Jejski Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 74. Dobierając słody, chmiele i drożdże na etapie planowania warki, czujesz w ustach smak gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Kochasz swoją żonę jak zamiast marudzenia pyta - kochanie, a co dzisiaj warzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 (edytowane) 75. Z zamkniętymi oczami, po jednym łyku rozpoznajesz styl, rodzaje słodu i chmiele użyte do produkcji próbowanego piwa. edit: 76. W mgnieniu oka po zapachu i wyglądzie oceniasz z b. wysoką dokładnością ilość żywych komórek drożdżowych w starterze lub w gęstwie. Edytowane 19 Stycznia 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 77. Na wycieczce w lokalnym browarze zawstydzasz przewodnika znając więcej anegdotek o browarze niż on/ona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 78. Ty nie gotujesz makaronu, Ty go zacierasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 78. Ty nie gotujesz makaronu, Ty go zacierasz. Jeszcze nigdy nie dałem się zatrzeć, a tym bardziej zagotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 78. Ty nie gotujesz makaronu' date=' Ty go zacierasz.[/quote']Jeszcze nigdy nie dałem się zatrzeć, a tym bardziej zagotować. Oj.... ale nie martw się o Ciebie nie chodzi, tylko o ten makaron przez małe "m" . tak poza tym historia z życia z wczoraj:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 78. Ty nie gotujesz makaronu' date=' Ty go zacierasz.[/quote']Jeszcze nigdy nie dałem się zatrzeć' date=' a tym bardziej zagotować.[/quote'] ... makaron przez małe "m" . Czy sugerujesz ze jestem za duży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Dopisałem do listy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 W związku z tym że to ja i rubezahl wywołaliśmy ten wątek i zaczęło się od punktu nr1 .Podsumowałem,ale wydaje mi się ze to za mało i proszę o kontynuację 1.Znasz szczepy drożdży po numerach. 2. Po 3 tygodniach od butelkowania otwierasz pierwszą butelkę, a nie ostatnią. 3. Zanudzasz przyjaciół opowieściami o stylach piwa. 4. Brzeczka nie wykipiała Ci, od dwóch warek z rzędu. 5. Wiesz, co jest złego w dodatku kilograma cukru. 6. Wiesz do czego służy areometr. 7. Od 10 warek nie używałeś areometru, a mimo to warzysz super piwo. 8. Wydajesz jednego dnia na sprzęt piwowarski, więcej niż przeciętny człowiek rocznie na zakup piwa w sklepie. 9. Odwiedzasz browar restauracyjny i okazuje się, że warzysz lepsze piwo. 10. Twoje mieszadło magnetyczne ma swoje miejsce w kuchni, między ekspresem do kawy, a tosterem. 11. Widzisz swoje receptury w sygnaturkach innych forumowiczów. 12. Zapominasz zamknąć na klucz drzwi od mieszkania, ale nigdy od piwniczki. 13. Masz więcej lodówek przeznaczonych na piwo, niż na jedzenie. 14. Wiesz, że nieważne jak wiele się jeszcze nauczysz i ile warek jeszcze uwarzysz, nigdy nie będziesz wiedział wszystkiego o piwie. 15. Nie pamiętasz wolnego weekendu, podczas którego nie warzyłeś. 16. Twoja Żona przestaje się łudzić, że Ci przejdzie i zaczyna lubić Twoje piwo. 17. Słoiki z gęstwami zajmują więcej miejsca w lodówce niż jedzenie. 18. Nie liczysz bulknięć, bo nie wiesz gdzie zawieruszyłeś rurki fermentacyjne. 19. Nie martwisz się podwyżką akcyzy, bo masz zapas piwa na pół roku. 20. Wykorzystujesz umiejętności nabyte podczas gry w Tetrisa, żeby upchnąć piwo w swojej piwniczce. 21.Zaczynasz się "dusić" we własnej kuchni i szukasz lepszego miejsca. 22. Żona/mąż poddali się i bez problemu oddają ci kuchnię do warzenia 23.Partia Zielonych organizuje protesty przed twoim domem bo twoje fermentatory produkcja więcej CO2 niż Europa Zachodnia, USA i Chiny razem wzięte. 24.Gdy wpiszesz swój adres na maps.google.com otrzymujesz wpis "Browar komercyjny..." 25.Twoje najmłodsze dziecko pokazuje palcem na twój keggator i mówi "soczek dla taty!" 26.Widzisz 20-tonowa cysternę na ulicy i zastanawiasz się, czy łatwiej by to przerobić na fermentator czy na kadż warzelna . 