Lerche Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Cześć! Przygotowuję warzenie Weizenbocka, zasyp pszeniczny 58 proc. (54 proc. pszeniczny ciemny, 4 proc. pszen. czekoladowy). Celuję w 17 blg ok. 20l. Jakie polecacie do tego drożdże? Mam aktualnie dwa opakowania Safbrew WB-06, a więc 23g. Jeżeli by wystarczyły, to ile ich dać? Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 27 Września 2015 przez Lerche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Jakiekolwiek do hefe-weizena, czyli dla najlepszego efektu płynne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Robiłem weizenbocka na WB-06 i w przeciwieństwie do hefeweizenów do końca zachował fajny smak i aromat. Ale kolejnego zrobię na płynnych żeby porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Dzięki. Tylko pytanie, ile tych drożdży dać? Starczy zwykła dawka 11,5g na 20 litrów, czy dać więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Lerche 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Dzięki. Tylko pytanie, ile tych drożdży dać? Starczy zwykła dawka 11,5g na 20 litrów, czy dać więcej? Ja dałem jedną saszetkę, ale mimo dobrego rezultatu, dzisiaj nie zaryzykowałbym bez rozbujania wcześniej na lekkim weizenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Tak, ale to było, jeśli dobrze widzę, 12 litrów. Planuję uzyskać około 20, dam więc przynajmniej z 16g drożdży, tak też wylicza kalkulator. Rezultaty opiszę - dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Ja użyłem Gozdawa BW11 - gęstwa po hefeweizen 250ml na 22L 17Blg - wylazło z wiadra. Wyszło pysznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Licz się z tym, że WB-06 mogą Ci zeżreć tego WB do 1-2Blg. Będzie mocne A saszetkę dałbym jedną - na 12Blg można dać 1/2 opakowania dla zestresowania drożdży, to tu całe też powinno dać radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Z 12 do 1-2 blg - faktycznie mocna taka pszenica... będzie z pińć procent Poza tym pszenica ma być wytrawna, a efekt słodkości jest uzyskiwany przez związki produkowane przez drożdże a nie z wysokiego blg końcowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Z 12 do 1-2 blg - faktycznie mocna taka pszenica... będzie z pińć procent Poza tym pszenica ma być wytrawna, a efekt słodkości jest uzyskiwany przez związki produkowane przez drożdże a nie z wysokiego blg końcowego Mówimy tu o Weizenbocku około 17-18 °Blg, także rzeczywiście byłoby chyba lepiej, gdyby zostało te 4+ °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Z sucharów zawsze zostają np. Mauribrew Weiss Y1433, podobno całkiem fajne pszenice na nich wychodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Witam, panowie myślę na weizenbockiem, mam tylko drożdże Gozdawa german lager w35 i fermentis US-05 Myślicie że coś z tego wyjdzie czy muszę kupic np SAFBREW WB-06 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Weizen musi mieć charakter, który nadadzą tylko drożdże do weizenów, tutaj nic nie wykombinujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 2 godziny temu, MistrzSuspensu napisał: Weizen musi mieć charakter, który nadadzą tylko drożdże do weizenów, tutaj nic nie wykombinujesz. Okej ale czy te mogą być ? SAFBREW WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Chcesz dobrego weizenbocka, to tylko płynne rozbujane na weizenie. WB-06 przy dużym doświadczeniu też dają radę, ale "to cza umić" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Ja robiłem weizenbocka na FM41, jak na razie jest jeszcze młody ale już jest fajny do picia aromat bananowy jest super goździk mniej mi smakuje bardzo a zobaczy się jak będzie z wiekiem. Tu masz moja recepture w zapiskach Warka nr 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) A co myślicie o tej recepturze Weizenbock? Dla początkującego piwowara może być ? ? No tylko że drożdże SAFBREW WB-06? Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Możesz próbować styl jest tak szeroki jeśli chodzi o zasyp/kolor/ekstrakt, że można robić wszystko ale i tak prym wiodą drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 13 godzin temu, Sumikk napisał: Okej ale czy te mogą być ? SAFBREW WB-06 Jeśli chcesz użyć sucharów wb-06 to musisz spełnić kilka warunków: 1. underpitching (ja dawałem na 20l warkę 12blg pół uwodnionej paczki. 2. chłodny początek fermentacji (12°C) i później stopniowo temperaturę podnosisz, głównie do 15-17C, pod koniec 20C. Wtedy wychodzi fajne piwko i fajne bananki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 10 minut temu, Jancewicz napisał: Jeśli chcesz użyć sucharów wb-06 to musisz spełnić kilka warunków: 1. underpitching (ja dawałem na 20l warkę 12blg pół uwodnionej paczki. 2. chłodny początek fermentacji (12°C) i później stopniowo temperaturę podnosisz, głównie do 15-17C, pod koniec 20C. 1. Czyli muszę dać pół paczki drożdży? 2. Z temperaturą w tych przedziałach nie ma u mnie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 25 minut temu, Sumikk napisał: Czyli muszę dać pół paczki drożdży? Ewentualnie lekko więcej bo widzę, że masz gęstość początkową 17blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Sprawa jest taka że zrobiłem tego weizenbocka. Fermentacja burzliwa ok 10 dni, cicha też 10 dni i tu jest pytanie piwo po tym czasie się sklarowało dość dobrze. Czy przed rozlewem zamieszczać osad z dna czy zlać czyste a osad z refermentacji wystarczy ? Chodzi mi o to że pszeniczne piwo chyba powinno być mętne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Nie mieszaj osadu. Przy refermentacji powstanie jego wystarczająca ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 A myślicie że potrzymać to jeszcze czy mogę już butelkować ? Drożdże zadane 13 lutego. Blg początkowe ok16 teraz pokazuje ok 3,5blg lub ok 8brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się