gsb Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Jestem po 1 zacieraniu, troche niekumaty... a wiec pytania, 1) czy filtracja (plastikowe wiadro z dziurkami w fermentorze) trwa na prawde tak dlugo? U mnie kapalo po kropelce, po 4 godzinach i zlaniu moze 1/5 odpadlem i przelalem przez sitko z wiekszymi dziurami... O co w tym chodzi i jak to zrobic lepiej? Nie chce mi sie wierzyc, ze tyle to trwa... 2) Jest juz pozno a brzeczke mam b.goraca (po gotowaniu), pytanie teraz czy starter drozdzowy (utworzony z suchych safale 04) moge przetrzymac do rana w temp. pokojowej, a sama brzeczke przelac do fermentora (niech przez noc wysttygnie) i rano dodac drozdze? 3) Nie chmielilem "przez ponczoche" tylko wrzucajac od razu chmiel do gotujacego roztworu. Czy te pozostalosci po chmielu trzeba potem filtrowac czy moga one plywac w brzeczce (i tak pewnie znajda sie po fermentacji na dnie?) 4) po tych wszystkich zabiegach - startowalem z 20L wody - po drodze dolalem jeszxze z 5L (przy filtracji) i efekt mam kolo 18L (dziwnie malo), czy mam uzupelnic czyta woda do 23L? z gory dzieki danwo mnie tu nie bylo, wiec witam ponownie. po 20 brewkitach zabralem sie za zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 1) czy filtracja (plastikowe wiadro z dziurkami w fermentorze) trwa na prawde tak dlugo? U mnie kapalo po kropelce, po 4 godzinach i zlaniu moze 1/5 odpadlem i przelalem przez sitko z wiekszymi dziurami... O co w tym chodzi i jak to zrobic lepiej? Nie chce mi sie wierzyc, ze tyle to trwa... Prawidłowo wykonany i użyty tego typu filtrator jest bardzo sprawny. Ważne jest, aby miał dość dużo otworów, oraz nie zapomnij o tzw. "podbiciu" czyli wypełnieniu wodą wolnej przestrzeni między wiadrami. 2) Jest juz pozno a brzeczke mam b.goraca (po gotowaniu), pytanie teraz czy starter drozdzowy (utworzony z suchych safale 04) moge przetrzymac do rana w temp. pokojowej, a sama brzeczke przelac do fermentora (niech przez noc wysttygnie) i rano dodac drozdze? Nie masz raczej innej opcji 3) Nie chmielilem "przez ponczoche" tylko wrzucajac od razu chmiel do gotujacego roztworu. Czy te pozostalosci po chmielu trzeba potem filtrowac czy moga one plywac w brzeczce (i tak pewnie znajda sie po fermentacji na dnie?) Tak trzeba, bo oprócz chmielin masz jeszcze osady gorące. 4) po tych wszystkich zabiegach - startowalem z 20L wody - po drodze dolalem jeszxze z 5L (przy filtracji) i efekt mam kolo 18L (dziwnie malo), czy mam uzupelnic czyta woda do 23L? Zależy ile planowałeś i jakie to ma być piwo. z gory dziekidanwo mnie tu nie bylo, wiec witam ponownie. po 20 brewkitach zabralem sie za zacieranie Witaj ponownie. Jednak następny post napisz już z polskimi znakami, źle się czyta strasznie :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 1. Filtrator = 30-40 min. filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Hej. Piwo będzie bitter Ogolnie zrobilem juz wszystko, czekam az ostygnie do rana. Goracy zacier przefiltrowalem przez sito celem oczysczenia "gówien" z chmielu... Dalem troche wiecej chmielu niz w przepisie jaki znalzlem, mam nadzieje, ze to nie pogorszy piwa. Przepis byl na 23L ale ze startem 20L (przy filtracji mialo byc uzupelnione). No ale przy gotowaniu i zacieraniu troche wyparowalo, stad moje pytanie czy to normalne dolewac tyle czystej wody? PS: Przepraszam za polskie znaki, ale przesiadlem sie na maca i mam tylko lewy alt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Jeszcze jedno - w przepisie mialem 30g Challengera i 30g czegos jeszcze, a dalem po 40g kazdego, bedzie wyczuwalna roznica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Jeszcze jedno - w przepisie mialem 30g Challengera i 30g czegos jeszcze, a dalem po 40g kazdego, bedzie wyczuwalna roznica? Uważam, że tak, zwłaszcza, że nie wiadomo co to jest to "czegoś". Poważnie nie da się na pięknym sprzęcie w kolorze białym, polskich znaków uzyskać? Nie wierzę, bo "Ó" Ci się udało napisać post wyżej. Zrób coś z tym proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Jeszcze jedno - w przepisie mialem 30g Challengera i 30g czegos jeszcze, a dalem po 40g kazdego, bedzie wyczuwalna roznica? dałeś 30% więcej chmielu i pytasz czy będzie różnica ? A taki przyrząd jak areometr posiadasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Bitter jest bardziej chmielowym piwem, więc lekkie przechmielenie nie jest wielką tragedią. Poza tym istotny jest % alfa-kwasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Bitter jest bardziej chmielowym piwem, więc lekkie przechmielenie nie jest wielką tragedią. Poza tym istotny jest % alfa-kwasów właśnie , zależy czy ten tajemniczy chmiel to lubelski czy magnum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ten tajemniczy chmiel to East Kent Goldings i tez zamiast 30 wrzucilem z 40. Co to jest areometr wiem, ale nie mierzyłem. Dzięki coder - Nie wiem jednak jaki jest procent alfa kwasów - szczerze Ci powiem, że nie wiem co to jest nawet. Nigdy chyba nie byłem i nie będe piwnym "aptekarzem"... PS: Po półtora dnia fermentacja jakby stanęła. A strasznie bulgotało. Teraz