27.generalnie nie lubisz gotować, ale to właśnie Ty spędzasz w kuchni więcej czasu niż twoja żona 28.większą część twojego zamrażalnika zajmują butelki z wodą niż jedzenie 29.styropianowa lodówka tak wtopiła się w twoje meble, że bez niej czegoś w domu brakuje 30. Sprawdzasz ile browarów znajduje się w pobliżu, zanim zaakceptujesz cel wyjazdu wakacyjnego. 31. Potrafisz bezbłędnie wymówić "flokulacja" i wiesz, co to znaczy. 32. Potrafisz bezbłędnie napisać Reinheitsgebot z pamięci. 33. Bez zastanowienia licytujesz aukcję 4 Corneliusów, bo przecież 8 to za mało. 34. Twoja córka nie bawi się w gotowanie obiadu, tylko robi piwo. 35.Co roku dostajesz kartki świąteczne i urodzinowe od szefów firm Weyermann i Briess. 36.Twoj syn ma na imię Marzen, córka Vienna, a pies Brown Ale. 37Jestes przekonany, ze są tylko dwie pory roku: pora warzenia ales i pora warzenia lagerów. 38. Wielkość produkcji browaru zawsze podajesz w hektolitrach, nawet jeśli wybicie Twojej warzelni to 0,2hl. 39. Używasz mopa na suficie. 40. Czujesz się zobowiązany aby pomagać początkującym na forum. 41. Nie masz zamiaru odpowiadać na pytanie "co się stało,dlaczego przestało bulkać?" 42. Jesteś starym wyjadaczem, kiedy przedkładasz wypijanie nad wyjadaniem. 43. Bardziej ekscytuje cię warzenie piwa, niż jego picie. 44. W ogóle nie interesuje cię picie. Liczy się jedynie warzenie. 45. Nie żujesz gumy, chrupiesz słód 46. Pijesz tylko po to, żeby zwolnić butelki/beczki. 46. Dostosowujesz temperaturę w domu do rodzaju fermentacji 47. Temperaturę procesu zacierania kontrolujesz możliwością zatoczenia trzech pełnych obrotów paluchem w kotle zaciernym nie przejmując się wynalazkami naszego czasu. 48. Najwięcej miejsca w bagażniku twojego samochodu zajmuje transporter z piwami lub butelkami. 49. Zamiast termosu z kawą czy herbatą używasz zakapslowanych butelek z tymi napojami. 50. Po dźwięku rozgniatanej saszetki drożdży wiesz, czy piwo wyjdzie dobre. 51.Ledwo mieścisz auto w garażu,bo większość powierzchni zajmują puste butelki/beczki i transportery. 52.Znasz "pradawną" historie browarów w Twojej okolicy.... 53. Na pytanie co zrobisz jak wygrasz w totka. Bez zmrozenia oka mówisz ze zbudujesz pierwszy browar rzemieślniczy w okolicy. 54. Twoi znajomi przynoszą na twoje imprezy swoje piwo, bo wiedzą, że zanim wypiją twoje, będą musieli wysłuchać niekończącej się historii o jego genezie historycznej i metodologii warzenia, nawet pijąc już 5 kufel piwa tego samego stylu 55. Wodę do wysładzania grzejesz na słuch. 56. Kapsli do wyparzania już nie liczysz a po butelkowaniu zostaje ci nie więcej jak jedna niewykorzystana butelka 58. Przestałeś komentować/poprawiać gdy znajomi rozpływają się nad aromatem chmielowym twoich piw pszenicznych 59. Już wiesz jak wygląda świeży imbir 60. Już nie próbujesz powtórzyć swojego genialnego piwa bo wiesz, że i tak nie wyjdzie takie samo 61. Porównania, że twoje piwo smakuje "prawie jak Żywiec" pozostawiasz bez komentarza, ale taka osoba już od ciebie piwa nie dostaje 62. Wiesz bez kalkulatora ile i jak refermentować. Od stu czterdziestu warek nie przytrafił ci się ani jeden granat (punkt na czasie - rocznicę wojny w końcu mamy). Ignorujesz wpisy na forum (bez komentarza?), które popychają wielu w kierunki militarno-rozrywkowym. Masz to za sobą. Luzik. Popijasz tylko rewelacyjne odkrycie - marcowe sprzed dwóch lat i resztę masz wiadomo gdzie. 63. Michael Jackson to dla Ciebie starszy Anglik z brodą. 64. Nawet butelkowe Tyskie nalewasz do kufla jednym ciągiem, zostawiając trochę na dnie 65. Rozumiesz skróty THG EKG IBU IPA SEBA NEBA RIS BPA 66. Liczba 3086 kojarzy Ci sie z pszenicą 67. Dostrzegasz błąd ortograficzny w zdaniu "To mało waży" 68. Poczęstowany szampanem narzekasz na przytłaczający aromat owocowy, podejrzaną kwaskowatość i żałosną stabilność piany 69. Nie pamiętasz kiedy ostatni raz piłeś Tyskie. 69. Tyskie kojarzysz z przedmiotem zrobionym w Tychach 70. W kuchni na półkach masz poustawiane puste saszetki po drożdżach jako ozdobę. 71. Płuczesz każdą butelkę którą opróżnisz, nawet na wakacjach w Mongolii. 