stjimmyjos Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Witam, planuję swojego pierwszego RIS-a i oto zasyp na jakim mam robić: 5kg pale ale 3 kg monachijskiego 0,6 kg Jęczmień palony 0,5 kg Cararoma lub 0,5 kg special b nie wiem który wybrać 0,5 kg Caramunich 0,4 kg płatki owsiane 0,4 kg płatki żytnie 0,4 kg carafa 0,3 kg czekoladowy crisp Dodatkowo mam jeszcze i nie wiem czy sypać: 0,5 kg pszenicy, nie wiem czy się nada do RIS ?: < 0,4 kg Crystal 150 i jakieś 0,2 kg żytniego Chmielenie : 50g Marynka 60 min 50 Lubelski 30 min Drożdże : gęstwa po US-05 Zacieranie w garze 50 l Edytowane 28 Września 2015 przez stjimmyjos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Zastanawiam się czy pierwszy Ris powinien być tak złożony, postawiłbym na 3 podstawowe rodzaje słodów (jasny, karmel, palony) i dobrał proporcje. Dzięki temu, wyciągniesz z tego warzenia doświadczenie. Potem będziesz mógł modyfikować recepturę wiedząc jaki efekt masz na prostej recepturze i co da dorzucenie np. żytniego lub pszenicy. Albo możesz zrobić recepturę złożoną i liczyć, że trafisz od razu ale gorzej z jej modyfikacją w kolejnych warkach bo powątpiewam w wyczucie zmian jakie da dorzucenie 0,3kg jakiegoś słodu.Pozdrawiam Edytowane 28 Września 2015 przez Xotern stjimmyjos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Witam, planuję swojego pierwszego RIS-a i oto zasyp na jakim mam robić: 5kg pale ale 3 kg monachijskiego 0,6 kg Jęczmień palony 0,5 kg Cararoma lub 0,5 kg special b nie wiem który wybrać 0,5 kg Caramunich 0,4 kg płatki owsiane 0,4 kg płatki żytnie 0,4 kg carafa 0,3 kg czekoladowy crisp Dodatkowo mam jeszcze i nie wiem czy sypać: 0,5 kg pszenicy, nie wiem czy się nada do RIS ?: < 0,4 kg Crystal 150 i jakieś 0,2 kg żytniego Chmielenie : 50g Marynka 60 min 50 Lubelski 30 min Drożdże : gęstwa po US-05 Zacieranie w garze 50 l Wygląda fajnie. Ja bym dał wszystko co napisałeś oprócz crystal 150.Zacieraj na wytrawne. Jeśli masz możliwość to po 2-4 dniach fermentacji burzliwej podnieś temperaturę o ok 2 st. C (ok. 18-20) stjimmyjos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Z chmieleniem to nie zaszalałeś -marynka i lubelski. Smak i aromat chmielowy w RIS musi być dość intensywny, aby przebił się przez palono-słodową bazę i przetrwał długie leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Ja osobiście warząc aktualnie RISa w ogóle nie chmieliłbym go na aromat, czyli tak jak kolega. Wolę postawić na stronę słodową i ewentualne dodatki w postaci kawym, kakao, wanilii itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Z chmieleniem to nie zaszalałeś -marynka i lubelski. Smak i aromat chmielowy w RIS musi być dość intensywny, aby przebił się przez palono-słodową bazę i przetrwał długie leżakowanie. A gdzie tak jest napisane? Za BJCP Bogaty i kompleksowy wraz z różnym poziomem aromatów: palonego zboża, słodowości, estrów owocowych, chmielu oraz alkoholu. Aromaty palonego słodu mogą nabrać nut: kawowych, gorzkiej czekolady albo delikatnej spalenizny. Aromaty te mogą być na poziomach od lekkich do umiarkowanie mocnych. Aromat słodowy w zależności od gęstości początkowej i zasypu słodu mogą być od subtelnych do bogatych (podobnych do barleywine). Może opcjonalnie nabrać nut słodów specjalnych na przykład karmelowych, ale powinny one nadać kompleksowości aromatu, a nie zdominować go. Estry owocowe mogą być od niskich po umiarkowanie mocne, oraz mogą one mieć cechy: pełne, ciemnych owoców (śliwek, suszonych śliwek, rodzynek). Aromat chmielowy może być na poziomie od bardzo niskiego po agresywny, aromaty te mogą pochodzić od różnych odmian chmielu. Aromaty alkoholowe mogą być obecne, ale nie powinny być ostre, gorące albo „rozpuszczalnikowe”. Dojrzałe wersje mogą zawierać delikatne posmaki winne, albo porto, ale nie powinny one być zbyt kwaśne. Brak dwacetylu. Balans słodowo-chmielowy może być różny, zawierać może każdy z elementów aromatu, pod warunkiem że będą one wypośrodkowane. Nie wszystkie opisane aromaty muszą występować, każda interpretacja stylu jest dopuszczalna. Dojrzewanie tego piwa, może mieć wpływ na intensywność , balans gładkość i aromatyczność. RIS wcale nie wymaga aromatu chmielowego, jedyne co bym zrobił to dał lekko większą ilość chmielu. Co do pszenicy i crystala i tego karmelu żytniego możesz sypać spokojnie RIS przyjmie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 RIS wcale nie wymaga aromatu chmielowego, jedyne co bym zrobił to dał lekko większą ilość chmielu. Co do pszenicy i crystala i tego karmelu żytniego możesz sypać spokojnie RIS przyjmie wszystko. Sypnę i special b i żyto i pszenicę. Ilość chmielu nieco zwiększę np do 50g granulatu i 50g szyszek Marynki z 2013 bo też mam w domu , może dodam jeszcze chinooka na aromat - powinien pasować chyba do RIS-a żywiczny aromat - zresztą po pół roku i tak wyparuje? I ponad 150 g chmielu to już będzie dość Ja osobiście warząc aktualnie RISa w ogóle nie chmieliłbym go na aromat, czyli tak jak kolega. Wolę postawić na stronę słodową i ewentualne dodatki w postaci kawym, kakao, wanilii itp. Po pół roku i tak chyba niewiele zostanie z tego aromatu chmielu? Dodatki jak kawa i kakao chyba sobie odpuszczę - chyba, że eksperymentalnie z częścią warki. I tak większość wyjdzie ze słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Szyszek bym nie dawał, możesz dorzucić część chinooka na goryczkę jeszcze. Jakie Blg masz planowane w tym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Szyszek bym nie dawał, możesz dorzucić część chinooka na goryczkę jeszcze. Jakie Blg masz planowane w tym piwie? Szyszek czemu nie? To dorzucę Chinooka. Myślę, że przy tym zasypie wyjdzie około 26-27 blg, 20 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Po pół roku i tak chyba niewiele zostanie z tego aromatu chmielu? Dodatki jak kawa i kakao chyba sobie odpuszczę - chyba, że eksperymentalnie z częścią warki. I tak większość wyjdzie ze słodów Jak dobrze nachmielisz to zostanie. RIS to szeroki styl, może być wyraźnie chmielowy, ale nie musi. Edytowane 29 Września 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Jak dobrze nachmielisz to zostanie. RIS to szeroki styl, może być wyraźnie chmielowy, ale nie musi. Więc sypnę 50g Marynki i jakieś 20g Chinooka na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Jak dobrze nachmielisz to zostanie. RIS to szeroki styl, może być wyraźnie chmielowy, ale nie musi. Więc sypnę 50g Marynki i jakieś 20g Chinooka na początek Uważałbym na tyle chmielu na 60 minut goryczka może być ściągająca i nieprzyjemna. Pamiętaj że palone słody też dają goryczkę. Ja bym zostawił 50 gr marynki na 60 minut. Powinna dać dość porządną goryczkę. Chinooka szkoda i tak po pół roku nic nie zostanie a po ekstrakcie sądzę że trochę go poleżakujesz. Zamiast tego daj 30gr Jungi albo innego goryczkowego na 30 minut. Lubelski przesuń na 15 minut.Ja ostatniego RISa chmieliłem 40 gr Junga 60 minut, 40 gr Junga 30 minut i goryczka jest ok. zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Ja miałem na myśli chmielenie na aromat, nie na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Poziom goryczki będzie wystarczający. Jedynie co mnie zastanawia to, czy tak intensywna goryczka z marynki będzie przyjemna. Mam wątpliwości. Jeżeli całkowicie zrezygnujesz z aromatu chmielowego to piwo mocno straci na swoim bogactwie i kompleksowości. U Ciebie cale bogactwo bazuje na zasypie. Drożdze bardzo neutralne podobnie chmiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Poziom goryczki będzie wystarczający. Jedynie co mnie zastanawia to, czy tak intensywna goryczka z marynki będzie przyjemna. Mam wątpliwości. Jeżeli całkowicie zrezygnujesz z aromatu chmielowego to piwo mocno straci na swoim bogactwie i kompleksowości. U Ciebie cale bogactwo bazuje na zasypie. Drożdze bardzo neutralne podobnie chmiele Więc jakie proponujesz chmielenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Poziom goryczki będzie wystarczający. Jedynie co mnie zastanawia to, czy tak intensywna goryczka z marynki będzie przyjemna. Mam wątpliwości. Jeżeli całkowicie zrezygnujesz z aromatu chmielowego to piwo mocno straci na swoim bogactwie i kompleksowości. U Ciebie cale bogactwo