FuriousFenrir Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Piwa craftowe na każdym kroku zaskakują smakiem i aromatem, który można uzyskać z łączenia wody, niestandardowych słodów, wyszukanych odmian chmielu i szczepów drożdży. Zaskakują jeszcze bardziej gdy dodamy do nich skórki pomarańczy, sól, pieprz, papryczki chilli i inne przyprawy. Jednak co stanie się, jeśli w produkcję piwa włączymy składnik, który do tej pory był obiektem niedowierzania i żartów w branżowych dyskusjach? (...) Link: https://awangardablog.wordpress.com/2015/10/14/ostrygi-dynie-czosnek-a-moze-grzyby/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jejski Opublikowano 19 Października 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Idźmy dalej tym tropem. Jak amerykańskie to za chwilę będzie kupa na cichą! a że amerykańskie to musi być dobre. STOP ochujeniu!!! Bogi, NoToMasz, amap i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Gdybyś poczytał radical brewing i nie był tak ograniczony schematami to byś wiedział że dodatek grzybów może dać ciekawe efekty. Ale nie, warzmy tylko wg stylów, z przypraw dodawajmy kolendrę tylko do wita i gose, z owoców to tylko lambiki można robić, a z sokiem to można tylko berlinera pić. Kto myśli inaczej ten ochujał. Serpiente, LeniwySocjopata i sugarsweet 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuriousFenrir Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Idźmy dalej tym tropem. Jak amerykańskie to za chwilę będzie kupa na cichą! a że amerykańskie to musi być dobre. STOP ochujeniu!!! Gdybyś troszkę więcej lub uważnie przeczytał, wiedziałbyś jaki jest cel tego bloga. Tak jak napisał bart3q. Chcemy przekonywać ludzi do nietuzinkowych przepisów i łamania schematów. Pomimo tego że Polska w ostatnich latach rozwija się w tej branży bardzo szybko, to browary amerykańskie nadal królują jeśli chodzi o ilość, jakość i innowacje. Przypominam, że gdy w Stanach Zjednoczonych panował bum na Grodziskie, w naszym kraju mało kto o nim słyszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Gdybyś troszkę więcej lub uważnie przeczytał, wiedziałbyś jaki jest cel tego bloga. Tak jak napisał bart3q. Chcemy przekonywać ludzi do nietuzinkowych przepisów i łamania schematów. Pomimo tego że Polska w ostatnich latach rozwija się w tej branży bardzo szybko, to browary amerykańskie nadal królują jeśli chodzi o ilość, jakość i innowacje. Przypominam, że gdy w Stanach Zjednoczonych panował bum na Grodziskie, w naszym kraju mało kto o nim słyszał. Kiedy to było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuriousFenrir Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Miałem na myśli okres kiedy na sklepowych półkach można było dostać co najwyżej wersję grodziskiego od Pinty. Jeśli się mylę, proszę mnie wyprowadzić z błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Przypominam, że gdy w Stanach Zjednoczonych panował bum na Grodziskie, w naszym kraju mało kto o nim słyszał. dlaczego młodym wydaje się, że wiedzą lepiej? Jeśli się mylę, proszę mnie wyprowadzić z błędu. Niestety dokładnie pamiętam smak oryginału (nie tego z hameryki tylko z dworców PKP) i pomimo całej tej zadymy w temacie w ostatnich czasach, nadal frankfuterkowy sikacz mi nie podchodzi. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Kiedy to było? Było... nie było... ale zawsze mogło być. Chcemy przekonywać ludzi do nietuzinkowych przepisów i łamania schematów. Super. Jako kolejny przekonany, do następnego, dodam na cichą "dobowe" skarpety z amerykańską flagą i napisem USA. Kto powie, że jest to niezgodne z wytycznymi stylu Alambic? Dr2 i Jejski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Hym już pomijając całkiem braku merytorycznej strony w artykule, dodam że pisalibyście sami a nie zżynali z zagranicy: http://www.foodrepublic.com/2015/01/21/mushrooms-have-entered-the-craft-beer-game/ I nie prawda dodanie grzybów do piwa to nie nowa "moda" w Ameryce, to jest traktowane jak u nas warzenie Pumpkin ale... Raz do roku sezonowo i nie koniecznie każdy browar a raczej jako ciekawostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 dodatek grzybów może dać ciekawe efekty. Halucynogenne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 i pomimo całej tej zadymy w temacie w ostatnich czasach, nadal frankfuterkowy sikacz mi nie podchodzi. Dr2, jeśli