zasada Posted May 27, 2016 Share Posted May 27, 2016 Ja! Ja! Chcę! Znalazłem tylko pierwszy ze wspominanych. I nie wiem czy drugi sobie wymyśliłem, czy gdzieś zasiałem pliki. chmiel-1.pdf chmiel-2.pdf chmiel-3.pdf Swiaderny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted May 27, 2016 Share Posted May 27, 2016 Magnat to nieco podrasowane na polskie warunki Magnum. Moim zdaniem nie warto. Ten drugi to tajemnica, nikt o nim nic nie wie. Nieprawda. Miałeś ten chmiel w rękach/garze? Magnat to świetny chmiel, piękny aromat i szybko układająca się goryczka, krótka, podobnie jak w Iungdze. Nie robiłem na razie prób na zimno głownie z uwagi na wysokie alfa 14%, ale aromat zachęca. Efekty chmielenia Puławskim na zimno też bardzo pozytywne, oprócz owoców dochodzi ciekawa nuta ziołowa. Świetny chmiel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 27, 2016 Share Posted May 27, 2016 (edited) Gotowałem piwo z tym chmielem jak jeszcze się na dywan po drabinie wspinałeś. Edited May 28, 2016 by elroy Bez wyskoków proszę. fortinbraas and FurioSan 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 (edited) Zużyłem w tym roku ze 40kg granulatu Magnata, a ty g.... dalej gotuj sobie siano w garze czy co tam chcesz. Edited May 28, 2016 by elroy Ostrzegam przed używaniem epitetów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
YoBombel Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 (edited) Również przerabiałem większe ilości Magnata i generalnie zgadzam się co do opinii o tym chmielu z dhanab.Aromat klasyczny dla chmieli kontynentalnych, kwiatowy, krótka goryczka. W domowych warunkach wyszedł mi na nim przyjemny pils single hop.Kwestią kluczową w jakości chmielu jest z jakich upraw pochodzą, pojawienie się na rynku Polish Hops doskonale to pokazało - nagle Lubelski nadaje się do czegoś innego niż "lawnmower beer" w znaczeniu dosłownym. Edited May 29, 2016 by YoBombel Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 Możesz nawet nim chleb smarować, moje zdanie o nim się nie zmieni - to szmelc, tak samo jak Magnum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 Przepraszam, a gdzie koledzy przerobili takie ilości tego chmielu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 W domu, pracy, ale jest taki dobry, że smaruje nim też chleb więc idzie sporo Magnata nie mam z polishhops. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek W Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 Panowie dostałem właśnie w prezencie paczkę granulatu Puławski - wie ktoś jaką orientacyjną ilość alfa on zawiera ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 (edited) Próbowałem oba chmiele, zarówno w domu jak i w większej skali. Chmiele od Polishhops. Puławski - charakterystyczne dla polskich chmielu nuty ziołowe, sosna, czerwone jabłko, ale bez tytoniu. Można wyczuć trochę egzotycznych owoców, pomelo, marakuja, przywodzi na myśl chmiele z Antypodów, summer czy elle. Ciekawy i złożony chmiel, dobry na SH. Cascade PL - wyraźny grejpfrut, cytrusy, z lżejszym mango, liczi, żywica. Trochę geraniolu daje się wyczuć. Trochę nieprzyjemna, zalegająca goryczka, ale cóż, lato było upalne i suche, co też odbiło się na kondycji roślin. Amerykański Cascade który testowałem równolegle pod tym względem lepsze, ale smak i aromat - trochę się różnią i nie umiem rozsądzić, które ciekawsze. Magnata też próbowałem, na goryczkę. Nie jest źle, umiarkowanie długa, nie zalega, ziołowa, delikatnie łodygowa i cierpka. Może być, imho półka między iungą a magnum, więc popyt pewnie będzie zależeć od ceny Edited May 31, 2016 by bzium1986 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 Panowie dostałem właśnie w prezencie paczkę granulatu Puławski - wie ktoś jaką orientacyjną ilość alfa on zawiera ? Tegoroczny z Polish Hops ma 7,8% Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 26, 2016 Share Posted June 26, 2016 Znalazłem jeszcze artykuł o chemicznych właściwościach odmian Puławski i Magnat: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Marczuk Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Właśnie mi dofermentowuje best bitter 11 Blg SH Puławski (7,8 AA, z Esencji Smaku). Dziś będę sypał na zimno, ale już teraz pachnie obłędnie. Jak ktoś z 3miasta chce spróbować, to chętnie się podzielę; dla reszty świata będzie w lipcu post z degustacją i uwagami z warzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turu Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 Orientuje się ktoś ile alfa kwasów ma zeszłoroczny polski Cascade? