elroy Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Dzięki wszystkim za wsparcie przy pierwszym piwku. Możesz na na liczyć pozdrawiam i idę zacierać pierwszą warkę Czy aby na pewno dzisiaj... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 (edytowane) Pale Ale to też piwo jasne' date=' tyle, że górnej fermentacji (Pale = blady). Zrób wg receptury: Surowce: słód Pale Ale 4,0 kg Pilzneński - 0,5kg słód monachijski - 0,3kg chmiel goryczkowy magnum 15g (lub Marynka - 20g) chmiel aromatyczny lubelski 15g Safale S-04 Zacieranie: Zasyp wrzuć do 13l wody o temp. 65°C, podgrzej do 67°C 67°C - 60' -> 72°C, jeśli próba jodowa negatywna to podjazd do 75-78°C i filtracja Gotowanie 70': w 0' 15g Magnum w 60' 15g Lubelskiego Powinno wyjść ekstra piwo. elroy pisał, że Pale Ale to jego piwo eksportowe - wszystkim dokoła smakuje. Tak powinno być w tym przypadku. Powodzenia! BTW: Uwierz mi, że nawet po roku czytania forum i tak nie wiesz wystarczająco dużo, ciągle chcesz wiedzieć więcej... piwo.org wciąga![/quote'] Czy bez próby jodowej się można obyć, ponieważ w aptece nie było płynu lugola nie mam czym zrobić testu? Napisz proszę jakie końcowe jest blg, filtrować do ilu blg lub ile wody użyć do filtracji. Chcę zrobić warkę ~22l, i jeszcze kiedy na burzliwą i ile na cichej, Edytowane 22 Grudnia 2009 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ja pierwsze piwo (pils) zatarłem bez jodowego wskaźnika i było OK, ale za to w czasie jego zacierania (przerwy w 63°C) pojechałem do lekarza po receptę na płyn lugola. Potem, jak się okazało, w aptece pod różą w Lublinie leki robione na miejscu wydają za darmo - taka promocja zatem płyn (ok. 100ml) mnie nic nie kosztował Teraz JWS używam tylko dla pewności lub gdy zacieranie nie idzie po mojej myśli.. a to widać w garze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Dzięki wszystkim za wsparcie przy pierwszym piwku. Możesz na na liczyć pozdrawiam i idę zacierać pierwszą warkę Czy aby na pewno dzisiaj... ? Do 4 powinienem się uporać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Do 4 powinienem się uporać. To działaj i powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 szósta rano jak nic będzie koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Końcowe BLG= 2.5-3°Blg Filtruj, aż filtrat będzie miał około 4°Blg Wg mojego przepisu powinno Ci wyjść około 24l 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 szósta rano jak nic będzie koniec. Fakt, 6-7 godzin na warzenie musisz liczyć. Odpowiadacąc na Twoje pytanie: 1 tydzień na burzliwej i 1 tydzień na cichej w 20°C. Potem sprawdź °Blg . Jak jest 2,5-3°Blg to do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 To rano bedzie gotowe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Odpowiednikami koncerniaków w górnej fermentacji są style amerykańskie: Cream Ale, American Blond Ale, American Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Panowie, czy po 6 godzinach od zadania drożdży powinna już być widoczna piana w wiadrze, fermentacja się zaczęła ale brzeczka jest bez piany. Edytowane 23 Grudnia 2009 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Pstryknij zdjęcie i zamieść na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 6h to bardzo krótki czas. Piana pojawi się później, może po 24h, może wcześniej. Na razie jest za wcześnie. Czekaj spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Pstryknij zdjęcie i zamieść na forum. Kilkadziesiąt minut po moim poście pokazała się piana, myślę też że dlatego że brzeczka dostała powietrza. Myślę że wszystko w porządku? Jeśli do 3 stycznia postoi na burzliwej to nic się nie stanie z brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Pstryknij zdjęcie i zamieść na forum. Kilkadziesiąt minut po moim poście pokazała się piana' date=' myślę też że dlatego że brzeczka dostała powietrza. Myślę że wszystko w porządku? Jeśli do 3 stycznia postoi na burzliwej to nic się nie stanie z brzeczką?[/quote'] Widząc kaloryfer obok, myślę, że już jutro będzie po burzliwej i pozostawienie piwa dalej w tej temperaturze nie jest bezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Pstryknij zdjęcie i zamieść na forum. Kilkadziesiąt minut po moim poście pokazała się piana' date=' myślę też że dlatego że brzeczka dostała powietrza. Myślę że wszystko w porządku? Jeśli do 3 stycznia postoi na burzliwej to nic się nie stanie z brzeczką?[/quote'] Widząc kaloryfer obok, myślę, że już jutro będzie po burzliwej i pozostawienie piwa dalej w tej temperaturze nie jest bezpieczne. Kaloryfer jest zakręcony, temperatura w miejscu gdzie stoi wiadro to 21°C . Powiedźcie czy jest bezpiecznym zostawić brzeczkę na 11 dni na burzliwej? Edytowane 23 Grudnia 2009 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 pewnie ze bezpiecznie ja np nie przelewam na cicho tylko trzymam troszke dłużej nie chce ryzykować zakażeniem potem zlewam do wiaderka z kranikiem dodaje ekstrakt słodowy lub glukozę dobrze mieszam i rozlewam do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 pewnie ze bezpiecznie Nie zgodzę się z Tobą. Dwie, trzy warki padły mi właśnie dlatego, że sobie po prostu stały o kilka dni za długo w ciepłym miejscu. A ja nie miałem jak ich przelać do butelek, czy cichą fermentację. To na pewno nie jest bezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 może ze w ciepłym stały ja zawsze trzymam w temperatur-ce 18 do 20 stopni i jak narazi było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Chciałem was zapytać czy jeśli po pięciu dniach z 14°Blg mam 3,5°Blg to przelewać już na cichą czy może czekać jeszcze 2 dni jak zalecał mi jeden z forumowiczów i przelać na cichą dopiero po 7 dniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Oczywiście, przelej na cichą. Pozostawienie piwa dalej w fermentorze nie ma już żadnego uzasadnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Oczywiście, przelej na cichą. Pozostawienie piwa dalej w fermentorze nie ma już żadnego uzasadnienia. To zaraz przelewam, a za tydzień do butelek, ile glukozy dodać przy butelkowaniu, albo jak to policzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Tyle ile podpowiada Ci intuicja:) Jaką masz ilość piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Tyle ile podpowiada Ci intuicja:) Jaką masz ilość piwa? około 23l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Biorąc pod uwagę, że mogą się pojawić straty podczas obciągu piwa, jak dasz 100-120g cukru/glukozy to będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się