Pun kOmora Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Druga strona medalu jest taka, że z kolei jeszcze mi się nie udało refraktometrem dobrze zmierzyć piwa po fermentacjia próbujesz stosować współczynnik korekcyjny? ja na pierwszych trzech czy czterech warkach ustalałem jego wartość i teraz jest w miarę ok. "w miarę" - to znaczy, że z błędem porównywalnym z odczytem ze spławika. EDIT: nie przeczytałem drugiej strony gdzie już zaczęła się o tym polemika :-) sorry Edytowane 8 Września 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Dla mnie ten wzór to jest jakiś urban legend. może to i legenda, ale Wszędzie za granicą Brix=Blg i to wszystko, takie stwierdzenie jest lekkim nadużyciem BS (a on hamerykański jest) uwzględnia jak najbardziej ten współczynnik w obliczeniach. Ten przelicznik "1.04" z briksów na ballingi wynika z "wort refraction index - WRI" czyli wpływu na załamanie światła składu brzeczki. Wyjaśnienie np. http://bfd.org/wordpress/wp-content/uploads/2011/03/BFD_refractometers.pdf - strona 8. Ewentualnie według zasady "jeśli coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie" - dla mnie ten wzór działa. Edit: ale cytowany wzór jest chyba w złą stronę - ja dzielę briksy przez 1.04 żeby mieć plato/ballingi. Moze stąd autor pisze "I haven’t had much luck or used them incorrectly and gave up on refractometer use on beer." No właśnie, jedni dzielą przez 1.04, inni mnożą przez 1.04 i generalnie średnio wiadomo o co chodzi. U mnie przynajmniej odczyt w Brixach = odczyt w Blg ze spławika, więc żadnego przeliczania nie stosuję. Po co zresztą byłaby obok skali Brix na refraktometrze skala OG (przynajmniej u mnie tak jest), nie uwzględniająca tej poprawki, tylko zakładająca, że Brix=OG=Plato? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 też jestem ciekawy na ile trzeba to dzielić/mnożyć przez magiczne 1.04. Przy słabych piwach to nie wnosi za dużej różnicy, ale np. przy 27 brix po podzieleniu mamy już teoretycznie 1blg mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Po co zresztą byłaby obok skali Brix na refraktometrze skala OG bo chińczyk tak to zrobił (marketing) U mnie przynajmniej odczyt w Brixach = odczyt w Blg ze spławika no to wychodzi, ze ten współczynnik to się równa 1, co nie zmienia faktu, że powinno się go stosować bo przy brzeczce to nie ma znaczenia, ale dla piwa dofermentowanego to już robi różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 A ja mam pytanko takie. Zrobiłem piwko, po gotowaniu przelałem do fermentora, zadałem drożdże i już po wszystkim okazało się, że zapomniałem zmierzyć blg. Piwko już bulka, mam tylko spławik, reflektometra nie posiadam. Można jakoś obliczyć blg przed fermentacją czy już za późno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Druga strona medalu jest taka, że z kolei jeszcze mi się nie udało refraktometrem dobrze zmierzyć piwa po fermentacjia próbujesz stosować współczynnik korekcyjny? ja na pierwszych trzech czy czterech warkach ustalałem jego wartość i teraz jest w miarę ok. "w miarę" - to znaczy, że z błędem porównywalnym z odczytem ze spławika. EDIT: nie przeczytałem drugiej strony gdzie już zaczęła się o tym polemika :-) sorry Próbowałem we wszystkie strony - dobrego efektu niestety brak Cóż, może nie umiem mierzyć, choć przy brzeczce przed fermentacją wskazania spławika i refraktometra nie różnią się zbytnio. Ja sobie już nie wyobrażam wysładzania bez refraktometru. Fakt, że czasem przydaje się przy wysładzaniu, ale to właśnie pod warunkiem, że w ogóle potrzebujemy pomiaru. Ja, wysładzając do objętości, przy standardowych warkach niezbyt tego potrzebuje - i to też wcześniej pisałem. Ale wczoraj, kiedy robiłem Grodzisza 10 litrów, to już refraktometr się przydał - jakby za dużo wysłodził, to by mógł wyjść jakiś sik 6Blg i byłby problem Tak czy siak znów miałem dziwną sytuację - nastawiłem do gotowania ~16 litrów brzeczki 6,5 Blg, po gotowaniu zostało niecałe 14 litrów - refraktometr pokazał niecałe 7Blg (co jest niemożliwe), a spławik blisko 8Blg (co jest bliższe prawdy). Znów więc są jakieś dziwne rozbieżności. Tak czy siak zakupię jeszcze porządny spławik, aby sprawdzić które urządzenie mnie oszukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Przy pomiarze refraktometrem łatwo trafić na slabiej rozmieszaną brzeczkę. Po gotowaniu porządnie mieszam w garze, później dopiero pobieram ze dwie, trzy próbki i patrzę czy wychodzi mniej więcej to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Po gotowaniu porządnie mieszam w garzeChyba jeszcze po gotowniu nie mierzyłem gorącej brzeczki (i tak już jest po ptokach, wolę zmierzyć z końcówki po dekantacji) ale jakoś nie wyobrażam sobie, żeby po etapie gotowania, gdzie brzeczka wrze, mogło się coś nie wymieszać. Przecież tam cała zawartość gara lata. Może po prostu zbyt gorące mierzysz? Albo zaciągasz chmieliny lub przełom z wierzchu. Edytowane 9 Września 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Być może, ale jak później porównuję po wychłodzeniu to wychodzi to samo, więc mi to odpowiada. Kłopotu z refraktometrem jest mało, traci się raptem kilka kropel brzeczki. Faktycznie, zawsze coś chmielin może się dostać. Poza tym bawię się refraktometrem stosunkowo od niedawna, wiec tez się go dopiero uczę Edytowane 9 Września 2015 przez HerrOs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 dziś są po $11,5 http://www.aliexpress.com/item/Plastic-Hand-held-S-G-1-000-1-130-Wine-wort-beer-brewing-Refractometer-0-32/2041820292.html?spm=2114.01020208.3.12.UeRRS0&ws_ab_test=201407_3,201444_5,201409_3 ale jak się przyczaisz to będę w końcu z wersją free-shipping (ja kupiłem za $13 pół roku temu) a jak nie masz ochoty czekać, dokładasz parę złotych i za <$17 z przesyłką http://www.aliexpress.com/item/New-Arrival-Black-RSG-100ATC-Hand-Held-Brix-Beer-Sugar-Wine-Wort-Wine-milk-0-32/32455232596.html?spm=2114.01020208.3.263.9G6igp&ws_ab_test=201407_3,201444_5,201409_3 Mam pytanie. Czy refraktometr z pierwszego linku pokazuję wynik w skali O.G? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 W OG i w Brixach, jak większość refraktometrów. Wszystko jest opisane w linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Moje lenistwo przeszkodziło mi w zjechaniu trochę w dół. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się