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 19, 2016 Author Share Posted November 19, 2016 (edited) Od Piłata4,6% Edited November 19, 2016 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turu Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 Dzięki. Dostałem sporo tego chmielu w nagrodę za konkurs. Inna sprawa, że nie wiem z jakiej jest on plantacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrol Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Mam zrobioną warkę na Puławskim. Zwykły SH bez kombinacji. Zapach bardzo fajny ja bym określił ten chmiel jako czerwone owoce jabłko,truskawka coś w te zapachy smakowo przyjemna łagodna goryczka no i moim smakiem czuć właśnie truskawki.Dawałem świeżo suszoną szyszę tak ponad 150g i garść na zimno :-) . Jeżeli ma ktoś ochote na degustacje z okolic Puław mogę poczęstować buteleczką Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Jakich drożdży użyłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrol Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 S04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 To możliwe że spora część tych owoców to zasługa drożdży, a konkretnie estrów, które naprodukowały - S-04 własnie robią takie ciepłe, przyjemne, owocowe posmaczki. Z moich obserwacji wynika, że zachowują się tak powyżej 18/19C - poniżej tej granicy dają piwa stosunkowo czyste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurand Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 Jeżeli ma ktoś ochote na degustacje z okolic Puław mogę poczęstować buteleczką Ja chętnie spróbuję mi właśnie fermentuj więc może porównamy. Poszło na priv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwynbleidd Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 Może ktoś coś powiedzieć o Puławskim? Jak używać? Dostałem trochę swiezo wysuszonego, pachnial oblednie przed suszeniem i po suszeniu jeszcze lepiej i bardzo mocno, kwiatowo ziemne zapachy. Pisza ze to goryczkowy ale aromatu tez ma sporo fajnego. Czy single hop IPA na tym wyjdzie? Mam tez lubelski Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 5 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Może ktoś coś powiedzieć o Puławskim? Jak używać? Dostałem trochę swiezo wysuszonego, pachnial oblednie przed suszeniem i po suszeniu jeszcze lepiej i bardzo mocno, kwiatowo ziemne zapachy. Pisza ze to goryczkowy ale aromatu tez ma sporo fajnego. Czy single hop IPA na tym wyjdzie? Mam tez lubelski Śmiało! Rób SH. Nie pożałujesz. Bardzo dobry chmiel, a nie jakieś gówno. Bardzo przyjemny, owocowy, lekko kwiatowy. Jeśli masz dobry lubelski to też możesz się mocno zdziwić in plus. Bardzo fajne aromaty zielonej herbaty z cytrynką. Polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwynbleidd Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 Lubelskiego to używam już jakiś czas ale pulawski dostałem pierwszy raz i nie wiem jak się nim zająć. Dać na 60min trochę, pod koniec, na koniec i na zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted October 25, 2018 Share Posted October 25, 2018 21 godzin temu, Gwynbleidd napisał: Lubelskiego to używam już jakiś czas ale pulawski dostałem pierwszy raz i nie wiem jak się nim zająć. Dać na 60min trochę, pod koniec, na koniec i na zimno? Moim zdaniem zrób tak jak robiłeś do tej pory w poprzednich piwach. Będziesz miał porównanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now