Jezier Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Skorzystaj z widełek dostępnych dla pozostałych stylów i kieruj się własnymi preferencjami. Wiadomo, że nagazowanie odpowiednie dla weizena tutaj raczej nie podpasuje, ale porter lub sweet stout już jak najbardziej. Osobiście celowałbym w coś w okolicach 2.2-2.4v, zależy jak mocno nagazowanego stouta wolisz i jak długo zamierzasz go leżakować przed wypiciem. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Jezier BazylWidzew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Może ktoś doradzi jakie nagazowanie dla tego piwa. 1,9-2,5 ma być. Ja bym robił 2,0 BazylWidzew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja bym robił 2,0 To tak zrobię, wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 6 - Sylwestrowe (Dry Stout) Gotowy zestaw z alepiwo Data warzenia: 31.12.2015 Ekstrakt: 14,5 Blg Alkohol: 6,2 % Ilośc: 25 l Koszt 0,5 l: 0,67 zł Surowce: Zasyp 3,5 kg - słód pilzneński 1 kg - słód monachijski jasny 0,35 kg - jęczmień palony 0,20 kg - słód czekoladowy Chmiel 20 g - Marynka 9,4% alfa granulat Drożdże 157 g - Safale S-04 gęstwa z warki nr. 3 po 8 dniach (2 pokolenie) Śrutowanie 30 minut 5,05 kg Zacieranie 17 l kranówki Rybicalskiej 35' do podgrzania 76°C zasyp 66*-68°C 60' 77°C dodane słody ciemne 10' wygrzew Wysładzanie 1 h 45' 16 l wody o temp. 77°C wysładzane do 3 Blg Warzenie 29 l. 13 Blg 50' do zagotowania 60' 50' Marynka 20 g Chłodzenie Na tarasie nie wiem jak długo i do jakiej temp. (zaczął się sylwester ). Do fermentora trafiło 26 l brzeczki. Drożdże Dodane bezpośrednio do fermentora w temp. 20°C Fermentacja burzliwa 03.01.2016 - 29.01.2016 Temperatura 14-21°C, 3,5°Blg. Fermentacja cicha 29.01.2016 - 26.03.2016 Temperatura 18-22°C Końcowe Blg 3 Rozlew 26.03.2016 Nagazowanie: 2,1 v/v Uwagi Początek robienia warki 10:30 (śrutowanie), koniec sprzątania 18:00. Czas pracy 7 h 30' z sprzątaniem i śrutowaniem. Czas pracy przy zlewaniu na cichą 20'. Drożdże dodałem 3 stycznia wieczorem (sylwester się przedłużył ). Butelkowanie 1 h 10'. Całkowity czas pracy przy tej warce 9 h. Zużycie gazu: 0,93 kg. Infekcja tylko do nalewek, pasteryzowane. Przy okazji robienia tego piwa bułki z młótem zrobiłem. Wyszły pyszne, jakby ktoś chciał sobie zrobic to przepis jest tu http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12489-pieczywo-bu%C5%82eczki-sylwestrowe/ Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Dry Stout 77°C dodane słody ciemne 10' wygrzew skąd takie postępowanie? to piwo powinno być wytrawne i powinna być odczuwalna paloność więc całość słodów powinna być zacierana od początku W taki sposób to będzie może Brown Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 skąd takie postępowanie? Jestem na etapie robienia warek z gotowych zestawów. W instrukcji warzenia z alepiwo było " utrzymuj temp. przez 60', dodaj słód palony i czekoladowy. Podgrzej do 76°C" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 W sklepach chyba dla bezpieczeństwa tak zalecają, żeby nie było reklamacji, że zbyt palone, kwaśne itp. Mam RISa z piwodzieja i zalecają słody palone sypać na ostatnie 10 min., też chyba w drugiej przerwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 W sklepach chyba dla bezpieczeństwa tak zalecają, żeby nie było reklamacji, że zbyt palone, kwaśne itp. Człowiek całe życie się uczy Następną warke jak będę robił to instrukcje ze sklepu porównam z internetem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Czyżby Sylwester się już skończył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Miałem dzisiaj zlewac Hefe Weizena na cichą ale wyczytałem tutaj http://www.piwo.org/topic/13128-kiedy-przelewac-na-cicha/że pszeniczniaków lepiej nie przelewac na cichą. Teraz nie wiem co robic Edytowane 15 Stycznia 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Miałem zlewac Hefe Weizena na cichą ale dzisiaj wyczytałem tutaj http://www.piwo.org/topic/13128-kiedy-przelewac-na-cicha/że