gsb Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Jestem po kilku (3) warkach z zacieraniem - i wciąż pytania: 1) Pierwsza warke spieprzylem - za duzo chmielu, ktory zreszta byl wrzucany prosto do gara (a nie np. przez ponczoche) - co dalo za duza goryczke i drobinki chmielu w piwie, ktore niesmakuja dobze... 2) Druga warka - robilem pszeniczne - Zostawilem po burzliwej na drozdzach jeszcze z 14 dni - czytalem gdzies tu, ze roznicy nie ma w sumie zauwazalnej (byl jakis eksperyment) czy robic cicha, czy zostawiac na burzliwej. Tak wiec zostawilem, bo nie mialem wolnego fermentora. Warka jakos dziwnie pachnie, tak troche jakby skisło - ale nic na powierzchni i zadnych grzbybow/plesni/nalotow nie widzialem, czy pszeniczne tak po prostu pachnie jak jest młode? 3) Zauwazylem, ze przy "gotowaniu" wcale tak na prawde warka nie bulgocze - i tu jest pytanie, ma sie tak fest gotowac czy wystarczy tak te 95 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Ma powoli bulgotać, czyli wrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Jestem po kilku (3) warkach z zacieraniem - i wciąż pytania: 1) Pierwsza warke spieprzylem - za duzo chmielu, ktory zreszta byl wrzucany prosto do gara (a nie np. przez ponczoche) - co dalo za duza goryczke i drobinki chmielu w piwie, ktore niesmakuja dobze... 2) Druga warka - robilem pszeniczne - Zostawilem po burzliwej na drozdzach jeszcze z 14 dni - czytalem gdzies tu, ze roznicy nie ma w sumie zauwazalnej (byl jakis eksperyment) czy robic cicha, czy zostawiac na burzliwej. Tak wiec zostawilem, bo nie mialem wolnego fermentora. Warka jakos dziwnie pachnie, tak troche jakby skisło - ale nic na powierzchni i zadnych grzbybow/plesni/nalotow nie widzialem, czy pszeniczne tak po prostu pachnie jak jest młode? 3) Zauwazylem, ze przy "gotowaniu" wcale tak na prawde warka nie bulgocze - i tu jest pytanie, ma sie tak fest gotowac czy wystarczy tak te 95 stopni? 1) goryczka nie zależy od pończochy tylko od ilości chmielu chmiel zawsze sypię bezpośrednio do gara (i szyszkę i granulat ), do fermentora dekantuję znad osadów i nie mam problemów z drobinkami 2) nigdy nie robiłem takiego eksperymentu z pszenicznym, ale chyba za długo trzymałeś je z tymi drożdżami 3) powinno wyraźnie się gotować ale nie szaleć (pykać to może rosół ) Edytowane 23 Stycznia 2010 przez pako1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Okej, to ja w takim razie nastepnym razem bede rzeczywiscie wrzucakl do gara a potem przez wężyk spuszczał do fermentora... Co do tych drozdzy - to moglo skisnąć czy pszeniczne ma taki posmak jak jest swieże? A jak nie wrzało tylko było w okolicy wrzenia to coś będzie nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 A jak nie wrzało tylko było w okolicy wrzenia to coś będzie nie tak? Może się ujawnić DMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 A jak nie wrzało tylko było w okolicy wrzenia to coś będzie nie tak? Musi być 100*, aby DMS w miarę szybko sie przetwarzał (w 95* jest dwa razy wolniej), i musi byc ruch brzeczki, żeby tworzył się przełom. Jak brzeczka się nie chce ruszać, to ją mieszaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Okej, a jak sie nieprzetworzył to znaczy, ze piwo w kanał? Druga sprawa- jak dajecie większy gaz, to piwo sie wam nie przypala w garnku emaliowanym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Okej, a jak sie nieprzetworzył to znaczy, ze piwo w kanał? Bezwzględnie. Piwo z wadami technicznymi nie powinno ogladać światła dziennego. Noblesse oblige. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Coder nie strasz Go tak bardzo Niech zrobi do końca i wie co będzie nie tak. Przecież kwasa z tego jeszcze nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Tak mnie wzięło na żarty po weizebocku gsb: tak na serio, to DMS może dać lekki aromat gotowanych warzyw w piwie, drobna wada techniczna nie przeszkadzająca w spożyciu, nie ma czym sie stresować. Mnie w emaliowanym garnku nic się nie przypala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Tak mnie wzięło na żarty po weizebocku gsb: tak na serio, to DMS może dać lekki aromat gotowanych warzyw w piwie, drobna wada techniczna nie przeszkadzająca w