piszesz o Grodziskim, to wbiłeś nóż prosto w moje serce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuriousFenrir Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 W życiu bym się nie spodziewał opinii tak doświadczonych piwowarów pod jednym z moich pierwszych postów na tym forum. Faktycznie, był to artykuł którym się głównie inspirowałem. Zaskoczyły mnie wypowiedzi Panów, którzy do fermentora planują wrzucać skarpety czy kupę. Dla mnie to nadinterpretacja i popadanie w skrajności. Gdyby nie łamanie schematów o którym napisałem, nadal bylibyśmy skazani na eurolagery i nie spróbowalibyśmy wielu wspaniałych piw, co wiele dla mnie znaczy. Mam otwarty umysł. Chociaż nie jestem osobą zapatrzoną tylko i wyłącznie w to co dzieje się w Ameryce, to teraz dostrzegam że po przeczytaniu mojego artykułu rzeczywiście mogliście tak o mnie pomyśleć. Uważam że nadal mogę się od Was nauczyć wielu ciekawych rzeczy. Dr2 ciekawe co byś powiedział o Currry Wurst z Birbant'a . Zazdroszczę czasów kiedy takie piwo można było dostać na dworcu PKP, jednak nigdy nie powiedziałem że Grodziskie to styl pochodzący z ameryki http://www.pspd.org.pl/catpages/grodziskie-redivivus . Każda Wasza uwaga jest dla mnie na wagę złota. Teraz już wiem co robimy źle. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 . Zazdroszczę czasów kiedy takie piwo można było dostać na dworcu PKP, jednak nigdy nie powiedziałem że Grodziskie to styl pochodzący z ameryki http://www.pspd.org.pl/catpages/grodziskie-redivivus . Każda Wasza uwaga jest dla mnie na wagę złota. Teraz już wiem co robimy źle. Dziękuję. Napisałeś jednak że w USA był bum a u nas mało znane, link do strony PSPD ma być poparciem tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 jeśli piszesz o Grodziskim, to wbiłeś nóż prosto w moje serce no co ja Ci poradzę, że tamte napitki pozostały mi w pamięci z tak negatywnym wydźwiękiem. Piwo Grodziskie w latach 70 widocznie było tak kiepskiej jakości, że praktycznie wszyscy (i starzy, i młodzi) uważali je za ostateczną ostateczność w tych nie lekkich czasach Miało wtedy niewątpliwie jedną zaletę, że było gdy innych nie było, no i że było też w knajpach na stacjach PKP A co do dodatków do piw to nikt nikomu nic nie broni tylko proszę potem takich wynalazków piwem nie nazywać Gdyby nie łamanie schematów o którym napisałem, nadal bylibyśmy skazani na eurolagery i nie spróbowalibyśmy wielu wspaniałych piw, co wiele dla mnie znaczy Mylisz się, IMHO, nie trzeba robić rewolucji, aby coś się zmieniło. Myślę po prostu, że patrzysz na całość ze zbyt małej perspektywy i niestety jedynie swoimi oczami. . Dr2 ciekawe co byś powiedział o Currry Wurst z Birbant'a Zapewne nic bym nie powiedział bo: 1. nie rozumiem co to jest (czy piwo musi być nazywanym w sposób trudny nawet do odczytania) 2. nie za często pijam piwa "rzemieślnicze" 3. mam swoje preferencje piwne i tego typu wynalazki nie mieszczą się w sferze moich zainteresowań 4. moje piwa są dla mnie "pyszne" i nie widzę potrzeby "dokładania się" do jakiejś tam "piwnej rewolucji" czy "kraftu" 5. itd. itp. można by wyliczać, ale mi się już nie chce BTW, czytałeś kiedyś taki wierszyk "ptaszki w klatce", IMO przekazuje treści ponad-epokowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 no co ja Ci poradzę, że tamte napitki pozostały mi w pamięci z tak negatywnym wydźwiękiem. Piwo Grodziskie w latach 70 widocznie było tak kiepskiej jakości, że praktycznie wszyscy (i starzy, i młodzi) uważali je za ostateczną ostateczność w tych nie lekkich czasach Miało wtedy niewątpliwie jedną zaletę, że było gdy innych nie było, no i że było też w knajpach na stacjach PKP A co do dodatków do piw to nikt nikomu nic nie broni tylko proszę potem takich wynalazków piwem nie nazywać Nie pamiętam tych czasów no ale chyba warzyłeś swoje Grodziskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Faktycznie, był to artykuł którym się głównie inspirowałem To na przyszłość, żeby było rzetelniej polecam umieszczanie bibliografii albo linków na podstawie, których zrobiłeś wpis. Wyszło niesmacznie jak przeczytałem Twój wpis i miałem wrażenie, że go gdzieś już widziałem. Co do wrzucania czegokolwiek do piwa, jeżeli nie będzie tym nikogo częstował i warzy dla siebie to dla mnie może nawet wymienione przez was rzeczy sobie wrzucać, nie moja sprawa. Jestem za