pszeniczniaków lepiej nie przelewac na cichą. Teraz nie wiem co robic Nic nie rób. Nie zlewaj. Zostaw w tym samym wiadrze tak długo, jak planowałeś zrobić cichą i w butelki jeśli blg nie będzie się zmieniać. BazylWidzew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zasyp 3,5 kg - słód Pilzneński 0,5 kg - słód karmelowy ciemny - Litovel 0,3 kg - słód Carafa lll - Weyermann 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne BazylWidzew, dnia 11 grudzień 2015 - 23:49, napisał: Do fermentora trafiło 21 l brzeczki o gęstości 16 Blg Super wydajność. U mnie aż tak dobrze nie było. Myślę, że to jednak wina błędów pomiarowych (złe wskazania spławika) bo wg BS wychodzi wydajność ok 95%, a to już jest bardzo trudne do osiągnięcia (nie niemożliwe) lub alepiwo sypnęło troszkę więcej słodów, ale co tam ważne, że piwo potem smakuje Policzyłem to sobie i mnie wyszło 76,17% a po dolaniu wody 72,27% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 wyszło 76,17% a po dolaniu wody 72,27% a to niby jak? Dolanie wody spowodowało ubytek cukrów? Chyba muszę się coś douczyć jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Liczyłem według tego http://www.wiki.piwo.org/index.php/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Dzisiaj patrzę na Hefe Weizena a tam coś takiego Zeszło do 1,5 Blg próbkę spróbowałem, lekko kwaskowe ale da się pic, to infekcja ? Edytowane 28 Stycznia 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 to infekcja ? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 to infekcja ?Tak. Piwo da się wypic i co z nim zrobic, wylac szkoda Może zapasteryzowac i w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 to infekcja ?Tak. Piwo da się wypic i co z nim zrobic, wylac szkoda Może zapasteryzowac i w butelki Jeśli to weizen i jest jeszcze znośny do picia, to jeśli skończyła się fermentacja, możesz zabutelkować. Zwołuj imprezę na następny weekend i opróżniajcie. Ale czy warto? Decyzja należy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Tak myślałem że to infekcja bo w artykule z Piwowara popatrzyłem na zdjęcia to mi było podobne do zdjecia z bakterią Pediococcus, a to bakteria fermentacji mlekowej. Fermentor stoi przy wejściu do kuchni, jak brałem piwo do zmierzenia Blg to w kuchni za ścianą był ser pleśniowy, jakiś metr od fermentora Nauczka na następne piwa jak robisz ser pleśniowy nie otwieraj fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Nauczka na następne piwa jak robisz ser pleśniowy nie otwieraj fermentora. Nauczka to nie otwierać fermentora do momentu zlewania na cichą bądź butelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Dzisiaj zainfekowaną warkę nr. 4 - Hefe Weizen rozlałem do butelek, zobaczę za tydzień czy się da pic. Warki nr. 5 - Pierwszak i nr. 6 - Sylwestrowe zlałem na cichą. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Zainfekowana warka nr. 4 - Hefe Weizen wypita i wykorzystana do innych rzeczy Jak się ma infekcję nie trzeba warki lac w kanał, tutaj http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/?p=475063 co z niej zrobiłem Edytowane 12 Lutego 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Ostatnio spróbowałem pifko z warki nr. 2 - Angielski Bitter W smaku super tylko jak dla mnie mało nagazowane. Edytowane 18 Lutego 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Ostatnio piwa zaniedbałem, nie było kiedy zabutelkowac, jeszcze posłuchałem złych rad i miałem na cichej cały czas fermentory niedomknięte Wczoraj wieczorem zaglądam a tam warka nr 5 - Pierwszak, infekcja warka nr 6 - Sylwestrowe, infekcja warka nr 3 - Owsiany Stout coś takiego, to też infekcja ? Spróbowałem w smaku nie czuc tego co w warce 5 i 6, niby smak normalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Nieźle, 6 piw i 3 albo 4 infekcje. Mega słabo u Ciebie z higieną i przenosisz zakażenie na następne piwa. Stosujesz jakąś chemię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się