lesiux Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Czołem Koledzy, Zamierzam popełnić w najbliższym czasie IIPA. Mam w domu na stanie 1,5kg monacha i chciałbym go zużyć, bo leży już ponad 2 miesiące. Dorzuciłbym z 7kg pale ale co by mieć ok 20l 19blg. Czy taka ilość monacha nie zepsuje piwa w tym stylu? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 To jest podstawowy słód , przy takim zasypie nie powinieno się nic złego stać ale lepiej wrzucić to do jakiegoś programu czy nie będzie za ciemne (nie powinno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Generalnie monachijskiego do IPA się nie sypie, ale co kto lubi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Generalnie monachijskiego do IPA się nie sypie, ale co kto lubi... Są tacy co sypia go zamiast karmelu. O Iipa jest niezły artykuł na BYO. Przeczytaj! Mądrze piszą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 No właśnie karmelu nie zamierzam, ew ten monach bo mi leży i się marnuje, ale jak ma wyjść gorsze piwo to odpuszczam i na samym pale ale polecę itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Jeśli robisz dla siebie a nie na konkurs to wrzuć i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Nic się nie stanie jak wrzucisz, ale ja dałbym jeszcze z 10% cukru, żeby piwo nie było za ciężkie. Będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Czy monach poza ciemniejszym kolorem wniesie coś innego do piwa? Cukier też zamierzam dać, tylko jeszcze nie wiem jakie ilośći? Są jakieś konkretne wytyczne na warke czy wg uznania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 To ma być IIPA więc i 1kg cukru nie zaszkodzi . Monach normalnie jest dodawany do ALE np. dark ale i naprawdę nie zaszkodzi ci w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Czy monach poza ciemniejszym kolorem wniesie coś innego do piwa? Cukier też zamierzam dać, tylko jeszcze nie wiem jakie ilośći? Są jakieś konkretne wytyczne na warke czy wg uznania? Wniesie posmaki typowe dla tego słodu. Czyli przede wszystkim dużo wyraźniejszą słodowość. To ma być IIPA więc i 1kg cukru nie zaszkodzi . Monach normalnie jest dodawany do ALE np. dark ale i naprawdę nie zaszkodzi ci w piwie Aż tak śmiało bym raczej tego cukru nie sypał. Do belgijskich tripli dodaje się często 1kg cukru i wychodzą one mocno wytrawne, w IIPA raczej oczekujemy większej pełni. Choć oczywiście wiele jeszcze zależy od esktraktu, schematu zacierania itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Będę celował w 19blg, zacierać chcę na wytrawnie, bo generalnie ulepków nie lubię, stąd nie dodaję żadnych słodów karmelowych. Mam nadzieję, że monach nie wniesie za bardzo nic z tych rzeczy, stąd moje pytania do Was. Aż tak śmiało bym raczej tego cukru nie sypał. Skoro 1kg za dużo to ile? 0,5kg będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) Ja bym cukru nie dawał wcale, ale co kto lubi. 0.5kg to myślę, że max. Edytowane 19 Września 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Ja bym dał pół kilo cukru przy twoich zakładanych parametrach piwa. Monacha możesz dorzucić wg mnie na spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Aż tak śmiało bym raczej tego cukru nie sypał. W tej kwestii każdy musi sobie sam wyrobić zdanie , Tak jak piszesz zależy to od schematu zacierania . Gdyby zacierać na słodko i dodać 1 kg. cukru to nie sądzę żeby piwo było max wytrawne . Kolega chce zacierać na wytrawnie więc tutaj może byc za dużo . 500 gram powinno być ok . Ja kiedyś do IIPA dodałem cukier Muscovado dark i wniósł fajny aromat oraz trochę podkręcił kolor. Warto pokombinować trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Może macie jakieś swoje doświadczenia odnośnie zacierania IIPA? Czytałem w paru miejscach, że przy zacieraniu na wytrawnie wychodzi dość niefajna goryczka, bo nie ma kontry słodowej. Nie wiem czy te 67-68 nie byłoby lepsze niż 64-65 aby uniknąć powyższego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Ja bym cukru nie dawał wcale, ale co kto lubi. 0.5kg to myślę, że max. a ja bym rypnął kilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/6351/doubleIPA.pdftu masz fajny artykuł nt IIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 A kiedy dodaje się cukier ? Na koniec chmielenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Tak. Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Tak. można na dowolnym etapie fazy zimnej ( zwłaszcza w stylu jak IIPA )- ale suchy - trzeba pamiętać że cukier 100% biały kryształ to wyjątkowo nieprzyjazne środowisko dla potencjalnie niebezpiecznych dla piwa mikroorganizmów. Dzięki temu masz mniejsze straty w osadach - pamiętać tylko trzeba że cukier lepiej rozpuszcza się w ciepłym ( gorącym ) oraz że trzeba będzie mieszać - czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa. Edytowane 9 Października 2015 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa. A jaki jest problem, żeby zrobić syrop i wlać te 0,5l z cukrem do wiadra? Nic nie trzeba mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa. A jaki jest problem, żeby zrobić syrop i wlać te 0,5l z cukrem do wiadra? Nic nie trzeba mieszać. nie ma tylko im niższy ekstrakt tym zwiększa się ryzyko infekcji no i więcej babrania się Ja osobiście dodaje do gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa. A jaki jest problem, żeby zrobić syrop i wlać te 0,5l z cukrem do wiadra? Nic nie trzeba mieszać. nie ma tylko im niższy ekstrakt tym zwiększa się ryzyko infekcji no i więcej babrania się Ja osobiście dodaje do gotowania Pół litrem nie rozcieńczysz jakoś strasznie, poza tym to IIPA Ja generalnie też daję do gotowania, chyba że zapomnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 tak - pól litra na kilo cukru - dodatkowego ryzyka wiele nie wniesie nawet i 0.7 poza tym pól litra na 20l doda jakieś pół procent alkoholu - plus oczywiście cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się