wie. Nieprawda. Miałeś ten chmiel w rękach/garze? Magnat to świetny chmiel, piękny aromat i szybko układająca się goryczka, krótka, podobnie jak w Iungdze. Nie robiłem na razie prób na zimno głownie z uwagi na wysokie alfa 14%, ale aromat zachęca. Efekty chmielenia Puławskim na zimno też bardzo pozytywne, oprócz owoców dochodzi ciekawa nuta ziołowa. Świetny chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) Gotowałem piwo z tym chmielem jak jeszcze się na dywan po drabinie wspinałeś. Edytowane 28 Maja 2016 przez elroy Bez wyskoków proszę. fortinbraas i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 (edytowane) Zużyłem w tym roku ze 40kg granulatu Magnata, a ty g.... dalej gotuj sobie siano w garze czy co tam chcesz. Edytowane 28 Maja 2016 przez elroy Ostrzegam przed używaniem epitetów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Również przerabiałem większe ilości Magnata i generalnie zgadzam się co do opinii o tym chmielu z dhanab.Aromat klasyczny dla chmieli kontynentalnych, kwiatowy, krótka goryczka. W domowych warunkach wyszedł mi na nim przyjemny pils single hop.Kwestią kluczową w jakości chmielu jest z jakich upraw pochodzą, pojawienie się na rynku Polish Hops doskonale to pokazało - nagle Lubelski nadaje się do czegoś innego niż "lawnmower beer" w znaczeniu dosłownym. Edytowane 29 Maja 2016 przez YoBombel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Możesz nawet nim chleb smarować, moje zdanie o nim się nie zmieni - to szmelc, tak samo jak Magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafik Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Przepraszam, a gdzie koledzy przerobili takie ilości tego chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 W domu, pracy, ale jest taki dobry, że smaruje nim też chleb więc idzie sporo Magnata nie mam z polishhops. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Panowie dostałem właśnie w prezencie paczkę granulatu Puławski - wie ktoś jaką orientacyjną ilość alfa on zawiera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Próbowałem oba chmiele, zarówno w domu jak i w większej skali. Chmiele od Polishhops. Puławski - charakterystyczne dla polskich chmielu nuty ziołowe, sosna, czerwone jabłko, ale bez tytoniu. Można wyczuć trochę egzotycznych owoców, pomelo, marakuja, przywodzi na myśl chmiele z Antypodów, summer czy elle. Ciekawy i złożony chmiel, dobry na SH. Cascade PL - wyraźny grejpfrut, cytrusy, z lżejszym mango, liczi, żywica. Trochę geraniolu daje się wyczuć. Trochę nieprzyjemna, zalegająca goryczka, ale cóż, lato było upalne i suche, co też odbiło się na kondycji roślin. Amerykański Cascade który testowałem równolegle pod tym względem lepsze, ale smak i aromat - trochę się różnią i nie umiem rozsądzić, które ciekawsze. Magnata też próbowałem, na goryczkę. Nie jest źle, umiarkowanie długa, nie zalega, ziołowa, delikatnie łodygowa i cierpka. Może być, imho półka między iungą a magnum, więc popyt pewnie będzie zależeć od ceny Edytowane 31 Maja 2016 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Panowie dostałem właśnie w prezencie paczkę granulatu Puławski - wie ktoś jaką orientacyjną ilość alfa on zawiera ? Tegoroczny z Polish Hops ma 7,8% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Znalazłem jeszcze artykuł o chemicznych właściwościach odmian Puławski i Magnat: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik Marczuk Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Właśnie mi dofermentowuje best bitter 11 Blg SH Puławski (7,8 AA, z Esencji Smaku). Dziś będę sypał na zimno, ale już teraz pachnie obłędnie. Jak ktoś z 3miasta chce spróbować, to chętnie się podzielę; dla reszty świata będzie w lipcu post z degustacją i uwagami z warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Orientuje się ktoś ile alfa kwasów ma zeszłoroczny polski Cascade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 (edytowane) Od Piłata4,6% Edytowane 19 Listopada 2016 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Dzięki. Dostałem sporo tego chmielu w nagrodę za konkurs. Inna sprawa, że nie wiem z jakiej jest on plantacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Mam zrobioną warkę na Puławskim. Zwykły SH bez kombinacji. Zapach bardzo fajny ja bym określił ten chmiel jako czerwone owoce jabłko,truskawka coś w te zapachy smakowo przyjemna łagodna goryczka no i moim smakiem czuć właśnie truskawki.Dawałem świeżo suszoną szyszę tak ponad 150g i garść na zimno :-) . Jeżeli ma ktoś ochote na degustacje z okolic Puław mogę poczęstować buteleczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Jakich drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 S04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 To możliwe że spora część tych owoców to zasługa drożdży, a konkretnie estrów, które naprodukowały - S-04 własnie robią takie ciepłe, przyjemne, owocowe posmaczki. Z moich obserwacji wynika, że zachowują się tak powyżej 18/19C - poniżej tej granicy dają piwa stosunkowo czyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Jeżeli ma ktoś ochote na degustacje z okolic Puław mogę poczęstować buteleczką Ja chętnie spróbuję mi właśnie fermentuj więc może porównamy. Poszło na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Może ktoś coś powiedzieć o Puławskim? Jak używać? Dostałem trochę swiezo wysuszonego, pachnial oblednie przed suszeniem i po suszeniu jeszcze lepiej i bardzo mocno, kwiatowo ziemne zapachy. Pisza ze to goryczkowy ale aromatu tez ma sporo fajnego. Czy single hop IPA na tym wyjdzie? Mam tez lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 5 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Może ktoś coś powiedzieć o Puławskim? Jak używać? Dostałem trochę swiezo wysuszonego, pachnial oblednie przed suszeniem i po suszeniu jeszcze lepiej i bardzo mocno, kwiatowo ziemne zapachy. Pisza ze to goryczkowy ale aromatu tez ma sporo fajnego. Czy single hop IPA na tym wyjdzie? Mam tez lubelski Śmiało! Rób SH. Nie pożałujesz. Bardzo dobry chmiel, a nie jakieś gówno. Bardzo przyjemny, owocowy, lekko kwiatowy. Jeśli masz dobry lubelski to też możesz się mocno zdziwić in plus. Bardzo fajne aromaty zielonej herbaty z cytrynką. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Lubelskiego to używam już jakiś czas ale pulawski dostałem pierwszy raz i nie wiem jak się nim zająć. Dać na 60min trochę, pod koniec, na koniec i na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 21 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Lubelskiego to używam już jakiś czas ale pulawski dostałem pierwszy raz i nie wiem jak się nim zająć. Dać na 60min trochę, pod koniec, na koniec i na zimno? Moim zdaniem zrób tak jak robiłeś do tej pory w poprzednich piwach. Będziesz miał porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się