giusto Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Biorąc pod uwagę, że mogą się pojawić straty podczas obciągu piwa, jak dasz 100-120g cukru/glukozy to będzie ok. Piwko zlane na cichą, została mi gęstwa po tym piwku, zebrałem ją łyżką do słoika, jak ją przechowywać, czy muszę ją czymś zalać, ile jej dodać do następnej warki, mam jej litrowy słoik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Kiedy następna warka ? ps: zacznij się rozglądać po forum - te tematy przerabiamy dość często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Wszystko już było, poszukaj chwile. http://www.piwo.org/forum/t1100-Gestwa-z-odzysku--co-dalej.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dobra reakcja Jacer + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Kiedy następna warka ? ps: zacznij się rozglądać po forum - te tematy przerabiamy dość często. Mam zamiar robić za tydzień, a pytam bo mam niewiele czasu na czytanie a to co znalazłem w krótkim czasie to tylko to aby gęstwę zebrać i zalać piwem inni aby zalać wodą destylowaną i dlatego nie wiem co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jeżeli w takim okresie czasu, to zlej do słoika gęstwę i do lodówki. Myślę, że będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jeżeli w takim okresie czasu, to zlej do słoika gęstwę i do lodówki. Myślę, że będzie ok. Już dolałem trochę piwa z cichej i wymieszałem, rozlałem do dwóch słoików litrowych bo w jednym się nie mieścilo, ile dodać tej gęstwy do następnej warki ponieważ z tego linka podanego przez jacer nie można stwierdzić czy 0,6l czy 3 łyżki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Odpowiem pytaniem A ile byś dodał działając samodzielnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Odpowiem pytaniem A ile byś dodał działając samodzielnie ? 0,5l/24l Edytowane 28 Grudnia 2009 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 ile dodać tej gęstwy do następnej warki ponieważ z tego linka podanego przez jacer nie można stwierdzić czy 0,6l czy 3 łyżki. Browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Piwo po przelaniu na cichą przestało fermentować, żadnych oznak w rurce, czy mam się martwić, czy może tak musi być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Piwo po przelaniu na cichą przestało fermentować, żadnych oznak w rurce, czy mam się martwić, czy może tak musi być? Tak ma być, piwo już odfermentowało za fermentacji burzliwej, powinno tylko bulknąć od czasu do czasu, osobiście nigdy tego nie sprawdzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Koledzy, czy zebrana gęstwa w całości z poprzedniej warki może posłużyć do nowej. Nie doczytałem wcześniej że gęstwę się zbiera z góry a dół zbitej się odrzuca. Mam jej pół litra, zalana warką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Koledzy, czy zebrana gęstwa w całości z poprzedniej warki może posłużyć do nowej. Nie doczytałem wcześniej że gęstwę się zbiera z góry a dół zbitej się odrzuca. Mam jej pół litra, zalana warką? W zasadzie powinno się precyzyjnie obliczyć ilość gęstwy dla danego rodzaju piwa: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania ale z grubsza do ale powino starczyć 50-100 ml, do lagera ok. 200-250 ml. Możesz zebrać z góry, wysterylizowaną łyżką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Koledzy' date=' czy zebrana gęstwa w całości z poprzedniej warki może posłużyć do nowej. Nie doczytałem wcześniej że gęstwę się zbiera z góry a dół zbitej się odrzuca. Mam jej pół litra, zalana warką?[/quote']W zasadzie powinno się precyzyjnie obliczyć ilość gęstwy dla danego rodzaju piwa: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Obliczenie_ilo.C5.9Bci_dro.C5.BCd.C5.BCy_do_zadania ale z grubsza do ale powinno starczyć 50-100 ml, do lagera ok. 200-250 ml. Możesz zebrać z góry, wysterylizowaną łyżką. To jest do takiego piwka, czy zebraną gęstwę odrazu wrzucić do brzeczki czy może trzeba jakoś przygotować? Surowce: Monachijski - 4,5kg Pilzneński - 0,5kg Marynka granulat - 40g Safale S-33 Zacieranie: 63°C - 30' 71°C - 25' Gotowanie 60' w 0' - 25g Marynki w 50' - 15g Marynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Możesz od razu wrzucić do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się