eksperymentami ale z głową np. ostatnio piłem świetne piwo na wodzie ogórkowej - Koelsha który smakował jak pestka z ogórka! Ale takie eksperymenty rezerwowałbym dla osób z doświadczeniem i wiedzą, i co najważniejsze nie podpinałbym ich pod rewolucje piwną. Rzemieślnicza rewolucja piwna poszła dawno już swoją drogą, czasem się przecina z domowym piwowarstwem i wywodzi się od nas ale to już dwie różne sprawy dla mnie. Tam się liczą pieniądze przede wszystkim i sprzedaż, a że chwilowo rynek każde badziewie wciąga nie znaczy, że będzie tak zawsze... Za 10-15 lat będziemy mogli dyskutować dopiero o tym jak zmieniał się rynek bo chwilowo widzę, że wiele osób jest zachłyśniętych "rewolucją", że nie widzi nic obiektywnie spoza niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) no ale chyba warzyłeś swoje Grodziskie? nie bo znając oryginał nic do takiego piwa mnie nie ciągnie Edytowane 20 Października 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 bo znając oryginał nic do takiego piwa mnie nie ciągnie No i właśnie z tym oryginałem może być problem. To co wówczas piłeś Grodziskim może było tylko z nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Nie rozumiem po co dodawać grzyby do piwa? No chyba po to żeby było czuć ewidentną wadę w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) nie podpinałbym ich pod rewolucje piwną. Dlaczego? Widziałem ostatnio jakieś piwo z ogórkiem w knajpie, to jest piwo które się nie włącza w rewolucję? To które jeszcze się włącza a które nie? Poza tym widzę chłopaki temat was intryguje, trzymajcie sprawdzoną recepturę: Chantarelle to bodajże pieprznik jadalny. P.S Mech irlandzki to też czasem nie gatunek grzyba/glonu? Edytowane 20 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 To co wówczas piłeś Grodziskim może było tylko z nazwy. Wiesz, wtedy wszyscy wszystkich oszukiwali to może i ktoś podrabiał to piwo i jego etykiety (może nawet komuchy) ? (i pewnie podrabiając takie piwo zarabiał na tym miliardy) po co dodawać grzyby do piwa? pewnie żeby podrasować drożdże bo one to takie "słabe" grzyby? Mech irlandzki to też czasem nie gatunek grzyba/glonu? Glon, ale dyskusja nie prawie czystości, a o przeginaniu w swojej kreatywności. (przynajmniej tak mi się wydawało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pkapka Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Jak w temacie. Niedawno w mojej okolicy był niesamowity wysyp prawdziwków. Trochę udało mi się ususzyć i wtedy zacząłem zastanawiać się nad próbą dodania do piwa wywaru z nimi. Szczerze powiedziawszy nawet nie wiedziałem, że gdzieś w świecie zaczęła się moda na podobne piwa. Gdyby prawidłowo udało się uzyskać grzybowy posmak i aromat w piwie efekt powinien być ciekawy, intryguje mnie np. jak wyszłoby połączenie prawdziwków z angielskimi chmielami w ale. Nie uważam, aby dodanie grzybów do piwa powodowało jego wady. Piwo z wadami, to piwo z wadami, wiadomo skąd się te wady biorą, nie należy tego mylić z efektami dodatków. Poza tym, to co dzisiaj jest awangardą za sto lat może być tradycją. Osobiście uważam pomysł za godny uwagi i dania szansy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 A pleśnie to nie bardziej aromaty piwniczne i ziemiste? Jestem tego w sumie też ciekaw, bo w trzech ostatnich butelkach mojego Tmavego miałem wyraźne aromaty suszonych grzybów, co czyniło te piwo niestety nie pijalne, a nie jestem pewien od czego to. No i druga sprawa czy pleśnie w piwie są szkodliwe? Z tego co czytałem raczej tak i takie piwo należy wylać... To z tego wątku. A tu fragment z metryczki pspd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Był to przy okazji poboczny wątek o grodziskim. Całkowicie zgadzam się z Dr2. Także w końcówce lat osiemdziesiątych była to ostateczność. Oczywiście o ile udało się je dopić, bo wiele wypływało z butelki a jeśli nie to z nosa pijącego ten przsmak bezpośrednio z butelki (o takich zbytkach jak specjalne szklanki wtedy nie wiedziałem). Wcale za to nie pamiętam wedzonego smaku ani zapachu. Myślę, że to nadinterpretacja odtwórców przepisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Aromat suszony grzybów ewidentnie mają słody CaraMunich ze słodowni Weyermanna. W piwie na całe szczęście nie objawiają się w ten sposób Edytowane 20 Października 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się