nic. Mam się obawiać? W ogole to byłem przyzwyczajony do brew-kitów, i zpaachu, które wydaja podczas fermentacji (np. przy rurce). Teraz to piwo pachnie zupelnie inaczej (nie czuć słodyczy, czuć chmiel). Czy wszystko OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Lekkie piwa mogą przefermentować przez dobę. Użyj areometru, Luke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Procent alfa kwasów masz podane na opakowaniu. Wszystko jest OK. Ta rurka jest potrzebna do niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zastanawiam się jeszxze nad tą wodą, ile Wy jej tracicie/uzupełniacie przy zacieraniu, filtrowaniu i przede wszystkim gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zastanawiam się jeszxze nad tą wodą, ile Wy jej tracicie/uzupełniacie przy zacieraniu, filtrowaniu i przede wszystkim gotowaniu? Uproszczone przeliczenia: Do zacierania dajesz w litrach trzykrotność ilości kilogramów słodu. Po filtracji w młócie zostaje równowartość ilości kilogramów słodu w litrach. Z dwóch powyższych wyliczysz ilość wody do wysładzania niezbędnej do osiągnięcia założonej ilości litrów brzeczki. Podczas gotowania odparowuje średnio 10% wody z brzeczki. :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Pytanie jakie mi się jeszcze nasunelo - czy warki robione z zacieraniem pachną inaczej niż brewkitowe (podczas fermentacji i potem przy zlewaniu)? W obu (bitterze i pszeniczniaku) mam dosc ostre chmielowe zapachy (mimo iz w pszeniczniaku jest tylko 15g chmielu). Jak robilem brewkity to zapach zawsze byl slodki i nie czulem nic chmielu. Drugie pytanie, po Safale S04 w bitterze mam ogromną braję na dnie fermentora - z 5cm gęstego bagna, takie rzeczy nie zdarzały mi się w brewkitach, czy tu tez wszystko ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Warki zacierane tak min. się objawiają swoimi plusami Co do ilości drożdży to wynika to z faktów myślę następujących. 1 - drożdży już na starcie jest więcej w saszetkach. 2 - mają korzystniejsze warunki do rozwoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dzięki elroy Korzystajac z okazji jeszcze zapytam czy jest gdzies taka "instruckja" warzenia krok po kroku, zebym mogl porownac z tym co ja robie? Np. mam watpliwosci czy chmielic od razu po zlaniu z filtracji czy dopiero wtedy jak zacznie wrzec.. hm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dopiero jak zacznie wrzeć a czasami nawet po 5 min gotowania. Każda receptura ma podany czas chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 o cholera, to zle zinterpretowalem recepture (napisane było, od początku gotowania, co zrozumialem jako - od zaczęcia fazy gotowania). Na pewno pierwsze partie chmielu które miałem dodac na początku wrzucilem jak brzeczka miała ok 60 st. /po filtracji, jak podgrzewalem do wrzenia/. Czy to znaczy, ze piwa wyjda slabo/w kanał? Jaki to ma wpływ na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 W kanał na pewno nie Po prostu może poziom nachmielenia trochę odbiegać od zamierzonego. Tak czy inaczej - spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dzięki elroy Korzystajac z okazji jeszcze zapytam czy jest gdzies taka "instruckja" warzenia krok po kroku, zebym mogl porownac z tym co ja robie? Np. mam watpliwosci czy chmielic od razu po zlaniu z filtracji czy dopiero wtedy jak zacznie wrzec.. hm? http://wiki.piwo.org daleko nie trzeba szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Drugie pytanie, po Safale S04 w bitterze mam ogromną braję na dnie fermentora - z 5cm gęstego bagna, takie rzeczy nie zdarzały mi się w brewkitach, czy tu tez wszystko ok? Czy po wystudzeniu brzeczki po gotowaniu oddzieliłeś ( odcedziłeś ) osady? Bo jeśli nie, to znaczna część z Twojego 5 cm bagna to właśnie te osady. Używaliśmy w kilku warkach S-04 i nigdy warstwa drożdży na dnie fermentora nie przekroczyła 1 - 1,5 cm. Przy następnych warkach zwróć uwagę na ten etap procesu. Na forum jest opisanych wiele metod oddzielania osadów. Powodzenia:beer: goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Po gotowaniu rzeczywiscie przepuscilem tylko przez sito, widzialem ile tego zostalo na sicie i mysle, ze tak duzo tych osadów to tam nie było No ale mowicie jeszcze o osadach gorących, o których ja wiem mało - poczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Po gotowaniu rzeczywiscie przepuscilem tylko przez sito, widzialem ile tego zostalo na sicie i mysle, ze tak duzo tych osadów to tam nie było No ale mowicie jeszcze o osadach gorących, o których ja wiem mało - poczytam. Z tego co ja rozumiem etap filtrowania osadów gorących (w browarach robią to whirlpool'em) w piwowarstwie domowym odpuszczamy. Ja próbuję tylko nie dopuścić do przedostania się osadów chmielu do fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Z tego co ja rozumiem etap filtrowania osadów gorących (w browarach robią to whirlpool'em) w piwowarstwie domowym odpuszczamy. . niekoniecznie odpuszczamy , ja zamieszam brzeczka i po kilu minutach dekantuję .Na dnie pozostaje kopczyk różnych osadów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się