spożyciu, nie ma czym sie stresować. Mnie w emaliowanym garnku nic się nie przypala. Albo wyparuje w trakcie fermentacji, a przynajmniej w jakiejś tam części. Z innej beczki to ciekawi mnie jak tam piwa BNP pod kątem DMS, w przypadku gdy gotuje brzeczkę tylko 5 minut ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Z innej beczki to ciekawi mnie jak tam piwa BNP pod kątem DMS, w przypadku gdy gotuje brzeczkę tylko 5 minut ? odfiltrowane ,wyklarowane i pasteryzowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam.. zabieram się jutro z rana za pierwsze zacieranie i mam pytanie w związku z tym.. mam garnek 22,5l a chcę uwarzyć 20l piwa (z 4,1kg słodów).. mogę więc zacierać w mniejszej ilości wody, tak żeby się nie powtarzać dwa razy tego samego czy właśnie rozłożyć to na dwie tury np. po 10l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam.. zabieram się jutro z rana za pierwsze zacieranie i mam pytanie w związku z tym.. mam garnek 22,5l a chcę uwarzyć 20l piwa (z 4,1kg słodów).. mogę więc zacierać w mniejszej ilości wody, tak żeby się nie powtarzać dwa razy tego samego czy właśnie rozłożyć to na dwie tury np. po 10l? Zacieranie to nie problem, w czym chcesz gotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 w tymże garnku - 22,5 l... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Kiepski pomysł. Gorąca brzeczka zajmuje większą objętość niż schłodzona, musisz zostawić w garnku miejsce na pianę powstającą przy warzeniu, około 3 litry odparują w trakcie gotowania - czyli nijak nie jesteś w stanie w takim małym garnku uwarzyć 20 litrów piwa. Zacieraj w tymże garnku, gotuj w 2 garnkach np. 19 litrów w tym dużym i 5 litrów w jakimś mniejszym, proporcjonalnie dzieląc chmiel. Po chłodzeniu zlewasz wszystko do jednego fermentora i voila, uwarzyłeś 20 litrów pysznego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 dziękuję za pomoc.. już się czuję pewniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 proporcjonalnie dzieląc chmiel Do tego mniejszego garnka sypnij tylko trochę chmielu goryczkowego na początku chmielenia, cały aromatyczny chmiel do dużego gara. matekk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ja myślę, że spokojnie można nachmielić 20L piwa w 22L garnku, część wysłodzin trzeba trzymać w osobnym naczyniu i dolewać w miarę odparowywania, można zrobić trochę mocniejsze i rozcieńczyć w ferentorze - 1-2L wody nie zrobią szkody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 eee nie musisz dzielić chmielu na 2 garnki. Wysładzaj do dużego gara około 20-21 litrów i do małego gara, tak żeby w sumie mieć około 25 litrów brzeczki. Później gotuj cały chmiel w tylko w tym dużym garnku, a mały tylko zagotuj w celu zabicia wszelkich mikrobów. Jak przelejesz do fermentora to zmierz gęstość i gdyby była za duża to zawsze możesz dolać przegotowanej wody. Ja tak robię gdy warzę partie 50 litrowe w garnku 40 litrów i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ok, wyliczenia: W garnku 22 L możesz maksymalnie zagotować 18,7 L brzeczki (liczonej po schłodzeniu). Trzeba wziąć pod uwagę, że brzeczka wrząc burzy się i będzie uciekać z garnka, moim zdaniem przy twoim garze musisz wyliczać piwo na 15L. Przy zacieraniu z 3,075 kg słodów z 10,76 l wody zmieścisz się spokojnie w swoim garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 ja w 27 litrowym garnku robię i po 26 litrów piwa część gotuje na gazie i dodaję chwile po rozpoczęciu chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 takie pytanko, jak filtrujecie jakieś gęstsze warki i ile wam to zajmuje czasu. moje dwie poprzednie warki filtorwalem za pomocą filtratora z oplotu i było wszystko git. za to wczoraj (7,5kg słodu na 22l) nic nie chciało się przefiltrować nie moge zlokalizować problemu. czy za dużo ziarna było i było za ciężkie, czy jak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 jakie surowce do zacierania użyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) Po pierwszym problemie z zacieraniem zmajstrowałem sobie filtrator z rurki miedzianej TU masz zdjęcia. Komfort filtrowania zupełnie inny. Edytowane 27 Października 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się