Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Hej. Zauważyłem taką zależność, że bardzo spada mi wydajność warzelni przy lekkich piwach, tzn. do 12 blg wychodzi mi wydajność 60-65% natomiast przy piwach 14-16 BLG wychodzi 72-78% czym to może być spowodowane? stosunek woda/słód 3.5 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Może przy lekkich za szybko wysładzasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Może przy lekkich za szybko wysładzasz? Nie.... to nie to... staram się wysładzać tak samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu generalnie 3,5 litra wody na kilogram zasypu. Przyjąłem taką wartość stałą na podstawie wiedzy zaczerpniętej z sieci ( być może błędnie, ale do tej pory wychodziło na przyzwoitym poziomie) Słody głównie Weyermann. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 staram się wysładzać tak samo... przy większym zasypie woda do wysładzania dłużej przechodzi przez złoże wypłukując więcej dobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 staram się wysładzać tak samo... przy większym zasypie woda do wysładzania dłużej przechodzi przez złoże wypłukując więcej dobrego. Jest to jakaś opcja ale myślisz, że aż o 10%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu Dokładnie staram się wysładzać tak samo... przy większym zasypie woda do wysładzania dłużej przechodzi przez złoże wypłukując więcej dobrego. to wyjaśnij mi dlaczego przy zasypach 10-11kg i zakładanym ( przy sredniej mojej wydajnosci ) 24-26 uzyskuje 22 ? ( mowa o pwarametrach post boil ? ) Edytowane 17 Września 2015 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 przy większym zasypie woda do wysładzania dłużej przechodzi przez złoże wypłukując więcej dobrego. Skoro przechodzi przez więcej młóta to wiadomo, że będzie więcej natomiast jeżeli chodzi o wydajność przy większych zasypach jest ona niższa niż przy mniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) Ja wysładzam do określonego blg wysłodzin (ok. 4°Blg) i dla lekkich piw (poniżej 10°Blg) mam trochę niższą wydajność niż normalnych (np. 12-14°Blg), tak w ogóle to wydajność 60-65% jest dość niska, więc może zbyt grube śrutowanie itp jest problemem. Przy dużych °Blg jest niższa wydajność bo musisz przy wyższym °Blg wysłodzin przerwać wysładzanie (np 6-8°Blg). Edytowane 17 Września 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Ja u siebie od roku szukam w czym tkwi problem z wydajnością - przerobiłem już chyba wszystko i dalej 65%-75% w BS (w zależności od założonego OG). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu generalnie 3,5 litra wody na kilogram zasypu. Przyjąłem taką wartość stałą na podstawie wiedzy zaczerpniętej z sieci ( być może błędnie, ale do tej pory wychodziło na przyzwoitym poziomie) Słody głównie Weyermann. Ile dajesz słodu i ile otrzymujesz brzeczki oraz o jakim blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu generalnie 3,5 litra wody na kilogram zasypu. Przyjąłem taką wartość stałą na podstawie wiedzy zaczerpniętej z sieci ( być może błędnie, ale do tej pory wychodziło na przyzwoitym poziomie) Słody głównie Weyermann. Ile dajesz słodu i ile otrzymujesz brzeczki oraz o jakim blg Poszło 5,7 kg słodu. do gotowania poszło 26L ok 9 BLG. po gotowaniu do fermentora wlałem 23L 11,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Z tej ilości to spokojnie wyszło by 26l 13blg gotowego piwa Sam śrutujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Z tej ilości to spokojnie wyszło by 26l 13blg gotowego piwa Sam śrutujesz? Nie... Zamawiam z Browamatora śrutowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Proponuję zacząć wysładzać na raty, u mnie dało to skok wydajności o ok. 10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Ja również proponuję wysładzać na raty. Moim zdaniem wysładzanie do 4blg to marnowanie słodu. Spokojnie do 1-2 można zejść bez uszczerbku na jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Proponuję zacząć wysładzać na raty, u mnie dało to skok wydajności o ok. 10%. Mógłbyś przybliżyć jak wygląda technika wysładzania kryjąca się pod nazwą "na raty" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) Wlewasz określoną ilość wody (np. 5l) mieszasz, czekasz aż młóto się ułoży, zaczynasz odbierać brzeczkę, zawracasz zanim zacznie lecieć klarowne, wysładzasz. Jak skończy lecieć powtarzasz, aż do momentu kiedy odbierane blg spadnie do akceptowanego przez Ciebie poziomu. Zabiera to dużo więcej czasu ale (przynajmniej u mnie) rzeczywiście daje lepszą wydajność. Edytowane 17 Września 2015 przez ASadam Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Wlewasz określoną ilość wody (np. 5l) mieszasz, czekasz aż młóto się ułoży, zaczynasz odbierać brzeczkę, zawracasz zanim zacznie lecieć klarowne, wysładzasz. Jak skończy lecieć powtarzasz, aż do momentu kiedy odbierane blg spadnie do akceptowanego przez Ciebie poziomu. Zabiera to dużo więcej czasu ale (przynajmniej u mnie) rzeczywiście daje lepszą wydajność. mmm. Dzięx. nie znałem tej techniki. spróbuję przy następnym gotowaniu. Mówisz ,że nawet do 10% można zwiększyć wydajność... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Mógłbyś przybliżyć jak wygląda technika wysładzania kryjąca się pod nazwą "na raty" ? http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wysładzanie Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Aż sie boję pomyśleć co będzie jak zacznę wysładzanie na raty zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Ja też się bałem. I teraz już tak nie wysładzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Na większą wydajność jest jedna, prosta rada - mieszać, mieszać i jeszcze raz mieszać w garze podczas zacierania. Albo mocno je wydłużyć na ostatniej przerwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Też odniosłem takie wrażenie, ale przy ostatniej warce zacierałem na lenia bez mieszadła i ok 5kg otrzymałem 24l 13blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się