71.a.Nie logujesz się na NASZEJ KLASIE bo zaraz wszyscy chcą kupić twoje piwo. 72. Pijesz swoje nieudane piwa, bo to kształtuje charakter. 73. Doceniasz sąsiada, od którego dostajesz puste butelki, zamiast pełnych. 74. Dobierając słody, chmiele i drożdże na etapie planowania warki, czujesz w ustach smak gotowego piwa. 75. Z zamkniętymi oczami, po jednym łyku rozpoznajesz styl, rodzaje słodu i chmiele użyte do produkcji próbowanego piwa. 76. W mgnieniu oka po zapachu i wyglądzie oceniasz z b. wysoką dokładnością ilość żywych komórek drożdżowych w starterze lub w gęstwie. 77. Na wycieczce w lokalnym browarze zawstydzasz przewodnika znając więcej anegdotek o browarze niż on/ona. 78. Ty nie gotujesz makaronu, Ty go zacierasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Nauczyłeś się już fałszować przed żoną rachunki za wodę i gaz Przed każdą warką informujesz elektrownię o konieczności uruchomienia przez nich dodatkowego generatora. Po jedynym łyku piwa potrafisz określić na jakim polu i w jakim roku zebrano jęczmień. 99% Twojej diety stanowią przetwory z jęczmienia Edytowane 28 Lutego 2011 przez Żeglarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Kiedyś zadzwonili do Ciebie ze szpitala z pytaniem czy mogą awaryjnie operować w Twojej warzelni - nie ma to jak sterylizacja. Nie wysyłasz już piwa na konkursy, nagrody same przychodzą pocztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Kiedyś zadzwonili do Ciebie ze szpitala z pytaniem czy mogą awaryjnie operować w Twojej warzelni - nie ma to jak sterylizacja.Nie wysyłasz już piwa na konkursy, nagrody same przychodzą pocztą. Ale chyba nie piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Marzen kojarzy ci się wyłącznie z październikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Kiedyś zadzwonili do Ciebie ze szpitala z pytaniem czy mogą awaryjnie operować w Twojej warzelni - nie ma to jak sterylizacja.Nie wysyłasz już piwa na konkursy' date=' nagrody same przychodzą pocztą.[/quote'] Ale chyba nie piwowara W życiu, choć... Kobiety się toleruje... Piwo kocha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) ...gdy czytasz wątek na Piwo.org pt. "Jesteś starym wyjadaczem kiedy... :D" i stwierdzasz, że wszystkie punkty w tym wątku dotyczą się ciebie! 78. Ty nie gotujesz makaronu' date=' Ty go zacierasz.[/quote']Jeszcze nigdy nie dałem się zatrzeć, a tym bardziej zagotować. LOL Edytowane 2 Marca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 z browar.biz: Jeśli w nieznanym ci towarzystwie mówisz, że lubisz jakieś piwo, to na pewno nikt go nie zna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Jak zlejesz z cichej do fermentatora z kranikiem, ugotujesz glukozę, ostudzisz. A potem rozlejesz skrzynkę, nim się zorientujesz, że glukoza ma się dobrze w pojemniku z zimną wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Gotujesz ryż i postanawiasz zmienić dostawcę, bo przełom jest za słaby. (Naprawdę tak przed chwilą pomyślałem gotując ryż do leczo - "coś cienki ten ryż, przełom rachityczny...") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 słysząc "granat" nie masz skojarzeń ani z uzbrojeniem ani z owocem ani z kolorem... tylko butelką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Na "nie bulka - wylać , przelewać ? " pojawiają Ci się zmarszczki na czole większe niż zazwyczaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) 1.Na obiad żona dzwoni po fast-food bo wie że i tak nie dopcha się do kuchenki (z życia wzięte) 2.Wykupiłeś sobie abonament na obiady w pobliskiej stołówce bo kuchnie przerobiłeś na browar Edytowane 25 Listopada 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 A co jest złego w rurce fermentacyjnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Jako zaworek zwrotny to ok. Ale jako wskaźnik fermentacji jest "be" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 A czy prawdzie jest zdanie: "jeżeli przez rurkę wychodzą bąbelki, to znaczy, że fermentacja trwa"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się