bazuje na zasypie. Drożdze bardzo neutralne podobnie chmiele Więc jakie proponujesz chmielenie? Zamiast marynki użyj angielskich odmian, ewentualnie Iungi. No i w schemacie chmielenia dodaj też chmiel na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Poziom goryczki będzie wystarczający. Jedynie co mnie zastanawia to, czy tak intensywna goryczka z marynki będzie przyjemna. Mam wątpliwości. Jeżeli całkowicie zrezygnujesz z aromatu chmielowego to piwo mocno straci na swoim bogactwie i kompleksowości. U Ciebie cale bogactwo bazuje na zasypie. Drożdze bardzo neutralne podobnie chmiele Więc jakie proponujesz chmielenie? Zamiast marynki użyj angielskich odmian, ewentualnie Iungi. No i w schemacie chmielenia dodaj też chmiel na aromat. Jakie odmiany polecasz? Phoenix się nada? Na aromat dałbym Chinooka, na 20 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 http://piwodziej.pl/pl/p/Imperial-Russian-Stout-Eko-22Blg/501 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 http://piwodziej.pl/pl/p/Imperial-Russian-Stout-Eko-22Blg/501 Z zestawów korzystać nie będę bo część surowców mam już w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 http://piwodziej.pl/pl/p/Imperial-Russian-Stout-Eko-22Blg/501 Z zestawów korzystać nie będę bo część surowców mam już w domu Nie piszę abyś kupił ale zobaczył chmielenie. Też mam zamiar RISa wykonać (powtórzyć) i tak po prostu czytam temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 W tym samym sklepie zestaw premium RIS ma całkiem inne chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 RIS się warzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redgard Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam pierwszy raz się udzielam na forum, więc wypadałoby zacząć od wątku o RIS-ie Obecnie mam już za sobą 3 warki ipa na us-05 z czego ostatnia na gęstwie z przedostatniej i stwierdziłem, że dam drożdżom jeszcze trochę podziałać. Uznałem, że już posiadłem wszelką wiedzę i jestem gotowy na coś wyjątkowego... A tak serio - po spróbowaniu na WFP dwóch risów uznałem, że podejmę wyzwanie. Nad zasypem myślałem dwa tygodnie, przejrzałem co się dało na forum i nie tylko. W zamyśle ma być bardziej słodko niż wytrawnie ale z zachowaniem przynajmniej pozorów balansu. Słody jakie zakupiłem: Pilzneński Strzegom – 6 kg Weyermann Carafa I Special – 0,5 kg Castle Malting Special B – 0,5 kg Weyermann Caramunich III – 0,5 kg Przy bezpiecznym założeniu efektywności na poziomie 60% daje to warkę 13 litrów przy 25 blg. I teraz moje pytania: - czy ten zasyp jest przynajmniej przyzwoity? - czy coś złego spowoduje dorzucenie 0,5 kg płatków owsianych, które podobno miały by sprawić, że piwo będzie bardziej "gładkie"? - czy do chmielenia adekwatną ilością będzie 50g Magnum rzucone na goryczkę? - czy warto chmielić poza tym? No i kwestia, która skłoniła mnie do pisania tego wszystkiego - zacieranie i filtracja. Czy warto bawić się w dłuższe zacieranie tak, aby bezproblemowo osiągnąć założone blg? Do tej pory, używając wężyka z oplotu, starałem się wysładzać przez ciągłe utrzymywanie tych 2 cm wody powyżej poziomu młóta. Teraz zastanawiam się czy nie spróbować "na raty", a konkretnie dwie, licząc na otrzymanie około 14 litrów brzeczki i trochę dłużej gotować. Nie interesuje mnie odbieranie reszty na coś lżejszego (chociażby z braku dodatkowych fermentorów). Będę wdzięczny za wszelką krytykę i odpowiedzi. Oby konstruktywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Mało palony będzie. Zamień tę Carafe na zwykły barwiący i zacieraj od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 - zasyp ok, poza tym słodem special, nie ma on łuski, więc nie daje zbyt wiele paloności, zamień na jęczmień palony lub zwykły słód palony - płatki owsiane do RISa jak najbardziej - myślę, że będzie spoko, aczkolwiek sporo osób narzeka na goryczkę od Magnuma - na aromat chmielić, ja osobiście, sensu nie widzę najmniejszego - zacieraj i filtruj tak jak robisz to zawsze, tylko odbierz odpowiednio więcej filtratu i gotuj dłużej, np. 2-2,5h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się